Korona i dokolica

FORMIRANJE NOVE VLADE, PODRŠKA SPAJIĆU

(15 riječi)

NIK GAŠAJ                                        

 Mandatar nove 44 vlade Crne Gore Milojko Spajić, poslije obavljenih razgovora sa raznim političkim subjektima predložio je parlamentarnu većinu i prijedlog konstituenata nove vlade: Pokret Evropa sad, Demokratska Crna Gora, manjinske partije i eventualno SNP. Posebno treba pohvalite  Mehmedu Zenku, predsjednika Demokratske Unije Albanaca koji je izjavio da će podržati formiranje 44 Vlade na čelu sa Spajićem bez ikakvih zahtjeva o ministarskim mjestima. To treba da bude uzor i nekim drugim političkim partijama, jer nije sve do fotelja. Naime, nacionalni državni interesi treba da budu na prvom mjestu, a ne fotelje.

U poslednjih dana bilo je dosta riječi o formiranju inkluzivne stabilne vlade, najmanje od 49 poslaničkih mandata itd. Međutim, postavlja se pitanje: šta to znači stabilna vlada od 49 poslanika, ukoliko bi ti poslanici, kao i članovi vlade zastupali  različite ideologije i politike u unutrašnjem i međunarodnom planu. Tako bi neki od političkih konstituenata parlamentarne većine i članova vlade zastupali politiku suverene i samostalne Crne Gore i suštinsku evropsku agendu, dok drugi dio političkih konstituenata bi zastupali istočnu politiku i koncept stvaranja tzv. „Velike Srbije“. Da li od takvog sastava parlamentarne većine i vlade, može obezbjediti stabilnost i funkcionalnost vlade. Naravno, da ne može. A to bi imalo dalekosežne posledice za našu državu i građane, jer bi zapadni partneri uskratili političku i finansijsku padršku takvoj vladi. To bi zaustavio ili usporavao evropski put Crne Gore. To bi vodilo do nestabilnosti Crne Gore. To bi trebao da bude jasno svakom političkom pismenom čovjeku. Upravo zbog toga mandataru Spajiću treba dati političku podršku o njegovom prijedlogu za formiranje nove 44 vlade, nadajući da će  zastupati suštinski evropske vrijednosti u vođenju unutrašnje i spoljne politike Crne Gore. Naprotiv, drugčije ne bi mogao  ni realizovati  Program Evropa sad 2.,a što predstavlja okosnicu kvaliteta života građana Crne Gore, što je obećao građanima u predizbornoj aktivnosti.

Najveća greška Spajića kao predsjednika Pokreta Evopa sad, što na parlamentarnim izborima 11 juna  uvrstio u svoju listu u koaliciji neke male, nebitne partije,  koje ako bi izašle same na izbore sigurno je da ne bi ni prešle parlamentarni izborni census. Tako im je poklono neke parlamentarne mandate. Međutim, ono što je iznenađujuće te miniorne  grupacije, politički dezorijentisane, opstruiraju politiku PES-a. U suštini su protiv Evropske agende Crne Gore i vode politiku protiv predsjednika PES-a i novog mandatara Milojka Spajića, kako ne bi uspio da formira vladu, to je najblaže rečeno nepošteno, odnosno politički neprijateljski. Mislim, da je to sada shvatio i sam Spajić, ali sa zakašnjenjem.

Po svemu sudeći, mandatar Spajić se suočava sa određenim teškoćama u obezbjeđivanju parlamentarne većine o izboru 44 vlade, zbog opstrukcja odnosno uskraćivanje povjerenja od pojedinih poslanika iz svog poslaničkog kluba Evropa sad, kao i pritisaka od određenih neprijateljskuh političkih krugova iz inostranstva.

Naravno, da svakoj političkoj partiji i samih poslanika pripada pravo, kako će opredjeliti prilikom glasanja ili ne glasanja oko Spajićeveg prijedloga o sastavu vlade, ali treba imati u vidu da Crna Gora se nalazi u dubokoj političkoj i institucionalnoj krizi, stoga neophodno je formirati što prije novu evropsku vladu, koja će se baviti suštinskim reformama pravno-politikog i ekonomskog sistema i unapređenja evropskog puta naše države. U saznanju sam da protiv formiranja Spajićeve vlade pored unutrašnjih destruktivnih političkih snaga, djeluju i  spoljne političke neprijateljske snage, van Crne Gore, čije je cilj nestabilnosti naše države.

Upravo zbog toga, potrebno je sugerisati opozicionim poslanicima da podrže formiranje 44 vlade,  na čelu sa mandatarom Milojkom Spajićem. Jer, smatram da u ovim političkim okolnostima nema bolje političke solucije. Dakle, u ovom teškom političkom momentu za Crnu Goru, pod pritiskom destruktivnih unutrašnih i spoljnih političkih snaga, treba mu ukazati povjerenje novom mandataru Spajiću u formiranju 44 vlade Crne Gore. Dakle, poput poslanika Zenke, podršku mogu mu pružiti i pojedini drugi opozicioni poslanici, i to u interesu nacionalnih i državnih interesa Crne Gore. Dakle, treba ga provati kako će zastupati nacionalne i državne interese Crne Gore. A ukoliko iznjevjeri povjerenje, uvijek mu  se može uskratiti politička podrška. Naravno, prijedlog spajića o formiranju nove 44 vlade nije idealan. Prije svega prijedlog pati od deficita ušešća nacionalnih crnogoraca u Vladi, odnosno predstavnike neke političke stranke suverenističkog crnogorskog  bloka,( kao što je SD) što nije dobro. Jer nacionalni Crnogorci u strukturi stanovništva Crne Gore predstavljaju relativnu većinu. Ali, to se može i sada ispraviti dograđivanjem prijedloga ili poslije rekonstrukcijom vlade.

Ovim prilikom, želim da podsjetim na ustavnu odredbu koja glasi: „ Poslanik se opredjeljuje i glasa po sopstvenom uvjerenju“(Član 85 Utava CG, stav 1). Dakle, poslanik ne mora da glasa u ime partije i po nalogu političke partije, nego prema ustavu je samostalan prilikom političkog opredjeljenja i glasanja u Skupštini Crne Gore, što je veoma važno u političkom djelovanju narodnog poslanika.

 2 Komentara

politikološkinja Postavljeno 31-08-2023 21:03:42

Zamislite kada "politički eksperti": Danilović, Pavićević i Dobričanin, i dr. našli su za shodno da tumače unutrašnju i spoljnu politiku države. Kukala nam majka!

Odgovori ⇾

profesorka Postavljeno 31-08-2023 20:38:57

Bravo, politikolog Gašaj. Odlično si napisao. Međutim, na političkoj sceni Crne Gore su politički amateri . To su kadrovi bez ikakvog političkog obrazovanja, tj. politički nekompetetni ljudi, odnosno politička "blebetala". To da nije tragično, bilo bi komično! Kao u predistoriji. Teško nama s nijima, ko upravlja državom. To je katastrofa. Neka kažu građanima Crne Gore: Gdje su politiku specijalizirali, jer politika je akademska naučna disciplina, koja se studira od Zapada do Istoka.

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.