Društvo

Mandić odložio izjašnjenje o srpskom državljanstvu, MUP uputio novi poziv

(15 riječi)

Lider Demokratskog fronta (DF) i predsjednički kandidat Andrija Mandić nije se pojavio u zakazanom terminu u Ministarstvu unutrašnjih poslova kako bi se izjasnio povodom dvojnog državljanstva.

MUP je prošlog mjeseca pokrenuo proces provjere da li Mandić i lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić i dalje imaju srpsko državljanstvo. Tim povodom njih dvojica su, kako je ranije saopšteno iz Ministarstva, trebalo da se izjasne najkasnije do 3. marta. Međutim, Mandićev odgovor je izostao.

V. d. generalnog direktora Direktorata za upravne poslove, državljanstvo i strance Radovan Popović kazao je za portal Pobjeda da je Mandić tražio da se odgodi davanje izjave, zbog čega su iz MUP-a morali da mu upute novi poziv.

“Mandić se nije pojavio u zakazanom terminu u MUP-u za davanje izjave, već je tražio odlaganje. Poslali smo mu novi poziv, vidjećemo kakav će biti ishod”, kazao je Popović.

Mandić je 2. marta, gostujući u emisiji “Načisto” na TV Vijesti, potvrdio da će se odazvati pozivu Ministarstva unutrašnjih poslova i “u potpunosti rasčistiti” nedoumice oko posjedovanja srpskog državljanstva.

Tom prilikom, lider Fronta je kazao da je državljanstvo Srbije dobio na legalan način, ali je odbio da odgovori na pitanje da li ga je stekao prije 2006. godine, odnosno obnove nezavisnosti Crne Gore, uz riječi: “Ostavite nešto da saopštim i kada odem u MUP”. Nije poznato, niti je saopšteno zbog čega to još nije uradio.

“Imam državljanstvo koje je potpuno u skladu sa propisima bivše državne zajednice Srbije i Crne Gore. To znači da nikada nijesam imao prebivalište u Srbiji. Od rođenja imam prebivalište u Crnoj Gori, nikada nijesam bio ni na kakvim biračkim spiskovima. Da bi imali biračko pravo morate da imate dokumenta – ličnu kartu i pasoš. Pošto pozvan od strane Ministarstva unutrašnih poslova da u proceduri narednih dana dokažem, odnosno saopštim činjenice koje imam u vezi sa državljanstvom, u potpunosti ćemo rasčistiti tu stvar i svima će sve biti jasno”, rekao je Mandić početkom marta.

Upravni postupak za Spajića

Sa druge strane, predsjednik Pokreta Evropa sad Milojko Spajić je 25. februara u MUP-u dao izjavu na zapisnik u vezi činjenica i okolnosti sticanja državljanstva Srbije ali se, prema informacijama Pobjede, izjasnio da posjeduje samo crnogorsko. Naš izvor kazao je tada da je Spajić odbio da dozvoli pristup svojim podacima u srpskim registrima.

Registar državljana Srbije označen je stepenom tajnosti, zbog čega, bez Spajićeve dozvole, MUP ne može dobiti podatke od srpskih kolega.

Postupak za oduzimanje crnogorskog državljanstva po sili zakona za Spajića pokrenut je po službenoj dužnosti 15. februara i još traje.

“Upravni postupak za gubitak crnogorskog državljanstva po službenoj dužnosti za lidera Pokreta Evropa sad Milojka Spajića je u toku”, kazao nam je Popović.

Pitanje dvojnog državljanstva Spajića aktuelizovano je kada je bivši ministar finansija najavio da će se kandidovati za predsjedničke izbore koji se održavaju 19. marta. Tada je DIK uputio kolegama u Srbiji zahtjev da im dostave podatke o Spajićevom prebivalištu u toj zemlji.

DIK je 18. februara odbio da potvrdi kandidaturu Spajića, uz obrazloženje da je dostavio kontradiktorne isprave. Predočili su da je on pokrenuo postupak za prestanak državljanstva Srbije, kao i da je crnogorski MUP, po sili zakona, ukazao „na potrebu da se ova pitanja razriješe pred nadležnim državnim organima, u skladu sa zakonskim odredbama, te da su takve pravne prirode da se ne mogu razriješiti u roku od 48 časova“.

Zakon

Zakon o crnogorskom državljanstvu predviđa da je MUP nadležan da kroz postupak utvrdi kad je i na koji način punoljetnom građaninu donijeto rješenje o prijemu u državljanstvo.

Crnogorsko državljanstvo gubi se po sili zakona ako je, između ostalog, lice dobrovoljno steklo državljanstvo druge države, te ako se utvrdi da je rješenje o prijemu u crnogorsko državljanstvo donijeto na osnovu lažne izjave ili namjernog prikrivanja činjenica.

Crnogorski zakoni građanima ne dozvoljavaju da imaju državljanstvo druge države, osim u slučajevima ako je stečeno prije obnove nezavisnosti 2006. godine i ako postoji međunarodni ugovor, ili međudržavni sporazum o dvojnom državljanstvu. Takav sporazum Crna Gora nije zaključila sa Srbijom.

Izvor: Pobjeda0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.