Kultura

PREDSTAVLJANJE POETSKOG STVARALAŠTVA BOŠNJAKINJA CRNE GORE (XXI)

(15 riječi)

Priredio: Božidar Proročić, književnik i publicista

 

U sklopu pripreme projekta predstavljanja poetskog stvaralaštva Bošnjakinja, Crne Gore i pripremljenje knjige-panorame “Lirske hedije” koja se ostvaruje u okviru Fonda za zaštitu i ostvarivanje  manjinskih prava predstavljamo vam: Vildana Krcić, poetesa i prof. matematike je rodjena l6. decembra 1988. godine u Nikšiću u intelektualnoj porodici. Osnovnu školu sa odličnim uspjehom završila je u Nikšiću. Klasičnu matematičku gimnaziju započela je u Podgorici, a nastavila u Novom Pazaru, koju je završila sa odličnim uspjehom kao đak generacije. U toku školovanja bila je dobitnica kultnih priznanja “Luča” i “Vukove” diplome. Istovremeno je studirala filologiju (Engleski i njemački jezik i književnost) i matematiku na Univerzitetu u Novom Pazaru. Zatim je nastavila studije na Univerzitetu u Beču i na prestižnom Univerzitetu u Hajdelbergu, gdje je pokazala veliku elokventnost na brojnim međunarodnim narodnim skupovima, što ju je preporučilo da uspješno studira postdiplomske studije. Birana je za prorektora Državnog univerziteta u Novom Pazaru.

Vrlo rano se počela baviti literarnim i naučnim radom. Učestvovala je na brojnim takmičenjima kako iz svijeta nauke, tako i iz oblasti šaha, gdje su je smatrali pravim majstorom ovog intelektualnog sporta. Vrlo rano je počela, jos u nižim razredima osnovne škole, da piše pjesme, priče i esejisticke zapise. Dobitnik je prve nagrade za esej na konkursu Asocijacije ,,Početak“ pišući ogled ,,Romi u etničkom bogatstvu Crne Gore”. Dobitnik  je druge nagrade za poeziju na kultnim ,,Limskim večerima poezije“ u Priboju 2002. godine, kada se posebno istakla poetskim besjedništvom, kako je o njenom lirskom činu pisao književnik Petar Arbutina, kao i druge nagrade na ,,Limskim večerima poezije“ za Dan proljeća 21. marta 2003. Godine kada je nastupala po pozivu. Dobitnik je prve nagrade za knjigu poezije ,,Svitanje pjesme“ od strane Gimnazije i Biblioteke u Novom Pazaru. Osvojila je prvu nagradu na Regionalnom i Republickom takmicenju iz matematike i fizike. Pobjednica je na Festivalu besjedništva u R. Srbiji 2004. godine dr. Zoranu Đinđiću u čast. Dobitnica je više priznanja za stvaralački rad talenata u Hajdelbergu. Svoje radove iz nauke i literature objavljuje u listovima i časopisima u Sandžaku, Crnoj Gori, Srbiji i inostranstvu. Nastupala je na brojnim univerzitetskim manifestacijama u regionu, a posebno u Nišu, Beogradu, Subotici, Sarajevu, Tuzli, Travniku, Brčkom i drugim kulturnim centrima. Objavila je knjige poezije ,,Svitanje pjesme“, ,,Samo pjesma mijenja život“ i knjigu ogleda ,,Moj pogled na matematiku i logiku“. Pripremila je za stampu Praktikum iz matematike i druge spise. Dobitnica je posebne plakete od Foruma univerzitetskih nastavnika i saradnika u Novom Pazaru i povelje za poeziju Biblioteke “ Ikre” u Plavu i nagrade za poeziju Kulturnog drustva “Zambak” u Tutinu. Član je međunarodne asocijacije novinara i NUNS-a (Nezavisnog udruženja novinara Srbije). Član je Udruženja pisaca Sandžaka i Matice Bošnjaka - Društva za kulturu, nauku i umjetnost Sandžaka (Novi Pazar). Njena djela prevođena su na više jezika. Piše na engleskom i njemačkom jeziku. Dala je više intervjua za javnost od kojih je najznačajniji ,,Od Plava do Hajdelberga“, koji su svojevreno objavile i više glasila u Crnoj Gori i Sandzaku. Živi u Hajdelbetgu, Novom Pazaru i Plavu.

 

SVIJET NE MOŽE

ALGEBRU DA PODNESE

 

O Arhimede

Gdje si danas

Da vidiš

I odgonetneš dramu

Budućim ciframa

 

Da li Svemoćni Bog

Može spasiti

Čovjeka

Od samog sebe

I misliti

Slobodu Drugog

 

BESMRTNI BROJ

 

Tragajući za Istinom

Sanjamo

Besmrtne brojeve

Procesuiranih besmrtnika

Koji traže

Ćeliju za Azil

Gubeći smisao

Zaborava

 

NEPODNOŠLJIVA

ŠUTNJA VREMENA

 

Da li će se roditi

Nova civilizacija

Ova je nepodnošljiva

Jede Čovjeka

Računima beznađa

Iznutra

Lutamo

Tražeći sebe

Poslije zalaska Sunca

 

SIMBOLI BROJEVA

 

Još je Platon

Četiri vijeka

Prije nove ere

Jasno zborio

Ko ne zna šta je geomerrija

Nek zaobiđe Akademiju

 

Današnji kakvi su učitelji

Treba da ih dočeka

Jedan novi Platon

 

Nažalost

Više nema škola

U kojima se mogu roditi

Platon

Frojd i Anštajn

Kraj civilizacije

Ono što je danas

To je nužno zlo

 

HAMLET I SVIJET

 

O gdje si

Dragi Hamlete

Vidje li negdje

Svog saputnika

Šekspira

Hoće li biti

Što biti ne mere

 

Svuda

Gdje god kreneš

Susreće te

Ljudska dvojba

I Smrt na svakom koraku

 

POZIV GILGAMEŠU

 

Jesi li se ikad pitao

Kako Te Bog

Uputi na Put

Da traziš

Vječni zivot

A mi koji jednom

Vidjesmo Srebrenicu

Ostadosmo bez vjere

U Čovjeka

Jer je Život

Izgubio smisao

 

PISMO PISCIMA

 

Zar sebe možete

Smatrati piscima

A da niste

Napisali ni slovo

O Srebreničkoj

Tragediji

Zaspite

I ne morate se buditi

 

HOMER I AVDO

 

Da ste pomoću algebre

Mogli unaprijed živjeti

Da umjesto prkosne Ilijade

I raskosne Ženidbe

Da otpjevate

SMRT SREBRENICE

Da li bi čovječanstvo

Moglo dalje

Otvoriti oči

Pred Suncem



0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.