Istorija

Ovako je Sava poručivao četnicima

(15 riječi)

Piše: Jadranka Selhanović

Prilikom vođenja borbi protiv četničkih snaga u Gatačkom srezu tokom februara 1942. godine, partizani  Nikšićkog narodnooslobodilačkog partizanskog odreda zarobili su četničkog majora Minju Višnjića i njegovog sina Momčila.

Saznavši za ovaj događaj četničko rukovodstvo  štaba „Nacionalnog pokreta“ iz Nikšića, je na adresu štaba Nikšićkog narodnooslobodilačkog partizanskog odreda, uputilo ulimativno pismo sljedeće sadržine:

      

                                           Komunističkom štabu Gornje Polje

 

Saznali smo da se u vašim rukama nalaze Minja i njegov sin Momo Višnjić, te da iste namjeravate kao nacionaliste ubiti. Ovim vam poručujemo da gore navedenu dvojicu u roku od 48 sati pošaljete zdrave i žive u Nikšić, jer će u protivnom biti, nakon postavljenog roka, ubijeno 20 (dvadeset) vaših drugova komunista i vaših porodica, među kojima se nalazi i Radosav Kovačević, rođeni brat Save Kovačevića (Mizare) sa familijom, a koji se već nalaze u našim rukama. GORNJI ROK JE NEPREKORAČIV.

Nikšić, 24. februara 1942. god. 8 sati prije podne.

Po kuriru donosiocu ovog ultimativnog pisma odaslat je pisani odgovor koji integralno prenosimo:

                                             NACIONALNIM I NARODNIM IZDAJNICIMA

                                                                                                                    NIKŠIĆ

                                                                                              (odmah do italijanske komande)

 

Vama, narodnim izrodima, špijunima, gadnim slugerinama i ližisahanima krvavog fašističkog okupatora, kao odgovor na vaše pismo poručujemo, da ćete svi koliko god vas ima doživjeti sudbinu narodnog izdajnika i sluge okupatora Minje Višnjića i njegovog sina i mnogih drugih do sada uništenih narodnih izdajnika od herojske narodnooslobodilačke partizanske vojske.

Nije daleko dan kada će vas, prodane kurve, zajedno sa vašim fašističkim poslodavcima nestati sa lica zemlje.

Od vas narod ne očekuje ništa dugo sem podlo izdajstvo koje svakodnevno vršite prema našem viteškom narodu a u korist fašističkih pljačkaša i razbojnika i to sve za sitne mrvice koje vam bacaju kao psima sa njihove krvave trpeze.

Naš viteški narod i njegova herojska partizanska vojska ne plaše se vas, slugu, još gorih pasa Kočija i Pircija Birolija.

Narod zna da je oružje sa kojima ubijate nevino stanovništvo, oružje okupatora u vašim gadnim špijunskim rukama.

                                                  Crvena armija je sa nama-Pobjeda je naša!

26-II- 1942.g.                                         

                                                                            Iz Štaba Nikšićkog narodnooslobodilačkog

                                                                                    partizanskog odreda        



1 Komentara

Fanito Postavljeno 03-02-2023 18:58:43

To je to. Izdajnici vazda isti. Antifašizam je snaga Crne Gore! Bravo Jadranka!

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.