Politika

Šta su Šole i Eskobar zaboravili da kažu

(15 riječi)

Piše: Danijel Server (Daniel Serwer) 

Jutrošnji ples Šolea (Chollet) i Eskobara (Escobar) u Komitetu za vanjske poslove Senata pokazao je da senatori koji su prisustvovali zaista znaju nešto o Balkanu. Ispitivanje je bilo relevantno a ponekad i oštro. Reakcije pak - manje.

Naravno, savjetnik Stejt dipartmenta (State Deaprtment) i zamjenik pomoćnika sekretara zadužen za Balkan znaju šta da kažu. Oni su za članstvo u EU, demokratiju, suverenitet i teritorijalni integritet. Oni su protiv malignog ruskog uticaja, kineskog finansiranja, korupcije i etnonacionalizma.

To je ono što oni kažu.

Ono što oni ne kažu je ono što je zaista važno, počevši od premise: "Evropa cijela i slobodna." Ovaj spoljnopolitički slogan SAD iz 90-ih neprimjenjiv je danas i u doglednoj budućnosti. Evropa neće skoro biti cijela i slobodna. Negdje ćemo morati podvući liniju. To je ono o čemu se radi u ratu u Ukrajini: hoće li Kijev biti na zapadnoj strani linije, ili će cijela ili dio Ukrajine biti primoran u podanički odnos prema Rusiji?

Dok Amerikanci pokušavaju da ga privuku svakavim šargarepama koje im padnu na um, Beograd je posjednjih godina definitivno odlučio da krene ka Moskvi i Pekingu. Nema naznaka ničega osim retoričkog interesa za članstvo u EU. Napredak u procesu pristupanja EU je zaustavljen. Politički sistem u Srbiji je skrenuo ka autokratiji. Predsjednik Vučić i njegovi poslušnici, koji obuhvataju gotovo čitav medijski pejzaž u Srbiji, govore o ambicijama da ponovo zauzmu Kosovo (ili njegov dio) i koriste najgore moguće etničke uvrede protiv Albanaca. Zaista se ništa slično ne dešava na Kosovu.

Što se tiče dijaloga Beograda i Prištine, Eskobar je tvrdio da su februarski i martovski sporazumi o normalizaciji pravno obavezujući i da se sprovode, ali kada je suočen sa primjerima odbijanja predsjednika Vučića da primijeni konkretne odredbe, on i Šole su se pozivali na nevoljnost obje strane. To je bio i njihov odgovor na korupciju u Beogradu. “Nalazimo je svugdje na Balkanu.” U posljednje vrijeme, ne mogu da imenujem nekog američkog zvaničnika koji je eksplicitno pomenuo mnogobrojne i grube primjere organizovanog kriminala i korupcije u Srbiji.

Šole i Eskobar su bili oduševljeni predloženom Zajednicom srpskih opština (ASMM/ZSO), tvrdeći da bi to omogućilo Srbima da se više integrišu na Kosovu i da bi moralo biti u skladu sa kosovskim Ustavom. Ignorisali su srpski prijedlog za ZSO, koji je nedvosmisleno namijenjen stvaranju autonomnog srpskog entiteta, poput Republike Srpske, unutar Kosova, sa izvršnim ovlaštenjima. Takođe su bili oduševljeni inicijativom Srbije - Otvoreni Balkan, pod uslovom da sve zemlje učesnice tretiraju ravnopravno. Zaboravili su da napomenu da Kosovo nije ni pozvano u Otvoreni Balkan, jer Beograd ne želi da na pravi način odgovori na taj poziv.

Jadna Bosna

Bosna najteže trpi od amnezije Stejt dipartmenta. Da, rekli su zvaničnici, Ustav BiH će se morati promijeniti, u skladu sa odlukama EU i Venecijanske komisije. Zaboravili su napomenuti da je jedna od tih odluka, Evropskog suda za ljudska prava, donešena prije 14 godina. SAD-e su odavno odustale od pritiska za implementaciju ove presude.

Svidjele su im se odluke visokog predstavnika (OHR) koje su omogućile formiranje vlasti u Federaciji BiH, ali su zaboravili napomenuti da je jedna od njih promijenila način brojanja glasova nakon što je glasanje obavljeno. Druga je donešena da ispegla probleme koje je prva stvorila. Konačni rezultat je bio da se osigura da dvije etnonacionalističke stranke mogu vladati u Federaciji. Samo je jedna etnonacionalistička stranka bila nezadovoljna ovim odlukama, tvrdi Eskobar. Zaboravio je da pomene da bi ta stranka i ostali neistomišljenici samo mogli predstavljati više od većine birača. Ne brinite o sramotnom činu promjene načina prebrojavanja glasova - nakon što je glasanje obavljeno.

Ostalo

Vjerujem da Makedoncima neće biti previše drago da čuju od Eskobara da će, kako bi se pridružili EU, morati promijeniti svoj ustav i spomenuti svoju bugarsku manjinu, za koju je propustio reći da je ima nekoliko hiljada (sigurno manje od 1% stanovništvo). Niti da Albancima u Srbiji neće biti drago da čuju da njihov broj – skoro sigurno jednak ili veći od broja Srba na sjeveru Kosova (i daleko veći od Bugara u Makedoniji) – a da ne zaslužuje pominjanje većinskog udruženja Albanaca u opštine u Srbiji. Koga brige za albanska mjesta u parlamentu Srbije, koja bi odgovarala zagarantovanim srpskim mjestima u kosovskom parlamentu.

Eskobar će u subotu otputovati u Podgoricu na inauguraciju crnogorskog predsjednika. Niko se nije potrudio da pomene da tu uobičajenu i dosadašnju nenasilnu promjenu vlasti dugujemo njenom sadašnjem predsjedniku Milu Đukanoviću, kojeg američke i evropske diplomate godinama osuđuju zbog navodne (ali još uvijek nedokazane) korupcije. Novi predsjednik Jakov Milatović priznaje proevropski stav, ali ima više nego tople odnose sa predsjednikom Vučićem u Beogradu. Mnogo će zavisiti od parlamentarnih izbora 11. juna. Nadam se da se biti sprovedeni slobodno i pošteno kao i oni pod Đukanovićem.

Orginal naslova teksta profesora Servera na Peacefare.net- u glasi: What the State Department forgot to say (Šta je Stejt dipartment zaboravio da kaže) 

Prevela: Biljana Jovićević   antena M



31 Komentara

Japanese Fruit Sando Postavljeno 10-07-2023 12:21:37

Thank you for sharing such helpful information! If you want to make Japanese Fruit Sando a home staple? If yes, it's made with Japanese milk bread filled with fresh fruit and sweetened cream. These sandwiches have vibrant colors and an enticing taste. Check out our article for a detailed tutorial.

Odgovori ⇾

Japanese Fruit Sando Postavljeno 10-07-2023 07:38:39

It is ideal to read blogs like this. Do you want to bring the Japanese Fruit Sando experience to your home? If yes, This popular treat in Japan involves using Japanese milk bread (shokupan) to create a mouthwatering sandwich filled with fresh fruit and sweetened cream. Not only is it visually stunning, but it also offers an irresistible flavor. Check out our article for a detailed tutorial and complete information.

Odgovori ⇾

Duke Marsh Postavljeno 08-06-2023 08:47:46

Incredible post. Want to know how to hide text messages on iphone? Well, Hiding text messages on iPhone is not always easy since it requires careful planning and some effective tricks to keep the work clean and effortless. So, visit this article and get the best methods to hide text messages on your iPhone.

Odgovori ⇾

Adilkhatri Postavljeno 05-06-2023 07:43:56

Recognizes for handwriting such a commendable section, I lurched adjacent to your blog other than anticipate a modest bunch prompt. I need your tone of composition... TRIDEWA

Odgovori ⇾

Adilkhatri Postavljeno 05-06-2023 07:39:14

For this site, you will see our record, make sure to experience this information. SLOT27

Odgovori ⇾

Adilkhatri Postavljeno 05-06-2023 07:33:23

Decent data, profitable and fantastic plan, as offer well done with smart thoughts and ideas, loads of extraordinary data and motivation, both of which I require, on account of offer such a supportive data here. TRIDEWA

Odgovori ⇾

Adilkhatri Postavljeno 05-06-2023 07:28:04

I can suggest essentially not too bad and even dependable tips, accordingly see it: TRIDEWA

Odgovori ⇾

Adilkhatri Postavljeno 05-06-2023 07:23:18

These sites are extremely required, you can take in a great deal. TRIDEWI

Odgovori ⇾

Adilkhatri Postavljeno 05-06-2023 07:23:17

These sites are extremely required, you can take in a great deal. TRIDEWI

Odgovori ⇾

Adilkhatri Postavljeno 05-06-2023 07:18:28

Recognizes for handwriting such a commendable section, I lurched adjacent to your blog other than anticipate a modest bunch prompt. I need your tone of composition... TRIDEWI

Odgovori ⇾

Adilkhatri Postavljeno 05-06-2023 07:13:46

This is exceptionally noteworthy, but then essential towards simply click this special backlink: NEX777

Odgovori ⇾

Adilkhatri Postavljeno 05-06-2023 07:09:14

It is fine, in any case assess the data and actualities around this right. NEX777

Odgovori ⇾

Adilkhatri Postavljeno 05-06-2023 07:02:32

it's to an extraordinary degree cool blog. Interfacing is unimaginably gainful thing.you have truly had any sort of impact SIP777

Odgovori ⇾

Adilkhatri Postavljeno 05-06-2023 06:58:06

Excellent .. Amazing .. I’ll bookmark your blog and take the feeds also…I’m happy to find so many useful info here in the post. we need work out more techniques in this regard. thanks for sharing. SIP777

Odgovori ⇾

Adilkhatri Postavljeno 05-06-2023 06:51:57

They're delivered by the absolute best degree engineers will's identity recognized for your polo dress making. You'll discover polo Ron Lauren inside select exhibit which incorporate specific classes for men, ladies. SIP777

Odgovori ⇾

jsimitseo Postavljeno 01-06-2023 11:00:37

Clever Life is an AUSTRALIA brand that sell Smart home products. Such as downlights, flood lights, ceiling fans and so on. flood light

Odgovori ⇾

Adilkhatri Postavljeno 01-06-2023 07:35:55

Astonishing learning and I get a kick out of the chance to impart this sort of data to my companions and expectation they like it they why I do cfa practice test

Odgovori ⇾

Adilkhatri Postavljeno 31-05-2023 16:53:49

Cosmos Art Ceramics offers a captivating collection of unique handmade smoking pipes that seamlessly blend artistic craftsmanship with functionality. Meticulously crafted by skilled artisans, each pipe is a masterpiece of ceramic artistry, showcasing intricate designs and attention to detail. From the whimsical Cat Paw Pipe to the enchanting Frog Pipe, the nostalgic Duck Pipe, and the elegant Bunny Pipe, these smoking pipes are bound to captivate both collectors and smoking enthusiasts. With a commitment to quality and the fusion of art and functionality, Cosmos Art Ceramics delivers a truly exceptional smoking experience for discerning individuals seeking a distinctive addition to their pipe collection. unique weed pipes

Odgovori ⇾

jsimitseo Postavljeno 29-05-2023 17:55:17

This is likewise a decent post which I truly appreciated perusing. It isn't each day that I have the likelihood to see something like this.. car insurance

Odgovori ⇾

jsimitseo Postavljeno 29-05-2023 09:29:50

Astonishing learning and I get a kick out of the chance to impart this sort of data to my companions and expectation they like it they why I do ohio hard money lenders

Odgovori ⇾

Adilkhatri Postavljeno 27-05-2023 11:54:18

Astonishing learning and I get a kick out of the chance to impart this sort of data to my companions and expectation they like it they why I do finquiz formula sheet cfa level 2

Odgovori ⇾

Adilkhatri Postavljeno 27-05-2023 11:54:17

Astonishing learning and I get a kick out of the chance to impart this sort of data to my companions and expectation they like it they why I do finquiz formula sheet cfa level 2

Odgovori ⇾

jsimitseo Postavljeno 25-05-2023 12:56:59

I am searching for and I want to post a remark that "The substance of your post is magnificent" Great work! 토토사이트

Odgovori ⇾

Adilkhatri Postavljeno 25-05-2023 11:28:31

This site and I consider this web website is extremely instructive ! Keep on setting up! DispoGuide

Odgovori ⇾

Adilkhatri Postavljeno 25-05-2023 08:33:04

Tech Lawyer Andrew S. Bosin drafts technology contracts and SaaS agreements is based in New Jersey and represents entrepreneurs across the US. tech lawyer

Odgovori ⇾

Adilkhatri Postavljeno 24-05-2023 16:28:41

I am truly grateful to the holder of this site page who has shared this brilliant passage at this place risk mitigation vs risk management

Odgovori ⇾

jsimitseo Postavljeno 24-05-2023 15:50:15

Incredible Blog! I might want to thank for the endeavors you have made in composing this post. I am trusting a similar best work from you later on also. I needed to thank you for this sites! Much obliged for sharing. Incredible sites! 먹튀검증사이트

Odgovori ⇾

Adilkhatri Postavljeno 24-05-2023 06:59:42

This is likewise a decent post which I truly appreciated perusing. It isn't each day that I have the likelihood to see something like this.. 카지노 꽁머니

Odgovori ⇾

jsimitseo Postavljeno 23-05-2023 10:42:05

Incredible post I should state and much obliged for the data. Instruction is unquestionably a sticky subject. Be that as it may, is still among the main themes of our opportunity. I value your post and anticipate more. 안전한 토토사이트

Odgovori ⇾

Adilkhatri Postavljeno 23-05-2023 09:51:09

This is likewise a decent post which I truly appreciated perusing. It isn't each day that I have the likelihood to see something like this.. i want to help find missing persons

Odgovori ⇾

Adilkhatri Postavljeno 23-05-2023 07:14:04

Astonishing learning and I get a kick out of the chance to impart this sort of data to my companions and expectation they like it they why I do Louisville Private Investigator

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.