Politika

Po protokolu „srpskog sveta“

Prva posjeta Beogradu kao inauguracija

(15 riječi)


Novoizabrani čelnici prosrpske ( svakako,necrnogorske) vlasti u Crnoj Gori, zametnute izborima u avgustu 2020. godine, u nastojanju da za njih i njihovu  klijentelu najefektnije započnu svoj mandat, već su postavili pravilo. Vrlo je važno, po toj logici, kako se identifikovati na samom početku, a , takođe, odužiti sopstvenim glasačima. I tako se došlo na ideju da je najbolja „inauguracija“ da se prvo posjeti Beograd, što već samo po sebi govori u čijem interesu radi novoustoličena vlast, još od avgusta 2020. godine. Sada se to otvoreno radi, bez imalo kamufaže. Izglasani „predstavnici naroda“ ne kriju da je za njih najbolje da na funkcijama koje su ih zapale, u posao budu uvedeni upravo „prvom posjetom“, kome drugom, nego Beogradu, centru „srpskog sveta“.

Tako je Jakov  Milatović, samo što je izglasan za predsjednika Crne Gore odmah izjavio da bi prvo želio da posjeti Beograd. Onda se sjetio da ima obaveze prema jednoj drugoj adresi, pa je za prvu službenu posjetu izabrao Brisel, ali da se  ne bi zamjerio „srpskom svetu“, dodao je da bi poslije evropske prijestonice „volio“ da ode u Beograd.

Uzgred rečeno, Milatović je na muci kako da održi balanas u onome što kaže, pa su mu izjave polovične, ni tamo, ni ovamo. Jer, prate ga i u Beogradu, i u Briselu, a Moskva i ne mora, jer ima preko koga može da diriguje osobom koja se zove predsjednik Crne Gore.

Ipak, do bola je smiješno, jadno , snishodljivo, pretenciozno,primitivno,gotovo infaltivno  to što je predsjednica Skupštine Podgorice Jelena Bojović Borovinić,takođe,objavila da će prvu posjetu učiniti baš Beogradu! Ugrabila je , izgleda, tu privilegiju Oliveri Injac, gradonačelnici Podgorice. Ili je za nju rezervisana neka jača srpska adresa, možda posjeta Porfiriju Periću, ili Kusturičinom „drvengradu“...

Ali, vratimo se na Borovinićkinu  „prvu posjetu“. Predsjednica Skupštine , čak, i glavnog grada, ruku na srce, i nije neka funkcija, da bi bilo koga baš iole ineresovalo kud putuje i s kime se sastaje  osoba koja vrši  tu funkciju. Njen je posao da administrativno upravlja skupštinom, da bude uslužni servis odborničkom sastavu.I  nikakav osobiti protokol ne prati tu funkciju, te je potpuno nevažna činjenica da se Borovinićka sastala sa , bješe li, predsjednicom Gradske skupštine Beograda. Samo je još trebalo da nam saopšti da ju je beogradska predsjednica pozvala u zvaničnu posjetu. Borovinićka nas je, pak,  „obradovala“ u svom saopštenju  da će „prvu posjetu“ učiniti prestonici „srpskog sveta“. Zna ona da ovdje , u sadašnjim jadnim prilikama u Crnoj Gori, to postaje svojevrsna „inauguracija“. „Prva posjeta“ Beogradu! Ma nemoj.

Građani Podgorice od toga nemaju ama baš ništa, osim troška po njihovom džepu. Šta Jelena Bojović može da donese iz Beograda? Ništa. Osim , moguće je , neku skupocjenu haljinu,jer je, izgleda, i kao ministarka navikla da plaća visoke račune,kako je objavljeno, za gala ručkove. Ili da za Jakova kupi neko odijelo.  Zato je više nego groteskno da nam ona, u „službenom kominikeu“ saopštava da će njena „prva posjeta“ biti Beogradu! Jelena, da li svjesna o čemu pričaš? Za građane je to potpuno nevažno.

Ne pada joj na pamet da, recimo, prvo posjeti gradonačelnika Cetinja kao prijestonice.I to bez najave. To bi bilo normalno-da Glavni grad i Prijestonica sarađuju,i bar simobolički da pokažu neku pozitivnu unutarcrnogorsku relaciju, bez obzira na to što i sam Đurašković na Cetinju nije bogzna kakva crnogorska uzdanica.

Crnogorske vladike su na sopstvenio hirotonisanje odlazile van Crne Gore. Jesu li ove „prve posjete Beogradu“ hirotonisanje zvaničnika nove vlasti? Ipak, Beograd nije jedina važna desdtin acoja „srpskog sveta“. Odmah nakon Beograda,treba otiću u Banja Luku, na Pale, ili u „Istočno Sarajevo“ . I Dodik treba da inauguriše  čelnike „srpskog sveta“ iz  „treće srpske zemlje“. To je  novi „protokol“.

 Nakon Borovinićkine  „prve posjete“ očekujemo da njen kolega po struci, novoizabrani predsjednik opštine Pljevlja Dario Vraneš u „prvu posjetu“ ode Surdulici, Svrljigu, ili bar u blizinu Beograda, recimo, Lajkovcu. Taman da sa svojim kolegom zapjeva „Ide mile lajkovačkom prugom „.Vraneš je , ipak, dok ne bude  pozvan u „prvu posjetu“, požurio da , odmah pošto je izglasan, ode u manastir Sveta Trojica. Potrudio se da ga televizija snimi kako  ljubi ruke popovima , na samoj kapiji manastirskog dvorišta. A prije toga, vjetrovatno je, nakon što je izglasan, ceremonijalno , i papagajski, izjavio da će biti „predsjednik svih građana“. Vranešu je „promaklo“ da u Pljevljima živi relevantan  procenat građana muslimana ,Bošnjaka i Muslimana. Šta bi mu bilo da je istog dana, kad već drži do religije ,  posjetio Husein pašinu džamiju. Koja mu je samo na par koraka od zgrade opštinske skupštine.

„Srpski svet“ dakle, više nije politička priča. To je praksa, to već živi. Predsjednici nekoliko opština u Crnoj Gori već su , krajem prošle godine, imali čast da se predstave u Beogradu. Otišli su na noge tamo nekoj trećerazrednoj zvaničnici „srpskog sveta“ i bez imalo stida referisali joj o „položaju Srba“ u njihovim krajevima , ali i o mjerama koje preduzimaju da Srbi postanu vodeći politički faktor u Crnoj Gori.Nijesu bili udostojeni ni Vulin da ih primi.

I Borovinićka će morati da na tu temu podnese izvještaj. Samo je , u tom kontekstu, i samo za „srpski svet“ važna njena „prva posjeta Beogradu“. Nikome i ničemu drugom.

Gorčin Crnogorac



2 Komentara

Rtanj Postavljeno 28-04-2023 12:12:35

Kompleksi,..cuj joj pricu, glavni posao je -prelistati arhivu, promijeniti (citaj klerosovinizuj) tv gradsku..nigdje ni slova o razvoju,unapredjenju grada(no,to treba znati) ...inace,ova se ponasa,kao da ima izvrsna ovlacenja,izgleda da nije ni procitala "opis posla".Kazu,po racunima u ministarstvu,da dobro jede. I da je politicki igrac zadatka,spremna na revanfizam,isko cijela famelja je uzivala na funkcijama u prethodnom ((kako voli reci) diktatorskom rezimu...Tek,nije je lijepo cuti a onako plastificiranu ,ni vidjeti...

Odgovori ⇾

Fanito Postavljeno 28-04-2023 11:09:57

Jadi moralni i intelektualni. Svi koji se ponašaju poput ove..., ne želim da joj pamtim ime.

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.