Istorija

Vujović: Prijetnja robijom me ne brine, jer je bolnija ova uhapšena Crna Gora od spuškog zatvora!

(15 riječi)

Ako ”ekstremizam” koji Abazović vidi podrazumijeva bezuslovnu ljubav prema svojoj domovini, koju je on (vele)izdao na najpodliji mogući način, onda pristajem da mu uručim potpisanu izjavu u kojoj ću sa ponosom priznati vlastiti ”ekstremizam”, navodi Vujović

Za Aktuelno Sreten Vujović

Politika koja je „stasala“ na Vukovaru, Dubrovniku, Sarajevu, Srebrenici i brojnim  drugim stratištima u ime ”васцелог Српства” je samo promijenila „fizionomiju“! Vara se onaj koji je mislio da je slomom zlikovačke srbočetničke vojske i smrću Slobodana Miloševića  završen taj monstruozni „pir“! Ta mračna ideologija je još uvijek živa, sa „glazurom“ brige  za „ugrožene“ Srbe, koji evo već tri godine „žare i pale“ po cijeloj Crnoj Gori, kazao je potpredsjednik crnogorskog PEN centra, akademik DANU, pisac, kolumnista, pjesnik i prevodilac Sreten Vujović u razgovoru za Portal Aktuelno.

Nakon incidenta ispred Sportskog centra „Lovćen“ na Cetinju 10. marta, kada je pedesetak Cetinjana i Cetinjanki iskazalo protest protiv tada predsjedničkog kandidata Jakova Milatovića zbog njegove prosrpske politike i čuvene izjave ”pa šta ako pogine 10 Crnogoraca” – je optužnica protiv njih osmorice koji će na sud biti izvedeni 18. oktobra pod optužbama za napad na policiju i pokušaj sprječavanja policijske intervencije.

Dvojica okrivljenih, među kojima i akademik Sreten Vujović terete se za pokušaj krivičnog djela sprječavanje službenog lica u vršenju službene radnje. Vujović u razgovoru za Portal Aktuelno iznosi svoje viđenje tih događaja i komentariše trenutnu političku situaciju koja je odvela do pojave trenda ”ekstremizacije Crnogoraca”. Govoreći o mogućnosti da završi u zatvoru, Vujović ističe:

”Zanemarili su jednu činjenicu da  ne mogu ubiti moju ideju slobodne i suverene Crne Gore i ne mogu uništiti svijest i nacionalno dostojanstvo Crnogoraca, čak ni sa prijetnjama koje je najavio Joanikije Nedostojni II, a sada i Vučićev „heroj na magarcu“, a tiču se  pretvaranja Crne Gora u Ukrajinu! Moraju znati da je svaki Crnogorac genetski ratnik za pravo čast i slobodu, što bi pjesnik kazao „Sve smrti me (nas) ubiti neće“! Tako i prijetnja zatvorom  mene lično ne brine, jer je bolnija ova uhapšena Crna Gora od spuškog zatvora, među čijim zidinama se nalaze mnogo časniji ljudi od ove veleizdajničke hunte”, rekao je Vujović.

Aktuelno: ODT na Cetinju protiv Vas i još nekoliko osoba je podiglo optuženicu za krivično djelo učestvovanje u grupi koja spriječila službeno lice u vršenju službene radnje u pokušaju, u sticaju sa krivičnim djelom – nepostupanje po naredbi za udaljavanje. Kako doživljavate ove optužbe i da li je uopšte policija trebala da bude ispred mjesta gdje će se održati konvencija Milatovića koji tada nije ni bio štićeno lice već predsjednički kandidat?

Vujović: Dvije stvari su ovđe  vrlo upitne. Jedno je da  Milatović,  bez obzira što  se protest desio kao spontana reakcija građana, ipak „za svaki slučaj“ angažovao policiju, pa čak i ispomoć iz  Podgorice,  iako  mu pratnja nije sljedovala kao građaninu. To govori da je incident praktično  bio režiran od strane njegove „kamarile“! Njegov „ordonans“ Milović je prije tribine kontaktirao  neke Cetinjane, kako bi „objasnio“ da u „gluvoj sobi“ nije rečeno ono što je  rečeno i na taj način praktično „animirao“ građane da se okupe. Slijed događaja je bio takav da je Milatovićev  tjelohranitelj (vidljivo na snimku) prvo spotakao  svog „štićenika“, a zatim ga dodatno pritisnuo podlakticom prema betonskoj stazi! Tako je počela velika predstava ovog svetosavskog „mučenika“! Da je ovo bila organizovana predstava, svjedoči i ponašanje jednog bračnog para sa Cetinja,  pristalica Milatovića, koji su nakon ulaska, sa vrata provocirali prisutne, a „stopanica“ čak dovikivala: “Ajde p..ke, zaletite se na mene ako smijete!“ Radi se o „civilizovanoj“ prosvjetnoj radnici, koja je nakon svega, iako sa punom normom časova „čašćena“  i mjestom pomoćnika direktora u jednoj osnovnoj školi! Ne smijemo zaboraviti ni provokacije „ordonansa“ i „dekontaminatora“ Milovića, kome iza,  junačkoga pasa ispade nešto nalik pištolju, pa je i do danas ostala dilema „pištolj ili vibrator-pitanje je sad! Vjerovatno se zanio, budući u okviru partije kojoj pripada, kako kažu „zli jezici“ zna šamarati svoje partijske drugove!

Drugi problem je što sve ukazuje na montirani proces! Dokaz tome je, sa jedne strane što su saslušanja počela nakon Abazdovićeve izjave da „niko ne smije da procesuira“ tu grupu problematičnih ljudi! Ostatak je obavila posluga „brata Abaza“, Filip Adžić tako što je najvjerovatnije preko  Unutrašnje kontrole zaprijetio i naredio policajcima da podnesu lažne prijave! Cijela tužba podśeća na zapažanja vojvode Draška iz „Gorskog vijenca“ o pravdi u mletačkim sudovima:

„A sudovi bjehu li im pravi..?“

„Bjehu brate, da te Bog sačuva…“

Aktuelno: Da li ste se oglušili o navodno naređenje policije da se povučete?

Vujović: Mi se navodno nijesmo odazvali na naređenje policije da  se povučemo! Prosto zato što takvog naređenja nije ni bilo, a može se izdati samo ako je skup zabranjen, što u ovom slučaju nije bio primjer! Zabrana skupa nije postojala, jer se jednostavno nije moglo preko „kristalne kugle“ ili „tarot karata“ izgatati da će se desiti spontano okupljanje građana! To znači da je policija bila privatno angažovana, i to preko zvaničnih organa! Pored toga, kako kažu pravnici u ovom protestu nema bića krivičnog djela, jer „oštećeni“ policajci nemaju nikakvih posljedica, povreda, ogrebotina, čak ni dlanovima nijesu dodirnuti od strane prisutnih, što se u obratnom smjeru ne bi moglo kazati! Je li moguće da po osnovu guranja, od strane policije,  okrivljenima sljeduje kazna od šest mjeseci do tri godine zatvora!? Tako  nešto se može desiti samo sa iskonstruisanim optužnicama poput one 1993. godine u vezi  sa protestom protiv Momira Bulatovića (a sada protiv „Momira Malog“), kada je prvi dnevnik u 19:30 objavio naše presude o određivanju pritvora,  a suđenje se desilo pet sati kasnije! Isto tako je bilo moguće da se fizički nalazim i u Italiji i u Crnoj Gori, jer su me tadašnje vlasti, prema najavama medija, „uhapsili“  na Cetinju (a potom se ispravili da se nalazim u bjekstvu, premda sam već više mjeseci bio u egzilu)  zbog kriminalnih aktivnosti i sumnje za bombaški napad na tadašnjeg predśednka suda! Zbog toga su vršene premetačine, čak i u kući mojega oca na selu! Kako je moj otac bio sladokusac, bombone su našli ali bombe ne!

U ovom slučaju  sve upućuje na praksu prisutnu u pravu EU, a  koju kako mi je rečeno, naš pravni sistem „ne prepoznaje“ da se u vezi sa optižnicom radi krivicnom djelu zloupotrebe polozaja, trgovanje uticajem  na teret državnog budžeta….

Aktuelno: Četiri mjeseca nakon incidenta, u sjedištu Evropskog parlamenta u Briselu sredinom jula, Milatović je kao izabrani predsjednik ponovio priču o fizičkom napadu, iako se i u nedavnoj optužnici Osnovnog državnog tužilaštva na Cetinju to ne navodi. ”Bio sam jedan od rijetkih kandidata za predsjednika u Evropi na kojeg je izvršen fizički napad” kazao je Milatović pred evropskim parlamentarcima. Kako komentarišete ove otvorene laži Milatovića koji je jedini fizički kontakt na Cetinju doživio kada se član obezbjeđenja prevrnuo preko njega i pritisnuo ga na pod?

Vujović: Predśednik jednog dijela crnogorskih građana, ali ne i onih koje je bio spreman izložiti „pogibiji“, a to je mogao biti svako od oko 10.000 Crnogorki i Crnogoraca prisutnih na kriminalnom, oružanom uhelikopteričenju Joanikija Nedostojnog II, može lagati svoju suprugu da je „potpredśednikovica“ i da je njegovim izborom stekla pravo govorenja na proslavi 13. jula  ispred Plavog dvorca! On  takođe može privatno, na isti dan i na istom  mjestu, slagati svoju saradnicu kako ima pravo tu napraviti rođendansku žurku! I napokon, privatno je njegovo pravo da slaže kompletnu familiju, kako je ispravno da se sa rodbinom slika na stepeništu Rezidencije, poput  kralja Nikole. Međutim, predśednik dijela crnogorskih građana, nema pravo, kao što su to radili i rade svi ministri svetosavske vlade u dva saziva, a izgleda će se svetosavske laževine nastaviti i sa trećim sazivom, da laže međunarodnu javnost sa pozicije na kojoj se nalazi! Čini mi se da smo mi pomalo oguglali na minhauzenovsku politiku zadnje tri godine! Ipak, međunarodna javnost nije još shvatila da predśednik svih Srba u Crnoj Gori, nije (kao donedavno njegovi savjetnici i mogući budući premijer) državljanin Srbije, đe je kroz vjekove pa i danas „laž srpski nacionalni interes“ što bi rekao blaženopošivši Dobrica Ćosić!

Aktuelno: Da li je to samo nastavak laži i negativne kampanje protiv Crnogoraca za koje, kako je poznato, Milatović ne haje previše jer mu nije stalo i ako ,,pogine njih 10”?

Vujović: Da se ne radi o tragičnoj sudbini, koja je zadesila Crnu Goru u potonje tri godine,  bilo bi zabavno gledati ovaj reality koji je po političkoj perverziji prevazišao najvulgarnije srpske programe kojima se čak i stanovništvo Crne Gore redovno truje! Zar policija koja danonoćno dreždi ispred Cetinjskog manastira nije mogla priskočiti da pomogne prilikom  masakra  na Cetinju, čuvajući popove Crkve Srbije, najveće zlotvore Crne Gore, kojima ne prijeti ničesova opasnost, jer ih  ni jedan Crnogorac mašicama ne bi dotakao, a našli su se  sa pojačanjem iz Podgorice da „štite“ Jakova Milatovića!

Aktuelno: Kako vidite ulogu odlazećeg premijera Abazovića koji otvoreno targetira Cetinjane klevetnički insinuirajući da je za svaki incident odgovorna grupa ”crnogorskih ekstremista”?

Vujović: Ako su za „brata Abaza“ grupa crnogorskih ekstremista svi nacionalni Crnogorci, onda on ima ozbiljan problem, koji se ne tiče ni politike ni incidenata, ni ekstremizma! U jednoj kolumni sam već kazao da se takav poremećaj ličnosti mora medicinski tretirati! Ako „ekstremizam“ koji on vidi podrazumijeva bezuslovnu ljubav prema svojoj domovini,  koju je on (vele)izdao na najpodliji mogući način, onda pristajem da mu uručim potpisanu izjavu u kojoj ću  sa ponosom priznati vlastiti „ekstremizam“!

Aktuelno: Da li je sve ovo dio naloga iz Beograda koji Abazović i njegov partijski potrčko na čelu MUP-a Filip Adžić sprovode da bi kompromitovali Crnogorce radi lakše asimilacije?

Vujović: Naravno da jeste! Ta politika koja je „stasala“ na Vukovaru, Dubrovniku, Sarajevu, Srebrenici i brojnim  drugim stratištima u ime васцелог Српства je samo promijenila „fizionomiju“! Vara se onaj koji je mislio da je slomom zlikovačke srbočetničke vojske i smrću Slobodana Miloševića  završen taj monstruozni „pir“! Ta mračna ideologija je još uvijek živa, sa „glazurom“ brige  za „ugrožene“ Srbe, koji evo već tri godine „žare i pale“ po cijeloj Crnoj Gori! Prvo su rehabilitovali četničke zlikovce.  To isto pokušavaju u Crnoj Gori, a već su trojicu koljača, monstruma, proglasili svecima! Pokušali su kriminalizovati patriotske belvederske proteste. Sada idu u „parcijalnu“ kompromitaciju,  kao što su „parcijalno“  na izborima „osvajali“ područje tzv. Stare Hercegovine, praveći SAO-izaciju naše države, i eto tzv. Republici Srpskoj  izlaza na more kod Herceg Novog! Da bi se taj pakleni kleronacistički plan ostvario fale još samo Šavnik i Plužine! Naivno, zar ne!?

Aktuelno: Cetinjani i posebno Vi istakli ste se kao neumorni borci za očuvanje tekovina nezavisne i suverene Crne Gore. Što imate da poručite političkim eksponentima ,,srpskog sveta” Milatoviću i Abazoviću povodom progona koji se očigledno odvija protiv Vas?

Vujović: Zanemarili su jednu činjenicu da ne mogu ubiti moju ideju slobodne i suverene Crne Gore i ne mogu uništiti svijest i nacionalno dostojanstvo Crnogoraca, čak ni sa prijetnjama koje je najavio Joanikije Nedostojni II, a sada i Vučićev „heroj na magarcu“, a tiču se  pretvaranja Crne Gora u Ukrajinu! Moraju znati da je svaki Crnogorac genetski ratnik za pravo čast i slobodu, što bi pjesnik kazao „Sve smrti me (nas) ubiti neće“! Tako i prijetnja zatvorom  mene lično ne brine, jer je bolnija ova uhapšena Crna Gora od spuškog zatvora, među čijim zidinama se nalaze mnogo časniji ljudi od ove veleizdajničke hunte!

U.P.A.0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.