Društvo

Govor mržnje prema dijaspori kulminira, ali na to gotovo niko ne reaguje

(15 riječi)

Kako se drugi krug predsjedničkih izbora bliži, tako su neprimjerene poruke, usmjerene protiv crnogorske dijaspore, sve vidljivije. To je naročito izraženo u onlajn prostoru, gdje je targetiran i vrijeđan onaj dio dijaspore koji živi u zapadnim državama.

Na ono na šta se može naići u Viber grupama i na društvenim mrežama do sada je malo ko iz državnih institucija reagovao.

Odnos države dao im krila

Takav odnos države kao da dodatno daje krila onima koji na dnevnoj osnovi žele zastrašiti crnogorske iseljenike, koji ipak žele iskoristiti svoje pravo glasa. I tako je sve polako postalo očigledan primjer neprimjerenog pritiska.

Podsjetimo, u Krivičnom zakoniku Crne Gore stoji odredba kojom se ukazuje da onoga ko pozove glasača na odgovornost povodom glasanja ili zahtijeva od njega da kaže kako je glasao, zašto je glasao ili nije – čeka novčana ili zatvorska kazna do godinu.

Pravo garantovano najvišim aktima

I dok se šire takve poruke, valja znati kako je pravo glasa dijaspori garantovano ustavnim, zakonskim i podzakonskim odredbama. Otud, svako pozivanje na sprečavanje prava glasa, osim što je kršenje Ustava, ujedno je i kršenje zakonskih normi.

Istina je da se Vlada Zdravka Krivokapića željela pozabaviti tim pitanjem, da je bio pripremljen i nacrt uredbe koja je trebalo da vodi ka korekcijama u pogledu prava glasa, no to je zaustavljeno. Dogodio se tada i bunt građana, i to nakon što je tekst nacrta procurio na Internet.

Iako je u danima dok je bila opozicija “prijetila” sređivanjem biračkih spiskova, aktuelna vlast tokom dvoipogodišnjeg perioda u tom pogledu nije uradila gotovo ništa.

I danas ta ista vlast ćuti na mržnju prema dijaspori, koja je već poprimila sve oblike šovinizma.

“Dok su u biračkom spisku – niko im ne može zabraniti da glasaju”

Pitanje prava glasa za dijasporu na najsvedeniji je način juče, gostujući na Anteni M, pojasnila izvršna direktorica CGO Daliborka Uljarević.

“Dok god su upisani u birački spisak, njima niko ne može da zabrani da glasaju”, istakla je ona.

Prema njenom mišljenju, mržnja prema dijaspori kojoj svjedočimo ovih dana, izraz je radikalizacije društva koju su podstakle upravo i institucije.

“Nijesu napadi na dijasporu počeli po društvenim mrežama, pitanje njihove nepoželjnosti otvorili su pojedini politički akteri. I to je bio znak njihovim podržavaocima da na društvenim mrežama nastave tim putem”, naglasila je ona.

Ima nacionalizma i islamofobije

Da ima komentara u kojima se osjećaju nacionalizam i islamofobija, smatra građanska aktivistkinja Dina Bajramspahić.

“Iznenađena sam i zaprepaštena lakoćom sa kojom se javno izjavljuje ‘ko-su-oni’ da se ‘nama’ miješaju u život i da se pitaju kako ćemo ‘mi’ da živimo”, kazala je ona za Radio Slobodna Evropa.

Ona tvrdi da je u pitanju nacionalizam jer se takav odnos ispoljava samo prema crnogorskim Albancima i Bošnjacima iz dijaspore.

“Činjenica je da tim istim osobama ne smeta što su im favoriti za predsjedničke kandidate živjeli i radili van Crne Gore i do deset godina i iz inostranstva došli i da biraju i da budu birani i da se ‘pitaju kako ćemo da živimo’. Naprotiv, u njihovom slučaju to je plus”, poručila je Bajramspahić.

Sad ne valjaju, ali će brzo opet valjati

I na kraju, izbori će proći, te će svanuti i treći april. Ko god da pobijedi i kako god dalje budu tekle stvari na društveno-političkom planu, dijaspora će i dalje biti tu, kao neodvojivi dio crnogorskog društva.

A ostaće i sjećanje na govor mržnje i najave progona.

Dijaspora tako danas, u predizborno doba, na mnogim adresama nije poželjna. Ali, u jedno nema sumnje – opet će biti poželjni na kraju godine, kad bude trebalo svesti račune i saopštiti da su još jednom u Crnu Goru poslali više od 900 miliona eura.

A možda i prije – jer, možda se opet nađe kakav anonimni donator iz naše dijaspore koji će preduzeti korak koji što bi trebalo da načini sistem. Možda se neko baš tada sjeti kako je sve izgledalo ovih dana i atmosfere linča koja ovladava crnogorskim onlajn prostorom.

Izvor: Portal Analitika



Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.