Kultura

Na Sajmu knjige "Palestinska nakba" i "Moj put u Palestinu"

(15 riječi)

 Na Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja. promovisane su knjige "Palestinska nakba" Hajrudina Somuna i "Moj put u Palestinu" Adisa Deljakovića, u znak obilježavanja 75 godina od prvih palestinsko-izraelskih sukoba.Promociju je organizovala ambasada Palestine koja je I učesnik ovogodišnjeg Podgoričkog sajma knjige.

Dan nakbe, što znači katastrofa obilježava se svake godine 15. maja, kao zvaničan početak pretvaranja Palestine u jevrejsku državu i raseljavanja više od 80 odsto palestinskih Arapa.

Govoreći na sajmu ambasador Palestine u Crnoj Gori Rabi Atantuli  kazao je  da su Palestinci punih 75 godina narod bez države.

"Situacija u Palestini je danas, nažalost, ista kao i prije 75 godina. Mi smo narod koji živi pod okupacijom i jednom od najdužih nepravdi na svijetu. Realnost, međutim, koja mnoge iznenađuje je da i nakon tako dugog vremena vojne okupacije, palestinski narod ne odustaje od osnovnog prava, a to je sloboda da živimo u svojoj državi", naglasio je ambasador Atantuli.

U znak obilježavanja 75 godina Nakbe, kako Palestinci nazivaju veliku  katastrofu odnosno nesreću koja ih je zadesila, u Podgorici su promovisane knjige dvojice bosansko-hercegovačkih autora: "Palestinska nakba" Hajrudina Somuna i "Moj put u Palestinu" Adisa Deljakovića.

"'Moj put u Palestinu' priča je o razočaranim, bijesnim, hrabrim. O ljudima čudesnih sudbina i o sudbinama isprepletanim na način na koji može da uredi samo život. To je priča o prostorima na kojima smrt dolazi mnogo prije vremena i što je još gore, koja dolazi po ljude koji to ničim nijesu zaslužili" kazao je novinar Vanja Kovačević.

Ujedinjene nacije će  u ppnedelajk  održati specijalni sastanak na visokom nivou u znak sjećanja na 75. godišnjicu palestinske nakbe. Ambasador Atantuli ističe da je, iako simboličan čin, to značajno kao potvrda da Ujedinjene nacije i dalje insistiraju na pravu Palestinaca na povratak u svoju domovinu.

B.P.



0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.