Sagovornici

Crnogorska obilježja krase najstariju i najveću međunarodnu školu u Kini

(15 riječi)

U užem jezgru Pekinga, glavnog grada Narodne Republike Kine, među metalnim pločama na kojima je ugravirano 114 državnih zastava i koje uljepšavaju fasadu najstarije i najveće međunarodne škole u toj zemlji, svoje mjesto pronašao je crnogorski grb.

Međunarodnu školu ,,Beijing Chaoyang Fang Cao Di“ (芳草地国际学校) osnovalo je 1956. godine tadašnje Ministarstvo spoljnih poslova NR Kine. Kćerke nekadašnjeg princa Kambodže, Norodoma Šihanouka, pohađale su 1961. ovu obrazovnu ustanovu, dok je 1973. škola počela da edukuje veliki broj djece stranih diplomata koji su u tom trenutku boravili u Pekingu.

Tokom više od 60 godina postojanja, preko 5.000 učenika iz 150 država svijeta, usvajalo je znanje u školi koju drugim riječima nazivaju ,,male Ujedinjene nacije“.

"Svaki put kada se upiše učenik iz neke nove zemlje, u znak poštovanja i srdačne dobrodošlice, fasada i enterijer bivaju ukrašeni simbolima države iz koje đak dolazi. Do sada je sedam učenika iz Crne Gore imalo priliku da uspješno pohađa nastavu. To su uglavnom bila djeca diplomata koji su vršili dužnost u Ambasadi Crne Gore u Pekingu“, kazali su za Media Biro iz uprave škole.

Iako ustanova broji 2.000 đaka, od kojih je 500 stranaca, trenutno nijedan učenik sa Balkana ne uči u njoj. Osim crnogorske, na fasadi zgrade ,,Beijing Chaoyang Fang Cao Di“ okačene su ploče sa državnim obilježijima Srbije i Sjeverne Makedonije.

Obrazovni program bazira se na engleskom jeziku, a predavanja vodi oko 150 licenciranih profesora. Kroz raznovrsne aktivnosti, strani đaci imaju priliku da bolje upoznaju čari kineske kulture, a ujedno približe svojim vršnjacima tradiciju naroda i zemlju iz koje dolaze.




Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.