Društvo

DOGOVOR: Armenko, Tešić i Đuranović kandidatkinje za sudije Ustavnog suda

(15 riječi)

Na jučerašnjem sastanku šefova poslaničkih klubova i članova Ustavnog odbora postignuta je saglasnost za izbor tri kandidata za sudije Ustavnog suda, saopštila je predsjednica Skupštine Danijela Đurović. Kako Pobjeda saznaje, tri kandidatkinje oko kojih je postignuta saglasnost su zamjenica ombudsmana Snežana Armenko, sutkinja kotorskog Osnovnog suda Momirka Tešić i bivša zaštitnica imovinsko-pravnih interesa, nekadašnja sutkinja Višeg suda Dragana Đuranović.

Poslanici, prema našim informacijama, nijesu mogli da se usaglase oko toga ko bi bio kandidat iz reda manjinskog naroda. Građanski pokret Ura zahtijevao je da to bude Faruk Resulbegović, no to nije bilo prihvatljivo Bošnjačkoj stranci koja se zalagala za Aliju Beganovića. Najveći dio opozicije i dio vlasti, prema našim informacijama, predložiće da kandidata za sudiju iz reda manjinskog naroda biraju manjinske stranke, kako ne bi došlo do preglasavanja.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović saopštila je juče da će do sjednice Ustavnog odbora „biti uložen maksimalan napor“ da se postigne saglasnost i potrebna većina i za izbor četvrtog kandidata.

Jučerašnji sastanak trajao je četiri i po sata.

Osim Đurović, prisustvovali su Danijel Živković, Vesna Pavićević, Suzana Pribilović, Jovanka Laličić i Ljuiđ Škrelja iz Demokratske partije socijalista, poslanici Građanskog pokreta Ura Suada Zoronjić i Miloš Konatar, poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović-Stanković, poslanik Socijaldemokrata Ivan Brajović, Force Genci Nimanbegu, Demokrata Boris Bogdanović, Socijalističke narodne partije Dragan Ivanović i Demokratskog fronta Branka Bošnjak i Jovanka Bogavac.

Ovo je šesti pokušaj izbora sudija, a crnogorski poslanici, prethodnih pet nijesu uspjeli da se dogovore ni oko jednog kandidata.

Ustavni odbor saslušao je 26 kandidata koji su se prijavili na javni poziv za izbor četvoro sudija Ustavnog suda.

Predložiće četiri kandidata, a konačnu odluku donosi crnogorski parlament dvotrećinskom u prvom, odnosno tropetinskom većinom glasova poslanika u drugom krugu.

Na posljednjem glasanju u parlamentu niko od četiri predložena kandidata za sudije Ustavnog suda nije dobio potrebnu većinu, ni u prvom, ni u drugom krugu glasanja.

Ustavni sud, od ukupno sedam, ima samo troje sudija i od septembra prošle godine kada je penzionisan sudija Miodrag Iličković nema kvorum za odlučivanje.

Sudije Ustavnog suda bira Skupština Crne Gore na 12 godina.

Zapadni partneri i najviši visoki predstavnici EU i SAD u više navrata apelovali su na crnogorske političare da izaberu nedostajuće sudije Ustavnog suda kako bi počelo rješavanje duboke političke i institucionalne krize u Crnoj Gori.

Pored ostalog, iz EU je upozoreno da bi moglo doći do prekida pregovora o članstvu ukoliko se ne uspostavi funkcionalnost Ustavnog suda.

Neprihvatljiva arogancija

Poslanice i poslanici u crnogorskom parlamentu, odnosno članovi Ustavnog odbora i šefovi poslaničkih klubova, nakon što su juče oko četiri i po sata, u Vili „Gorica“, pregovarali o kandidatima za sudije/tkinje Ustavnog suda, sve to vrijeme ostavili su ispred kapije brojne novinarske ekipe, a onda, kada je sastanak okončan – nijesu ih udostojili ni jedne riječi?!

Neprihvatljiva je arogancija ljudi koji javnosti duguju kakav-takav odgovor ima li nade da, konačno, omoguće deblokadu Ustavnog suda i ponude građankama i građanima, koji su ih izabrali za svoje predstavnike u parlamentu, nadu da Evropska unija neće blokirati pregovore sa Crnom Gorom.

Neki od njih su iz luksuznih automobila svirnuli i mahnuli novinarskim ekipama, a neki ni toliko.

Visoke plate, kao i ostala primanja, poslanicama i poslanicima isplaćuju građanke i građani Crne Gore i ako ni zbog čega drugog, makar su zbog toga u obavezi da poštuju javnost, a glas javnosti su novinari/ke.

Nemaju pravo da ih satima ostave iza zaključane kapije, dok oni u komforu Vile „Gorica“ pregovaraju, a onda bez riječi odu.

Drsko i neodgovorno i prema državi i prema funkciji koju obavljaju.

Izvor: Pobjeda



0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.