CG u srcu

Đenero: Suverenistička Crna Gora nije unaprijed poražena na ovim izborima

(15 riječi)

Suverenistička Crna Gora nije unaprijed poražena na ovim izborima, smatra hrvatski analitičar Davor Đenero.

On je za Pobjedu ocijenio kako se pokazalo da "akteri iz tri Vučićeve, Radovićeve i Putinove kolone", kako je okarakterisao Dritana Abazovića, Zdravka Krivokapića, Aleksu Bečića i Andriju Mandića, nijesu bili sposobni organizovati funkcionalnu vlast.

"Sada se ti isti, koji ne mogu uspostaviti parlamentarnu većinu koja može obaviti nešto pozitivno, takmiče za poziciju koja ima ograničenu izvršnu moć, ali je važna za državnu stabilnost i krizno upravljanje. Meni se čini da birači u Crnoj Gori vrlo dobro znaju da je od avgusta 2020. jedino predsjednik u Crnoj Gori bio garant elementarne političke stabilnosti", ističe Đenero.

On smatra i kako je Evropska unija "pogriješila kad je u svojoj retorici insistirala, prije prethodnih parlamentarnih izbora, na nužnosti druge smjene vlasti, kao preduslova za konsolidaciju demokratskog poretka".

"Pokazalo se da, nažalost, smjena vlasti znači opredjeljenje za razaranje konstitucionalnog poretka Crne Gore, a konstitutivnost Crne Gore je od vitalnog značenja za konsolidaciju evropskog jugoistoka. Odgovor na pitanje koga bi Evropska unija morala vidjeti kao partnera u Crnoj Gori više je nego jednostavan i nije potrebno govorit niti o osobama, niti o strankama. Dovoljno je pogledati izvještaje o napretku u procesu pretpristupnih pregovora iz vremena administracije na čelu s DPS, i izvještaje o tome što su za evropeizaciju Crne Gore napravile Krivokapićeva i Abazovićeva vlada. Crna Gora je danas zakopana kao i Srbija i ne napreduje prema članstvu, a do augusta 2020. bila je uvjerljivi predvodnik procesa evropeizacije na jugoistoku Evrope", kazao je Đenero.



Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.