Kultura

U aprilu u KIC-u JAM 2023, Svjetska književnost na filmu, Enes Halilović ...

(15 riječi)

Kroz tradicionalno kvalitetan, raznovrstan i inovativan repertoar KIC “Budo Tomović” će i tokom aprila mjeseca nastaviti intezivnu i uspješnu misiju afirmisanja umjetnosti i kulture.

April mjesec u KIC-u i ove godine obilježiće manifestacija “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori - JAM 2023” koja se održava pod motom “Balkan France Jazz Connections”. Šesnaesto izdanje manifestacije svečano će početi 4.aprila koncertom albansko - švajcarske vokalne umjetnice Eline Duni i gitariste Roba Lufta, jedne od londonskih džez zvijezda u usponu. Na repertoaru koncertnog dijela manifestacije biće i nastup etno džez grupe “Trigon” koja već 30 godina promoviše sintezu autohtone muzičke tradicije i kosmopolitskog duha džeza, ali i koncert trija podgoričkog perkusioniste i basiste Slavena Ljujića kojem će se na koncertu pridružiti jedan od najpoznatijih saksofonista mlađe generacije Batist Herbin iz Francuske. Džez pijanista iz Sarajeva Adis Sirbubalo izvodiće autorske i tradicionalne kompozicije 12.aprila, a jedan od najistaknutijih makedonskih džez gitarista i kompozitora Sašo Popovski sa svojim trijom nastupiće 25.aprila. Završnicu manifestacije obilježiće gostovanje ansambla od 11 vrhunskih muzičara iz nekoliko evropskih zemalja koji predvode kompozitori i instrumentalisti Vladimir Nikolov (klavir) i Srđan Ivanović (bunjevi).

Žanrovski raznovrstan biće i ovog mjeseca muzički program KIC-a, pa će uz džez, na velikoj sceni 3.aprila biti priređen muzički omaž posvećen velikanu crnogorske i eks-jugoslovenske muzičke scene Zoranu Kaleziću. Godišnji koncert Folklornog ansambla “Budo Tomović” koji svih ovih godina uspješno promoviše crnogorsku tradiciju i kulturu biće održan 28.aprila.

Filmski program KIC-a jedanaesti put zaredom Svjetski dan knjige obilježiće sa revijom “Svjetska književnost na filmu” tokom koje će biti prikazana neka od najboljih ostvarenja koja su svojim kvalitetom stekla svjetsku slavu. Od 10. do 12.aprila prikazaćemo filmove “Vjeridba je dugo trajala” (2004), “Dobro došli, gospodine Čens” (1979) i “Doctor Zhivago” (1965).

Dokumentarni dugometražni film “Čija je ovo pjesma” (2003) bugarske rediteljke Adele Peeve biće na repertoaru revije “Jazz na filmu” 20.aprila.

 

 

 

 

Književni program KIC-a u okviru segmenta posvećenog promociji aktuelnih književnih izdanja 27.aprila predstaviće publici zbirku poezije Enesa Halilovića ”Sekvoja”.

Multimedijalno predavanje na temu “Džez kao univerzalni jezik” 12.aprila održaće ugledni prof. Virgil Mihaiu, poznati publicista i džez kritičar iz Kluža (Rumunija).

Centar za očuvanje i razvoj kultre manjina Crne Gore u saradnji sa Romskim savjetom 7.aprila organizovaće tribinu “Jezik i kultura Roma u Crnoj Gori“. Planinarski savez Crne Gore 17.aprila prirediće predavanje svjetskog alpiniste Kristofa Vilickog, a 21.aprila biće promovisana i knjiga dr Besela Van der Kolka “Telo sve beleži: Mozak, um i telo u isceljenju trauma”.

U KIC-u će 27.aprila u organizaciji Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada biti svečano uručene Književne nagrade “Dragan Radulović” za 2022.godinu.

Predstavu “Ispovijesti“, autora Slavka Kalezića, koju KIC “Budo Tomović” realizuje u koprodukciji sa NVO Crnogorska fabrika umjetnosti - Danilovgrad publika će nakon nedavne premijere ponovo moći da pogleda 6.aprila. 

Gost tribine “Podgoričke priče” koja je neizostavan dio dramskog repertoara KIC-a 26.aprila biće Mitar Miranović, producent i autor nekoliko značajnih dokumentarnih filmova o Podgorici.

Jedan od najpoznatijih ukrajinskih stand up komičara Dmitri Romanov koji je stekao slavu učestvujući u popularnim tv programima, ali i zahvaljujući brojnim solo nastupima širom Ukrajine i Rusije nastupiće 13.aprila u KIC-u.

Autorski projekat Tarika Filipovića, duhovitu monodramu “Sex i glad” publika će premijerno moći da pogleda 29.aprila na velikoj sceni KIC-a.

Likovni program KIC-a nastaviće i tokom aprila sa prezentacijom aktuelnih vizuelnih ostvarenja, pa samim tim 25.aprila u izložbenom holu KIC-a biće otvorena izložba slika Ane Bulatović Lili pod nazivom “Metamorfoza duše”. Svoje radove 3.aprila predstaviće i polaznici slikarske radionice “Boje prijateljstva”.

Na kraju najavljujemo da će popularni bosansko - hercegovački umjetnik Božo Vrećo 4. i 5.maja gostovati u KIC-u, a ulaznice po cijeni od 20 eura moći će da se kupe na biletarnici KIC-a od 3. aprila.



Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.