Društvo

MIJOVIĆ ZA MERIDIAN SPORT: Očekujem tešku seriju protiv Mege, Vujoševićevo prisustvo daje sistemu SC Derbija poseban kvalitet

(15 riječi)

Treći mandat na klupi Budućnosti za trenera na koga klub iz Podgorice uvijek može da računa, Petra Mijovića. Trener Podgoričana ekskluzivno je govorio za Meridian Sport pred početak plej-of serije ABA lige.

Budućnost je učešće završila kao trećeplasirana ekipa regularnog dijela ABA lige sa skorom 18-8, a nakon poraza od Borca u 26. kolu regularnog dijela takmičenja uslijedila je smjena trenera, Vladimira  Jovanovića.

Ponovo „vruć krompir“ uzeo je u ruke Petar Mijović i pred utakmicu sa Partizanom i početak plej-ofa potpisao ugovor do kraja sezone sa „plavima“. 

Mijović je 2019. godine prvi put samostalno vodio Budućnost, kada je naslijedio Jasmina Repešu posle poraza od Crvene zvezde u finalu ABA lige.

Narednu sezonu (2019/2020) počeo je kao pomoćnik Slobodana Subotića, a kada je Subotić otišao postao je šef stručnog štaba.

Ekipu je vodio do polusezone 2020/2021. kada je podnio ostavku, a na njegovo mjesto došao je Dejan Milojević.

Nakon eliminacije iz Evrokupa i poraza od Ulma i Borca iz Čačka imao je zadatak da vrati raspoloženje u ekipi iz Podgorice pred odlučujuće utakmice u sezoni.

„Sigurno izazovan momenat i situacija u kojoj se ekipa nalazi. Olakšavajuca okolnost je što sam dobro upoznat sa timom, pratio ga kroz čitavu sezonu, dok sam sa određenim brojem igraca i ljudima iz strucnog štaba već sarađivao“, rekao je na početku razgovora za naš portal Petar Mijović.

Pred sobom je postavio tri cilja do kraja sezone: plasman u u polufinale ABA lige, povratak navijača na tribine i titula šampiona Crne Gore.  

„Optimizam i vjeru baziram na dobrom radu , rast ekipe kroz dobar trening i atmosferu koja je na zavidnom nivou“, rekao je Mijović i dodao:

 „Jasni ciljevi su ispred mene i tima, prilično sam uvjeren da su dostižni i da uz kvalitetan rad mozemo biti tvrd protivnik i ekipama koje su kvalitetom i budžetom ispred nas“.

Budućnost će plej-of ABA lige početi utakmicom protiv Mege koja je na programu u petak, a tener Podgoričana očekuje tešku seriju.

„Mega je vrlo dobar tim. Sastavljen od velikog broja talentovanih igrača kao i svake sezone. Odlični u drugom dijelu sezone. Igraju sa dosta samopuzdanja dobro vođeni, jasna timska hijerarhija. Očekujem tvrdu i tešku seriju i ukoliko želimo prolaz moramo biti na visokom nivou igre“, rekao je Mijović.

Crvena zvezda Meridianbet i Partzan su se izdvojili na vrhu tabele ali trener “plavih” je maksimalno fokusiran na prvu stepenicu u plej-ofu i  utakmicu sa Megom.

„I jedan i drugi tim su sa mozda najvećim budžetima u njihovoj istoriji. Vode ih vrhunski treneri praćeni dobrom logistikom.  Jasno je da su veliki favoriti za ulazak u finale. Lično, ne razmišljam o tome u ovom momentu i sve što ide dalje od prvog sljedećeg treninga za nas u ovom momentu i statusu je daleka budućnost“, rekao je trener Plavih.

Na utakmici protiv Partizana briljirao je Erik Grin sa 31 postignutim poenom, a ove seone u ekipi Budućnosti čini se kao da nedostaje crnogorskih košarkaša koji bi bili nosioci igre.

U ekipi su trenutno četvorica (Petar Popović, Igor Drobnjak, Suad Šehović i Aleksa Ilić), a samo Popović je znao da bude u startnoj petorci u nekim mečevima ove sezone.

„Erik Grin je jedan izuzetan sportista, fantastičan igrac. Nije jedini u timu koji vodim. Tema domaćih igraca je kompleksna i za neke drugačije analize. Moj fokus je na tim koji imam i kako da iz njega izvučem i više od trenutnog maksimuma“, rekao je Mijović.

Osim Budućnosti drugi predstavnik Crne Gore u plej-ofu biće SC Derbi, a prije dolaska u Budućnost Mijović je upravo bio koordinator u mlađim kategorijama ovog kluba.

Na klupi drugog kluba iz Podgorice odličan posao obavlja trener Andrej Žakelj, a osim njega veliki uticaj ima i prisustvo legendarnog trenera Duška Vujoševića na mjestu stručnog konsultanta.

„SC Derbi drugu godinu za redom pravi sjajan rezultat. Klub koji ima ozbiljnu strukturu na svim nivoima i pravo je osvježenje za ABA ligu. Trener Zakelj radi odličan posao, dok prisustvo Duška Vujoševica daje sistemu poseban kvalitet. Generalno veliki i važan rezultat za crnogorsku košarku je da ima dva kluba u plej-ofu“, rekao je Mijović.

Mijović je poznat kao odličan trener i pedagog sa posebnim akcentom na rad sa mlađim igračima.

„Posebno uživam u radu sa mladim igračima. Crna Gora je rasadnik talentovanih sportista. Sa dobrim uslovima i šansom na ozbiljnom nivou takmičenja i ti mladi i talentovani igrači će biti bolji i bliži ozbiljnom seniorskom nivou. U SC Derbiju sam radio sa velikim brojem takvih momaka i neke od njih očekujem na ozbiljnom košarkaškom nivou kroz nekoliko sezona ukoliko pristup i želja za velikim radom bude i dalje prisutna u mjeri u kojoj je sada“, rekao je Peko Mijović u razgovoru za Meridian Sport.

Za kraj pričali smo i o košarkci u globalu.

U posljednje vrijeme košarkaške ekipe se sve rjeđe oslanjaju na igru iz “posta”, a trener Plavih se donekle složio sa tom kostatacijom.  

„Mozda ste u pravu u dijelu da se manje koristi , ali i dalje je to ozbiljan dio strukture napada ekipa posebno u ozbiljnim takmičenjema. Za razliku od ranijih godina danas smo svjedoci da i mnogo spoljnih igraca kreiraju sa donjeg posta i prave prednosti za svoje ekipe“, zaključio je Mijović za Meridian sport.

Budućnost Voli će u petak od 18 sati u dvorani “Morača” igrati prvu utakmicu četvrtfinala ABA lige protiv Mege, a u eventualnom polufinalu sastaće se sa pobjednikom iz duela Crvena zvezda Meridianbet i Zadra.



Povezani članci...

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.