Ekonomija

Rast korisničke baze, širenje tima i rekordne investicije obilježile 2022. u kompaniji One

(15 riječi)

U protekloj godini kompanija One je ostvarila najveću investicionu aktivnost, u poređenju sa periodom od čak prethodnih pet godina. Prvi čovjek kompanije Branko Mitrović u intervjuu za MINA-Business najavio je da će planirane aktivnosti u 2023- značajno prevazići one od prošle godine, te da upravo to pokazuje snažnu opredijeljenost vlasnika, mađarske 4iG Grupe, da ulaže u crnogorsko tržište, kao i da ima dugoročne planove vezane za našu zemlju.

One je u protekloj godini značajno proširio korisničku bazu ali i svoj tim, zaposlivši veliki broj profesionalaca iz različitih oblasti. Kao društveno odgovorna kompanija nastavili su da doprinose zajednici u kojoj posluju. Između ostalog, obezbjedili su učenicima širom Crne Gore sredstva za rad po mjeri digitalnog doba, a potpisivanjem Ugovora o sponzorstvu sa Crnogorskim olimpijskim komitetom postali i Olimpijska mreža Crne Gore.

Ističu da je jedna od najznačajnijih tačaka razvoja uspješno završena aukcija spektra u decembru prošle godine, na kojoj je kompanija One, investicijom od skoro tri miliona eura, obezbijedila spektar za pokrivanje cijele Crne Gore 5G signalom. 

 Kako ocjenjujete crnogorsko tržište telekomunikacija i koji su najveći izazovi u poslovanju sa kojima se suočava One u Crnoj Gori? 

 Prošla godina donijela je značajan oporavak na sveukupnom tržištu kroz pozitivan trend poslovanja.  

Postizanje političke stabilnosti, međutim, predstavlja osnov za dalje investicije kao i za otvaranje većeg broja radnih mjesta u privatnom sektoru i to bi trebalo da bude primarni zadatak donosioca odluka u Crnoj Gori.     

 Naravno, i dalje su prisutni značajni uticaji globalne nestabilnosti, kao i uticaj jake inflacije i porasta cijena jednog dijela inputa koji su telekomunikacionim kompanijama potrebni za rad,  što se odražava na poslovanje kako na domaćem, tako i na međunarodnom planu.     

 Ipak, čini se da pored brojki koje govore o blagom oporavku, razlog da budemo optimistični uliva i činjenica da nakon stagnacije investicija koja se obično dešava na prelazu između generacije tehnologija, sada idemo ka mreži budućnosti. 

 Svakako jedna od najznačjanih tačaka razvoja je uspješno završena aukcija spektra u decembru prošle godine, na kojoj je kompanija One, investicijom od skoro tri miliona eura, obezbijedila spektar za pokrivanje cijele Crne Gore 5G signalom. 

Kupivši  frekvencije na 700 MHz i 3600 MHz na period od 15 godina otvorili smo dinamičan i uzbudljiv period u kojem ćemo našim korisnicima obezbijediti superiorno 5G iskustvo, ali i otvoriti  nove mogućnosti za rast našeg poslovanja. 

Spremnost 4iG-a da uloži u idealne resurse za impementaciju 5G, kao I u druge srodne investicije, motiviše nas da stremimo ka uspjehu, a zbog naših korisnika ka inovacijama i kvalitetu. 

Nova 2023. nije mogla započeti na bolji način. Ponosni smo što je  4iG potpisala istorijski ugovor o kupovini Vodafona Mađarska. Na taj način, 4iG postaje važno ime kada je riječ o globalnom telekomunikacionom tržištu. Kada je pak riječ o našoj regiji, lideri Grupe su, nakon kupovine One Crna Gora i dva operatora u Albaniji izrazili interesovanje za nove investicije kako u Crnoj Gori, tako i u regionu.  

 Kakvi su poslovni rezultati kompanije One u ovoj godini? Kakvi su trendovi na tržištu?  

Kad je riječ o poslovanju kompanije One u prethodnoj godini ostavrena je najveća investiciona aktivnost, u poređenju sa periodom od čak prethodnih pet godina. Kada je riječ o planovima za ovu, obećavamo da će planirane investicije značajno prevazići one od prošle godine.

Sve to pokazuje snažnu opredijeljenost 4iG da ulaže u naše tržište, te da ima dugoročne planove vezane za Crnu Goru,

Izuzetno smo zadovoljni postignutim poslovnim rezultatima u prethodnoj godini.  Osnov za takav rezultat prije svega čini jaka i stabilna baza korisnika koji su odabrali One za svog mobilnog operatera, pa tako naš ključni,  postpejd segment fizičkih lica bilježi rast od skoro 10.000 novih korisnika  u protekloj godini.  

Takođe ostvarili smo i sjajne rezultate u turstičkoj sezoni sa preko 111.000 prodatih pripejd kartica i sa rekordnim brojem romera koji su odabrali baš našu mrežu i doprinijeli ostvarenju pozitivnog rezultata. Uspješnost sezone najbolje ilustruje podatak da je u piku tokom jednog dana čak 150 hiljada turista odabralo uslugu roaminga u One mreži, što je za 19 odsto više u odnosu na 2021, a čak 25 odsto više u odnosu na rekordnu 2019-u godinu. 

Ubrzan je i trend digitalizacije poslovanja, imamo rekordan broj korisnika MojOne aplikacije i to za 30 odsto više u odnosu na prošlu godinu, rast broja plaćenih računa putem MojOne aplikacije koji je u odnosu na prošlu godinu porastao za 60 odsto i rast broja online prepaid dopuna u odnosu prošlu godinu za 85 odsto. Vjerujemo da će se ovaj trend još više ubrzati i u ovoj godini. 

Dio ove uspješne slagalice je svakako činjenica da smo u protekloj godini značajno proširili naš tim i zaposlili veliki broj profesionalaca iz različitih oblasti, koji su dobili priliku da svojim znanjima i vještinama doprinose uspjesima naše kompanije.  

Pored otvaranja novih radnih mjesta, šansu za sticanje prvih profesionalnih koraka pružili smo i velikom broju tek svršenih studenata, što nas posebno raduje. 


 Kako ste zadovoljni puštanjem u komercijalnu upotrebu 5G mreže? Kakva je perspektiva 5G mreže u Crnoj Gori i kakvi su planovi kompanije u tom segmentu za narednu godinu? 

 

Kompanija One nedavno je obezbijedila idealne resurse za implementaciju 5G mobilne mreže visokih performansi i kapaciteta. Ono što je svakako dalo pečat prethodnom periodu jesu naša zalaganja da danas gradimo mrežu za budućnost.  Nakon što smo One 5G mrežu pustili u komercijalnu upotrebu u Podgorici, Tivtu, Bijelom Polju, Cetinju i Nikšiću, još snažnije nastavljamo sa našim planom da mrežom budućnosti pokrijemo cijelu Crnu Goru, kako bi naši korisnici osjetili prave benefite 5G mreže. 

5G tehnologija prije svega znači kvalitetniju i stabilniju konekciju, kraće vrijeme da se pristupi sadržajima, bolji kvalitet razgovora i naravno veće brzine prenosa podataka, reda 1 Gb/s u oblastima koje će biti pokrivene ultra brzim 5G signalom.  

Sve u svemu, ova godina  biće u znaku 5G razvoja. Prva polovina biće posvećena razvoju mrežne infrastrukture, što je zahtjevan i složen poduhvat, nakon čega ćemo raditi na razvoju 5G ponude za određene segmente. 

 Ove godine ste predstavili novi brend. Kako se to odrazilo na poslovanje kompanije i šta korisnici mogu očekivati kada je riječ o ponudi? Koje su ostvarene i planirane investicije One-a u ovoj godini u Crnoj Gori?  

 One brand je predstavljen 1. marta prošle godine i za kratko vrijeme uspio je da se na tržištu pozicionira kao prepoznatljivi lokalni brend. Donio je svježinu, nov način komunikacije i kao jednu od svojih ključnih vrijednosti promovisao transparentnost. 

 Osluškivali smo naše korisnike, pratili njihove zahtjeve i potrebe tokom proteklog perioda, radili na identifikaciji segmenata ponude gdje smo mogli da uradimo više. Pored planiranih unapređenja same ponude, očekujemo da korisnici osjete vidljive benefite od digitalizacije poslovanja. U tom kontekstu, u njihovoj mreži imaju na raspolaganju  MojOne aplikaciju gdje imaju mogućnost da realizuju većinu svojih zahtjeva. Takođe, lansiranjem WebChat platforme putem koje naši korsnici u roku od 1 minuta mogu da stupe u  kontakt sa One agentima u cilju rješavanja problema ili dobijanja informacije,  ubjedljivo je najbrži i najdirektniji pristup korisničkoj podršci. 

Budući da možemo reći da su ove naše ideje uspješno realizovane, možemo slobodno reći i da smo uspjeli da ispunimo obećanje koje smo dali prilikom uvođenja brenda. 

No, nije tu kraj. Obećavamo da ćemo i ove godine nastaviti sa unapređenjima i razvojem, i dosljedno se fokusirati na najbolji kvalitet usluge za naše korisnike.

 Da li je ime vaše kompanija nakon promjene brenda sve više prisutno u širem društvenom kontekstu, pokazujući njenu društvenu odgovornost? 

 Kao društveno-odgovorna kompanija nastavili smo da doprinosimo zajednici u kojoj poslujemo. Obezbjedili smo učenicima širom Crne Gore sredstva za rad po mjeri digitalnog doba u kojem živimo. 

U prethodnoj godini podržali smo mlade ljude, ali i potpisivanjem značajnog Ugovora o sponzorstvu sa Crnogorskim olimpijskim komitetom postali Olimpijska mreža Crne Gore. Radujemo se toj saradnji u narednom periodu kroz realizaciju društveno odgovornih projekata.  

Pažljivo smo birali projekte u kulturi koje smo vezali za naše ime i tako imidž kompanije učinili još sjajnijim. 

To naše zalaganje nije ostalo neprimijećeno, zbog čega je po ocjeni Unije poslodavaca Crne Gore, One ove godine dobitnik nagrade za društveno odgovorno poslovanje u kategoriji “Briga za zajednicu”. 

Kada je riječ o ovom dijelu našeg identiteta, i tu nastavljamo započeti put, sa novim idejama i još većom motivacijom. 





Povezani članci...

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.