CG u srcu

ČIRGIĆ ZA AKTUELNO: Srbija je preuzela vlast nad Crnom Gorom, Vučić ne ponavlja Miloševićeve greške

(15 riječi)

Crkva Srbije kao kadrovska ćelija ove vlasti - više se no jednom javno izrugala ne samo crnogorskome jeziku koji smatra nepostojećim no i svim ostalim segmentima crnogorskoga nacionalnog identiteta, navodi dekan FCJK u razgovoru za portal Aktuelno

Srbija je preuzela vlast nad Crnom Gorom. Ko će personalno tu vlast obavljati neće uticati na ciljeve te vlasti jer oni su davno definisani, još u XIX vijeku, a od tada se mijenja samo metodologija koja se prilagođava društvenome kontekstu, ocijenio je u razgovoru za Portal Aktuelno dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost Adnan Čirgić.

”Vučić ne ponavlja Miloševićeve greške. Zato na Crnu Goru ne udara silom sa strane nego vodi sofisticirani rat posredstvom naših domaćih izdajnika”, sapštio je Čirgić.

On dodaje da je 2022. godina bila uspješna za Fakultet za crnogorski jezik i književnost uprkos neskrivenoj diskriminaciji Vlade Crne Gore. Čirgić napominje da aktuelna vladajuća “elita” ne priznaje niti crnogorski jezik niti montegristiku, a Crkva Srbije kao kadrovska ćelija ove vlasti – više se no jednom javno izrugala ne samo crnogorskome jeziku koji smatra nepostojećim no i svim ostalim segmentima crnogorskoga nacionalnog identiteta.

AKTUELNO: Kakva je ovo bila godina za Fakultet za crnogorski jezik i književnost, kada se generalno sumira?

ČIRGIĆ: Rekao bih da je ovo bila uspješna godina s obzirom na ukupan društveni ambijent u kojem smo bitisali. Prije svega uspjehom smatram činjenicu da smo opstali uprkos neskrivenoj diskriminaciji FCJK od strane Vlade CG te uprkos činjenici da nema ministra niti poslanika vladajuće većine koji nije protivan našoj stručnoj i društvenoj djelatnosti. Aktuelna vladajuća “elita” ne priznaje ni crnogorski jezik ni montenegristiku, a Crkva Srbije – kao kadrovska ćelija ove vlasti – više se no jednom javno izrugala ne samo crnogorskome jeziku koji smatra nepostojećim no i svim ostalim segmentima crnogorskoga nacionalnog identiteta. Ako se zna da je cilj ove vlasti nestanak Crnogoraca i negacija crnogorskoga jezika, onda je činjenica da smo uprkos tome opstali sama po sebi pokazatelj uspjeha. S druge strane, u takvim uslovima FCJK je organizovao nekoliko naučnih tribina, promocija svojih izdanja, gostovanja po gradovima, nastavio razvijati međunarodnu saradnju, upisao još jednu generaciju brucoša i postdiplomaca te nastavio svoju bogatu izdavačku i naučno-istraživačku djelatnost. Ove godine objavljena su još dva broja jedinoga relevantnog međunarodnog filološkog časopisa u Crnoj Gori – Lingua Montenegrina, za štampu je pripremljen četvrti tom Istorije crnogorske književnosti (koji obuhvata period između dva svjetska rata) čija je autorica prof. dr Sofija Kalezić, objavljeno je ili pripremljeno za štampu nekoliko monografija naših profesora i inostranih saradnika, a kao plod arhivskoga rada iz štampe će uskoro izaći dva dosad neobjavljena i javnosti uglavnom nepoznata usmenoknjiževna rukopisa iz Boke kotorske. Posebno vrijednom smatram nedavno objavljenu (u suizdavaštvu s Narodnom bibliotekom “Radosav Ljumović”) opsežnu Bibliografiju “Crnogorski jezik” koja sadrži 13500 jedinica, odnosno sve što je o jeziku u Crnoj Gori pisano od 1768. do 2020. bez obzira na to kako je imenovan. Ta je svake hvale vrijedna knjiga plod višegodišnjega projekta FCJK na kojem su bili angažovani profesionalni cetinjski bibliografi Nada Drašković i Petar Krivokapić. Ko se odsad bude bavio crnogorskim jezikom – neće moći zaobići tu knjigu. Uza sve navedeno vrijedi pomenuti i digitalizaciju naših izdanja koja postaju internetski dostupna prije svega inostranim slavistima koji šire misiju afirmacije montenegristike.

AKTUELNO: Koliko je neprofesionalan i na momente ponižavajući odnos Vlade prema FCJK uticao na ispunjavanje vaših redovnih profesionalnih zadataka?

ČIRGIĆ: Mi smo svjesno izabrali aktivni otpor izdajničkoj vlasti još od momenta kad su kleronacionalističke političke strukture iz DF-a i Demokrata uz pomoć rusko-srpske agenture zvane Ura formirale vlast s ciljem uništenja države i naroda koji po toj državi nosi ime. Dakle, znali smo da nam autokratska, revanšistička i anticivilizacijska vlast neće oprostiti tu vrstu angažmana. Ali sve i da smo odabrali strategiju ćutanja, poput većine akademika CANU, profesora UCG ili drugih kulturnih stvaralaca koji su od straha umrli pred litijaškim pokretom prije tri godine ili prelećeli u potonje dvije, opet nas ni Krivokapićeva ni Abazovićeva Vlada ne bi pošteđela diskriminacije i prljave propagande u cilju naše ne samo dehumanizacije no i satanizacije. Bilo je nemalo onih koji su nam savjetavali da se “primirimo”, da sačekamo dok se ne pojavi deus ex machina koji će rašćerati ovo društveno zlo, da ne izlazimo iz domena svoje struke i sl. No mi smo smatrali nemoralnim da se bavimo poluglasnicima i stilskim figurama dok nam pred očima nestaje sve ono za što su generacije Crnogoraca polagale čak i život. Između nas i kleronacionalista na vlasti stoji nepremostiv civilizacijski jaz. Između nas je nemoguć kompromis ili pomirenje. Jer njihov je cilj naš nestanak. A naš je cilj da porazimo tu destruktivnu ideologiju koja je prolila potoke krvi širom bivše YU samo zato što nije prihvatala pravo Drugome da postoji. Ko pristane na kompromis ili pomirenje s njima – taj je njihov svjesni saučesnik. Sigurno je da bismo ostvarili bolje profesionalne rezultate u drugačijim društvenim uslovima. No ni prije dolaska ove izdajničke klike nijesmo se mogli pohvaliti adekvatnim uslovima za rad jer smo i tada morali trošiti snagu i vrijeme na ukazivanje na društvene probleme i trule kompromise koje je bivša vlast pravila na štetu države – od skarednoga naziva predmeta maternjega jezika preko imenovanja nestručnih ljudi u javnom sektoru do nagrađivanja onih koji danas ćutke ili glasno sarađuju s vlašću Aleksandra Vučića u Crnoj Gori.

AKTUELNO: FCJK je institucija koja se našla na udaru prethodne dvije vlade, a najavljuje se i treća vlada. Kakav odnos očekujete od te neke nove izvršne vlasti koja planira da se formira?

ČIRGIĆ: Očekujemo isti negatorski, diskriminatorni i neprijateljski odnos jer nova vlast dolazi na krilima iste velikosrpske ideologije. 2020. godine Srbija je preuzela vlast nad Crnom Gorom. Ko će personalno tu vlast obavljati neće uticati na ciljeve te vlasti jer oni su davno definisani, još u XIX vijeku, a od tada se mijenja samo metodologija koja se prilagođava društvenome kontekstu. Vučić ne ponavlja Miloševićeve greške. Zato na Crnu Goru ne udara silom sa strane nego vodi sofisticirani rat posredstvom naših domaćih izdajnika.

AKTUELNO: Što generalno očekujete od vlade Miodraga Lekića, koja je u suštini vlada Srbije i Demokratskog fronta, ukoliko se uopšte i formira? Da li će biti bolja ili gora od prethodne dvije vlade – Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića?

ČIRGIĆ: Već sam djelimično odgovorio na to pitanje. Očekujem da će Lekićeva Vlada održati kontinuitet u odnosu na prethodne dvije u pogledu brutalnoga gaženja ljudskih prava, asimilacije Crnogoraca, gaženja Ustava i zakona, političkoga i ideološkog revanšizma te promjene spoljnopolitičkoga kursa i podizanja tenzija među građanima. Teško je ipak reći hoće li ta Vlada biti gora od Abazovićeve. Bolja neće biti jer, kako rekoh, ima isti cilj – pretvoriti Crnu Goru u srpsku pokrajinu u kojoj neće više biti mjesta za nesrbe. S druge strane, teško da može biti gora od Abazovićeve Vlade čiji su premijer i ministri, deklarativno se zalažući za ulazak u EU, učinili sve što se moglo učiniti da Crnu Goru vrate nekolike decenije unazad u ralje Vučićeva Srpskoga sveta. Po svemu što je dosad učinjela Abazovićeva Vlada ostaće upamćena kao najperfidnija pošast u milenijumskoj istoriji Crne Gore. Njegova uloga u aktuelnome društvenom kontekstu jeste uloga babe u Gorskom vijencu. Razlika je samo u tome što je ta baba radila po nalogu skadarskoga vezira a Abazović po nalogu Aleksandra Vučića. Teško da će Miodrag Lekić nadmašiti Abazovića. Ne što ne bi htio no što se čini da za to nema kapaciteta.

AKTUELNO: Koji događaj za vas je najneprijatnije iznenadio u 2022. godini i zašto, a šta izdvajate kao najpozitivniji utisak u prethodnoj godini?

ČIRGIĆ: Mislim da se potpisivanje Temeljnoga ugovora s Crkvom Srbije s obzirom na dalekosežne konsekvence koje iz toga proizilaze bez dileme može uzeti ne samo kao najgori događaj godine no najveća izdaja nacionalnih interesa nakon Podgoričke skupštine. To jeste neprijatan događaj, ali ne i neprijatno iznenađenje. Taj je događaj mogao biti iznenađenje samo za političke autiste. Međutim, najneprijatnije iznenađenje godine, po mome sudu, vezano je baš za taj čin. A riječ je o ćutnji i izostanku otpora tome veleizdajničkom činu od strane političkih subjekata koji su obnovili državnost Crne Gore na referendumu 2006. godine. Iako je o pozitivnom utisku teško govoriti u ovome društveno-političkome ambijentu, ipak se može reći da žilavi građanski pokret otpora uliva izvjesnu nadu da se možemo oduprijeti ovome zlu. Ako je pozitivan utisak teško pronaći u društveno-političkome kontekstu, makar možemo reći da su nam ove godine radost i nadu ulili oni koji to redovno rade – crnogorski sportisti. Svojim uspjesima oni konstantno pokazuju kakav potencijal zapravo ima ova zemlja.

AKTUELNO: Kako vidite poziciju FCJK na kraju 2023. godine?

ČIRGIĆ: Nadam se da će FCJK opstati u ovome zlom vremenu, da će kadrovski jačati i da će sopstvenim primjerom pokazivati koja je dužnost i obaveza intelektualaca i predstavnika akademske zajednice u vrijeme kad jednoj društvenoj zajednici prijeti totalna propast. Teško je prognozirati kakva će biti dalja sudbina FCJK. Nema sumnje da kleronacionalisti priželjkuju naš nestanak. Ali od njihovih destruktivnih želja jača je samo želja za opstanak i odbranu. Mi druge kuće nemamo. To naši dušmani znaju.

AKTUELNO: Da li očekujete neke pozitivne pomake na političkoj i društvenoj sceni u Crnoj Gori u 2023. godini? Vidite li izlaz iz destruktivnog ćorsokaka u koji je država zapala?

ČIRGIĆ: Kako se brani država i njene ustavom definisane vrijednosti pokazuje nam iz dana u dan premijer Kosova gdin Kurti. Suverenističke snage crnogorske moraju se voditi njegovim primjerom. Pogotovo što se čini da je situacija na Kosovu samo vještački stvorena magla iz Beograda kako bi se pažnja međunarodne javnosti skrenula s Crne Gore koja ropće u velikosrpskome zagrljaju. Nadam se da će se na političkoj pozornici u Crnoj Gori uskoro pojaviti neka nova snaga koja će se beskompromisno boriti za ono što je teškom mukom obnovljeno 2006. godine. Postojeće snage očito nijesu ni dovoljne ni dovoljno spremne da se uhvate u koštac sa stranim neprijateljima i njihovim domaćim saradnicima.  aktuelno.me



6 Komentara

aVgWyGk Postavljeno 02-09-2023 21:52:10

Prazosin, doxazosin, terazosin, and intravenous phentolamine selectively block О± 1 adrenoreceptors; phenoxybenzamine blocks both О± 1 and О± 2 receptors canadian pharmacy cialis The actress, 28, and her musician beau James Righton, 29, tied the knot in a low key ceremony in the small town of Mazan in the South of France on May 4, 2013

Odgovori ⇾

CfrEdCbAO Postavljeno 29-07-2023 05:35:20

What Blood Pressure Medication Was Just Recalled Recently viagra online price

Odgovori ⇾

JijNhcgmS Postavljeno 19-07-2023 10:04:23

The electrocardiograms of 202 schizophrenic patients treated with 25 mg or 50 mg RISPERDAL CONSTA and 98 schizophrenic patients treated with placebo in the 12 week double blind, placebo controlled trial were evaluated buy cialis online without a prescription

Odgovori ⇾

emitySiny Postavljeno 17-05-2023 22:12:24

finasteride 1 mg buy uk Vitamin deficiencies are common among malnourished patients, and there is increasing awareness of thiamine deficiency occurring during the refeeding period, possibly related to carbohydrate refeeding

Odgovori ⇾

emitySiny Postavljeno 07-05-2023 06:50:24

These tablets are used as antiplatelet agents to prevent heart attacks and strokes in people with a history of myocardial infarction dapoxetine priligy 2002; Stolt et al

Odgovori ⇾

electronic components distributors Postavljeno 03-01-2023 10:18:54

Electronic component distributor with large inventory available,Brand Factory,Global Electronic Components Distributor,Free Consultation,Professional Service LM324 C1815 SN74HC595N MSP430 ULN2003 LM358 CH340 74HC595 TMS320 2N3904S PC8

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.