Škrinja

Komemoracija Novaku Kilibardi u utorak na FCJK

(15 riječi)

Komemoracija povodom smrti profesora Novaka Kilibarde biće održana u utorak, 30. maja, u 11 sati, u Svečanoj sali Fakulteta za crnogorski jezik i književnost na Cetinju. 

Univerzitetski profesor, filolog, montenegrist, jedan od najpoznatijih naših proučavalaca crnogorske usmene književnosti, antologičar, književnik i političar, preminuo je 23. maja u Podgorici u 90. godini.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, između ostalih i najviše državne Trinaestojulske nagrade.

“Jedan je od onih koji su obilježili svoje vrijeme – i kao naučnik i kao političar. Svojoj se struci odužio sintezom Istorija crnogorske usmene književnosti (ICJK, Podgorica, 2012), prvom monografskom obradom toga dijela naše književne baštine, što je ujedno i kruna njegova naučnoga stvaralaštva”, kažu iz FCJK.

Kao političar, podsjećaju, izdigao se iznad svoga vremena pokazavši hrabrost da se suoči sa sopstvenim zabludama i u sudbonosnome momentu za Crnu Goru stane u prvi red onih koji su obnovili crnogorsku državnost. Ideji nezavisne građanske Crne Gore bio je odan do kraja života ne skrivajući kajanje zbog nekadašnjih političkih i ideoloških lutanja.

FCJK naglašava Kilibardin veliki doprinos afirmaciji crnogorskoga jezika, što kroz polemičke tekstove što kroz zalaganje za osnivanje Instituta / Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, čiji je bio profesor od osnivanja do trenutka kad ga je snaga izdala. 

Nekoliko generacija studenata montenegristike imalo je čast slušati predavanja barda nauke o južnoslovenskoj usmenoj književnosti.

Kilibarda je sahranjen juče u užem porodičnom krugu na gradskom groblju Čepurci.



1 Komentara

Amazon Postavljeno 02-06-2023 15:08:38

Divan čovjek i profesor,oličenje crnogorske gospoštine,bio je!

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.