Politika

Zoran Vulević

SUČELJAVANJE PLEMENSKE I GRAĐANSKE SVIJESTI

(15 riječi)

Pred nama su neđeljni Predsjednički izbori na kojima će se, umnogome, odlučivati kojim putem će se u budućnosti  kretati Crna Gora. Oće li to biti put na istok i u autokratiju, ili put na zapad i u društvo demkratskih država.  U zrelim, uređenim građanskim društvima ovo bi bilo suvišno pitanje, poput onoga voliš li svoju majku.  Ali kod nas, ali kod nas, ovo je gotovo pitanje od milion dolara!

Uvijek sam bio prilično siguran da kod ne malog dijela naših građana, farovi (pogledi) ne dobačaju preko granica plemena kome pripadaju. U tom skučenom prostoru se iznjedrio, formirao i definisao njihov pogled na svijet, odnosno njihov svjetonazor. Vremenom se učaurila, konzervirala i ostala zarobljena njihova svijest koja se uporno protivi da van granica njihovog plemena išta može biti bolje, vrijednije i pravednije. Niti to smije biti! Zato su i spremniji prihvatiti i tuđinsku vlast, samo da ne bi ostali “u drugom planu” u sopstvenoj državi.

Eto, recimo, određena pizma, podsticana plemenskom sviješću ne dopušta tom dijelu građana Crne Gore da se civilizovano odnose prema našim zajedničkim, istinskim, univerzalnim vrijednostima koje u građanskim društvima i državama služe za ponos. S tim u vezi, nameće se zaključak da je upravo među njima i najviše onih koji imaju određeni animozitet prema Cetinju, samo zbog njegove veličanstvene uloge u istoriji Crne Gore što ih, između ostalog, i motiviše da u smutnim vremenima podrže velikosrpske, okupatorske pretenzije prema njihovoj domovini. Teško da možete naći Grka koji nije ponosan na svoju Atinu, makar bio i iz njoj najudaljenijeg dijela Grčke! Veoma bih volio da naše Cetinje, našu Atinu, tako doživljavaju na čitavoj teritoriji Crne Gore. Jer u tom slučaju, ne bismo imali u toj mjeri izražene probleme koje danas imamo. Taj, usko plemenski odnos prema, u civilizacijskom smislu, vrhunskim vrijednostima i dostignućima je davno prevaziđen u zapadnim, naprednim demokratijma. Dok god opstaje, a kod nas je i te kako prisutna, plemenska svijest i iz nje proizišao način razmišljanja i djelovanja, sam po sebi kratkovid i skučen kao i prostor u kome je nastao, bićemo prilično udaljeni od razvijenog svijeta. Veoma otporan na usvajanje bilo kakvih promjena koje znače i promjenu svijesti i odnosa prema stvarnosti, takav svjetonazor mora predstavljati kočnicu razvoju društva u svim njegovim segmentima. Zato bih i aktuelni politički sukob dvije suprostavljene ideologije u Crnoj Gori, kleronacionalističke i autokratske i, na drugoj strani, sekularne i demokratske, ponajprije nazvao sukobom plemenske i građanske svijesti. S tim što ovoj prvoj, istorijska iskustva to potvrđuju, vrijeme nije saveznik.

No, uprkos svemu, vjerujem da će neđeljni Predsjednički izbori, pokazati da u Crnoj Gori, takvoj kakva jeste, ima značajno više onih koji razmišljaju poput Grka, ponosnih na svoju Atinu. Koji će odabrati put koji nas vodi u društvo razvijenih evro-atlantskih država. Put koji će našoj đeci i generacijama koje dolaze obezbijediti, u svakom pogledu kvalitetniji život. Jer je naša ljudska i civilizacijska obaveza da  razmišljamo, ne samo  o boljitku za vrijeme u kome živimo, nego istovremeno i jednako i o tome kakvu državu ostavljamo svojim potomcima! Zato, i rukovodeći se time, vjerujem u pobjedu suverenističkih, istinski i dokazano proevropskih građanskih snaga na neđeljnim Predsjedničkim izborima! Za dobro Crne Gore i njenu svjetliju budćnost!



Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.