Škrinja

Dr Goran Sekulović

VRIJEDNOST NACIONALNOG I SOCIJALNOG IDENTITETA CRNOGORSKOG ANTIFAŠIZMA (II)

(15 riječi)

Što se tiče socijalnih snaga crnogorskog naroda istorijski ukorijenjenih u djelovanju Komunističke partije Jugoslavije, čiji je sastavni dio bila i crnogorska komunistička organizacija[1], tj. KP Crne Gore (koja se doduše pod tim nazivom formalno konstituisala tek 1948.g.), treba se podsjetitiiz razloga imanja i poimanja pune i istinite slike antifašizma, naročito na tlu bivše SFRJ, naime kako se on konstituisao i kroz koje je sve mijene i do kakve savremene vrijednosti i reference stigao i što zapravo znači danasna način i tok njenog utemeljenja i konstituisanja, ali i bitnih faza kroz koje je prošla sve do devedesetih godina XX-og vijeka i tragičnog i krvavog sloma komunističke, druge, federativne Jugoslavije, koja je bila njeno čedo i djelo, slobodno se može reći  ekskluzivni, autentični i neponovljivi proizvod, te nakon toga nastanka novih suverenih država od njenih bivših konstitutivnih jedinica.[2]

    ‘’… Na kongresu održanom u Beogradu od 20. do 23. aprila 1919. godinepredstavnici socijaldemokratskih stranaka i organizacija iz Srbije (Srpska socijaldemokratska stranka), BiH  (Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine), Hrvatske (Socijaldemokratska partija Dalmacije i dio članstva Socijaldemokratske stranke Hrvatske) i Slovenije su odlučili da osnuju Socijalističku radničku partiju Jugoslavije (komunista) / SRPJ(k) /, kasnije preimenovanu u Komunistička partija, odnosno Savez komunista Jugoslavije.

Tako je, svega nekoliko mjeseci od ustanovljenja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (decembra 1918.) jugoslovenska ideja dobila i stranačko-političku fizionomiju – doduše, obojenu u crveno.

Bio je to početak burne istorije organizacije koja je doživjela – i, dakako, odlučujuće uticala na – olimpijske visine borbe za pravdu, slobodu, jednakost, međunarodno razumijevanje i saradnju, ali i katastrofalne strmoglave u kaljugu rata, bratoubilaštva, nepravde, neslobode i ideološke isključivosti.

      Odmah nakon osnivanja, na opštinskim izborima marta i avgusta 1920. SRPJ(k) je osvojila vlast u Beogradu, Zagrebu, Skopju, Nišu, Osijeku itd., a na izborima za Ustavotvornu skupštinu Kraljevine SHS dobila 59 od ukupno 419 mandata i postala treća stranka po jačini. Nakon zabrane njenog djelovanja (1921.), Partiju su razdirale unutrašnje frakcijske borbe, režimska represija i spoljni pritisci dobro poznati svakome ko se bavi političkom istorijom.

Ti usponi i padovi pratili su KPJ tokom čitave njene istorije i, na kraju, doveli do neslavnog kraja natopljenog krvlju. Ratovi vođeni na teritoriji bivše SFRJ devedesetih godina – pljačkaški i ekspanzionistički do srži - direktna su posljedica nesposobnosti komunističkih vlastodržaca da se izdignu iznad uskih parohijalnih interesa i zemlju povedu u vijekovima očekivano pridruživanje porodici slobodnih i demokratskih naroda i država.

Osvojivši vlast u nečemu što mnogi nepristrasni posmatrač smatra autentičnim spojem oslobodilačke borbe i socijalističke revolucije, jugoslovenski komunisti su poslije 1945. – a naročito nakon raskida sa Staljinom 1948. godine – otpočeli opsežan modernizacijski i emancipatorski poduhvat koji je od zaostale, ratovima razorene i iznemogle napravio relativno razvijenu zemlju, koja je u međunarodnim okvirima uživala svojoj veličini nesrazmjeran ugled i poštovanje. Neporeciva je, naime, činjenica da su jugoslovenski komunisti predstavljali jedinu snagu koja je porazila dva najveća zla dvadesetog veka: i Hitlera i Staljina.

Korijeni propasti jugoslovenske ideje su duboki. Za potrebe ovakvog teksta dovoljno je navesti nekoliko, po meni, najbitnijih:

-     Društva na prostoru nekadašnje Jugoslavije do današnjeg dana nisu osjetila blagodeti evropskog prosvjetiteljstva i racionalizma, što je rezultiralo bolnim odsustvom demokratskih tradicija;

-     nezrele elite – ili, bolje, „elite“ – koje su manipulisale etničkim razlikama i potencijalnim sukobima umjesto da se posvete izgradnji demokratskih institucija i poštovanju pravila svojstvenih uređenim državama;

-     dominacija kolektivističkog (država, nacija, Partija, radnička klasa) nad slobodom emancipovanog pojedinca;

-     manje ili više svijesna zamjena teza, u kojoj su relativne slobode (putovanje, radničko samoupravljanje) smatrane demokratijom, u čemu su prednjačile intelektualne elite – što, uostalom, nije bilo teško u poređenju sa drugim zemljama sa komunistima na vlasti;

-     neefikasne i partijskom diktatu podređene institucije koje bi dovele do funkcionalne demokratije, vladavine prava, slobodnih medija i nezavisnog sudstva. Takozvana „partijska država" (partitokratija) koju su „patentirali" jugoslovenski komunisti i danas je bolest od koje boluju bezmalo sve nekadašnje republike.

bog svega toga nije bilo teško napraviti sistem u kojem je vlast centralizovana i, u ličnosti Tita, otjelotvorena u jednom pojedincu. Uvjeren u sopstvenu nepogrešivost, Tito nije trpio prigovore – pogotovo ne kritiku – i okružio se intelektualno, politički i moralno inferiornim poslušnicima koji su čekali njegov odlazak da bi od sebe načinili šerife u svojim etnički omeđenim feudima.

Kritika i otpora je bilo i za Titovog vakta. Podsjetimo se Milovana Đilasa i njegovog pokušaja da „Novom klasom" i disidentskim djelovanjem ukaže da u jugoslovenskom socijalizmu ne postoje samo „objektivne okolnosti“ nego i „subjektivne slabosti“. Đilasov slučaj je samo jedan primjer korištenja aparata represije kako bi se onemogućio svako ko bi ukazao na demokratsku insuficijenciju i za nju optužio vladajući režim.

Otpora je bilo i na drugoj strani: sukob sa Staljinom je doveo i do neviđenog talasa represije nad neistomišljenicima. Donekle razumljiva i opravdana odbrana države od prijetećeg sovjetskog napada pretvorila se u monstruozan zločinački sistem koncentracionih logora kao što je bio notorni Goli otok.

Ovdje treba pomenuti i progon kritičkih intelektualaca okupljenih oko časopisa „Praxis“, koji su direktnim nalogom partijske vrhuške 1975. otpušteni sa Univerziteta u Beogradu. Neki od njih – treba i to reći – kasnije su postali fanatični sljedbenici zločinačke klike Slobodana Miloševića i ideolozi histerične velikosrpske politike. 

Burna istorija KPJ/SKJ je možda najbolja potvrda teze da se u slučaju Jugoslavije kao zajednice srodnih naroda i slične prošlosti radilo o epohalnom „projektu“ koji je – naročito u posljednjim godinama njenog postojanja „povjeren" pohlepnim, nezrelim, nesposobnim i vlastoljubivim „elitama" – ili, tačnije, uzurpiran od njih, u nedostatku demokratskih mehanizama. Sve to je vodilo direktno u krvavi pir devedesetih godina prošlog vijeka, čiji su inspiratori, kreatori i kolovođe u mnogima od novonastalih državica i danas na vrhu piramide odlučivanja.’’[3]

          Bez obzira na sve kontroverze i početne udaljenosti, međusobne do tada (KPJ je pak na Bečkom kongresu 1926. godine promijenila svoj pristup prema državnom i nacionalnom crnogorskom pitanju i time se približila pogledima crnogorskih federalista), ali i na one kasnije (i kod samih federalista je bilo različitih struja), te drugačijih ideoloških dioptrija gledanja na mnoge istorijske procese, ove dvije crnogorskeu svoje vrijeme, odnosno na vrhuncu svojih civilizacijskih uloga i istorijskih pojava i procesa, ali i po izvornoj, početnoj ideji, konkretnoj utopiji i najplemenitijem idealumodernizacijske i emancipacijske državotvorne (bilo u formi pune suverenosti i međunarodne samostalnosti ili polusuverenosti, kako bi rekao srpski akademik prof. dr Živojin M. Perić, tj. apsolutne ravnopravnosti kao jedne državne jedinicelanice od više njih unutar jugoslovenske federacije bez obzira na njenu ideološku utemeljenost i orijentaciju)[4], struje, federalistička i komunistička, jedna sa korijenom, dakle, u 1918. i 1919.g. i Božićnom ustanku, druga sa osnovom i polazištem u formiranju KPJ takođe 1919.g., našle su se na Belvederu 1936.g. na braniku crnogorske otadžbine, u borbi za njeno i socijalno i nacionalno oslobođenje.



[1] ‘’… Crna Gora (je) bila plodno tle za širenje socijalističkih i naprednih ideja. Takva ocjena sadržana je u članku Socijalizam i Crna Gora objavljenom u Radničkim novinama (Beograd, 1920): 'Uz prosječan rad, crnogorske bi mase i brzo postigli veliki stepen svjesnosti i kao takve povele bi borbu za ideju socijalnog oslobođenje istom žestinom, kojom su je vodile za nacionalno oslobođenje'.'' (Nikola Racković: ‘’Filozofska misao u Crnoj Gori’’, CNB ’’Đurđe Crnojević’’, Cetinje, 1994.g., str. 96)

[2] ‘’Nezavisnost Crne Gore prethodno je zacrtana u federalnom uređenju druge Jugoslavije i odlukama Badinterove komisije iz 1991. koja je dala mišljenje za Evropsku zajednicu da se granice između bivših federalnih jedinica smatraju državnim granicama i ne mogu se menjati silom, nego samo sporazumom. Nezavisnost je obnovljena iz sistema, a ne demokratskom promenom sistema, raskolom u vladajućoj partiji 1997, i zahvaljujući političkim promenama u Srbiji od 2000. Promene u Srbiji koje su Crnoj Gori omogućile da donese odluku o nezavisnosti omogućila je nova, tolerantna politika premijera Đinđića, ali je upravo njegova likvidacija 2003. postala nov snažan argument, da se Srbija zadugo neće suštinski promeniti.’’ (Nikola Samardžić: ‘’Crnogorke i Ukrajinke’’, www. gradski portal, 2 decembra 2022.g.)

 

 

[3] Dušan Bogdanović: ''100 godina Komunističke partije Jugoslavije’’, https://www.dw.com/

 

[4] Viđeti njegovu raspravu objavljenu u Zagrebu 1940.g. – ''Crna Gora u jugoslavenskoj federaciji'' (reprint u izdanju podgoričkog ''DOB''-a 1999.g. sa obimnim pogovorom akademika prof. dr Mijata Šukovića)



7 Komentara

vQpDlX Postavljeno 24-07-2023 15:25:37

It must be stressed, however, that LGI1 may also inhibit other cell surface proteins such as ADAM11 and ADAM23 Sagane et al how long for propecia to work One interesting thing that the conductors of the study observed was that there were noticeably different results within the pool of benzodiazepines that were examined

Odgovori ⇾

UmRYlpr Postavljeno 19-07-2023 13:32:09

levitra para durar mas 7 million individuals without end stage kidney disease were studied

Odgovori ⇾

Fruinly Postavljeno 08-05-2023 14:08:46

E mail jennifer generic cialis 20mg Division of Diagnostic Pathology, National Cancer Center Hospital, 5 1 1 Tsukiji, Chuo ku, Tokyo, 104 0045, Japan

Odgovori ⇾

Fruinly Postavljeno 05-05-2023 01:48:26

Bertelli G, Pronzato P, Amoroso D, Cusimano MP, Conte PF, Montagna G, et al generic cialis 20mg

Odgovori ⇾

Exavews Postavljeno 04-02-2023 02:16:52

buying priligy online Moreover, among women with newly diagnosed breast cancer between 1980 and 1997, the adjusted risk of death decreased by 3

Odgovori ⇾

Exavews Postavljeno 31-01-2023 03:29:04

Meta analysis of probability estimates of worldwide variation of CYP2D6 and CYP2C19 buy priligy australia

Odgovori ⇾

Exavews Postavljeno 26-01-2023 04:22:43

cialis online no prescription One protein source to also avoid like the plague if you have PCOS and you want to become a mom is anything soy- based

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.