Istorija

Vladika Danilo 1723. godine poručuje “hristijanima CRNOGORCIMA u Peroje”; Srbi su u Crnoj Gori izmišljeni tek 100 godina kasnije

(15 riječi)

U pismu Perojce vladika Danilo naziva Crnogorcima, ovo pismo Crkva Srbije i mitropoliti Amfilohije i Joanikije nikada nijesu pokazali - ni Crnogorcima, ni Perojcima, a neka čitaoci portala Aktuelno sami razmisle - zašto nijesu. Ono što je sigurno, srpska narodnost je u Crnoj Gori izmišljena u drugoj četvrtini 19. vijeka, nakon dolaska na Cetinje Simeona Milutinoviča.

Piše: Miroslav Ćosović

Na današnji dan prije tačno 300 godina (6. maja 1723), cetinjski mitropolit Danilo Petrović, prvi iz niza mitropolita koji su bili na čelu Crne Gore iz kuće Petrović Njegoš, napisao je Crnogorcima u Peroju, u Istri, jednu preporuku za Iva i Marka Perova.

Vladika Danilo je jedna od najvećih ličnosti crnogorske istorije. Na poziv ruskog cara Petra Velikog digao je 1711. godine Crnogorce na ustanak protiv Osmanlija. Srbi i drugi balkanski narodi se tada nijesu odazvali na apel Petra Velikog da se ustane na oružje protiv Turaka. Od vladike Danila počinje neprekidan i sistematičan crnogorski otpor Osmanlijama.

U pismu Perojce vladika Danilo naziva Crnogorcima, ovo pismo Crkva Srbije i mitropoliti Amfilohije i Joanikije nikada nijesu pokazali – ni Crnogorcima, ni Perojcima, a neka čitaoci portala Aktuelno sami razmisle – zašto nijesu.

Ono što je sigurno, srpska narodnost je u Crnoj Gori izmišljena u drugoj četvrtini 19. vijeka, nakon dolaska na Cetinje Simeona Milutinoviča.

Iako je vladika Danilo Perojce jasno etnički odredio još prije 300 godina, mnogo kasnije, nakon što su etnobajke procvjetale – u 20. vijeku je o Perojcima pisano isključivo kao o Srbima.

Evo pisma, iz knjige “Vladika Danilo – Vladika Sava – PISMA” (Obod, Cetinje, 1996):

“Preporuka za Iva i Marka Perova     

6. V 1723.

Danil vladika Cetinjac Božijeju milostiju mitropolit skenderijski i [primorski] 1723, maija 6.

Činim ovu pravu vjeru mojeju rukoju Ivu Perovu i bratu mu Marku kako su vazde bili dobri hristijani i dobro i čisto služili Gospodina Boga i zapovijedi njegove tvorili. A sad ih nađe napast ot silnijeh i superbijeh ljudih koji Boga i zapovijedi Božje ne slušaju, nego siromahe nejače napadaju i biju. Ubiše mu zločinci i mitnici bratučeda. Tade i Marko ubi onoga zločinca. I za tu nevolju i napast idu u Istriju iskat mjesto za sebe i za nekoliko kuća. Preporučujemo ih vama, svijema hristijanima Crnogorcima u Peroje, da ih lijepo prifatite i u sve pomožete i avizate za svaki poso.”

 

(Original, pisan rukom Vladike Danila Petrovića. Izvor: AOMC, fond: Mitropolit Danilo 1697-1735, br. 33.)



0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.