Politika

Komentar

Manifest 2023

(15 riječi)

Moramo se boriti i braniti Crnu Goru, saglasni smo. To je naša istorijska obaveza. “Obrana je s životom skopčana”. Ali Crna Gora i svi njeni građani zaslužuju pametnu i efikasnu borbu koja će imati šansu na uspjeh, a ne kratkovidu i uzaludnu kuknjavu o propasti i nepravdi

(Foto: Gradski portal)

 “Suverenistički blok više ne postoji.” Ispraznost i besciljnost ove teze jednaka je, da pomenemo samo neke, neprestanim pozivima da “proteste treba radikalizovati” ili “da se tvrdi stavovi isplate”. Takvim iskazima nedostaje suština – kako i kada, s kim i zbog čega se takvi stavovi potenciraju.

I zaista – čemu to služi, što je taktika, a što strategija? Pod pretpostavkom da taktike i strategije ima i da postoji minimalna saglasnost među političkim subjektima da je to sve tako i da treba tako. 

Da umanjimo mogućnost pogrešnih interpretacija: nemamo sumnje – nije tu riječ o nedostatku dobre namjere. Dobru namjeru niko ne negira, ona nesumnjivo postoji. (Nećemo se, naravno, sada obazirati na izuzetke – koji su svakako manje bitni). Riječ je, dakle, o svojevrsnoj bezidejnosti i političkoj dezorijentaciji, koja je postala opšte mjesto crnogorske politike u onom njenom segmentu koji obično zovemo suverenistički, građanski i demokratski. 

Ponavljanje fraza ne doprinosi rješenju problema. Pozivi uprazno su to što im ime kaže. Ta repeticija nas vodi u samoizolaciju, učaurivanje i političku marginalizaciju. 

Pokazatelja da je to upravo tako ima i previše da bi bili ignorisani.

Prvo, glasanje o “gradskoj slavi” u Nikšiću je, na primjer, pokazatelj kako je teorija, odnosno višegodišnja propaganda o tzv. “nacionalnom pomirenju” dala svoj truli i zloćudni rezultat. Cjelokupna (!?) politička opozicija u tom gradu se našla u klopci da “dokazuje” kako je, pobogu, sveti Vasilije naš, a ne njihov, i to tako što će pogaziti logiku i principe sekularnosti. Takva konfuzija u glavama je upravo porazna za ideju demokratske i građanske Crne Gore. 

Nova crnogorska politika, kojoj, htjeli to aktuelni politički igrači ili ne, slijedi preobražaj, mora biti zasnovana na minimalnom političkom konsenzusu. Nekada smo o tome pisali kao o “potrebi za istorijskim kompromisom” koji bi, u najkraćem iskazu, podrazumijevao široku političku saglasnost o nezavisnoj i suverenoj crnogorskoj državi i o njenom građanskom i demokratskom ustrojstvu, o državi koja pripada evroatlantskim strukturama i kojoj je agenda priključenja EU prioritet.

Istorijski kompromis je, dakle, odgovor na tzv. “nacionalno pomirenje”.

Drugo, učestale tvrdnje kako nema suverenističkog bloka, kako je on prošlost, osim što dolaze s onog kraja crnogorske politike kojem se, pardon, ne prepoznaje funkcija, a značaj je, po svim mjerenjima, upravo marginalan, osim što projektuju defetističku logiku (vjerovatno kao pokazatelj nezadovoljstva sopstvenom pozicijom i uticajem u okviru tog “nepostojećeg” bloka!), prave jednu logičku i političku grešku koja je mnogo ozbiljnija.

A ona je jednostavna: kako god i kad god da se partije, organizacije i pojedinci na političkoj sceni u Crnoj Gori budu pozicionirali i organizovali u budućnosti, njihova saglasnost o građanskim i demokratskim, sekularnim temeljima suverene i nezavisne crnogorske države će ih, de facto, činiti “suverenističkim blokom”. Da li će se on baš tako zvati – nema nikakvoga značaja. 

Napor da se partijske i političke konstelacije vrate u stanje koje je postojalo uoči, tokom i poslije održanog referenduma o nezavisnosti je uzaludan i antiistorijski. To je tada bilo. Sada i u budućnosti su potrebne nove forme i političke konfiguracije. Teško je predvidjeti kako će to izgledati – ali je i to sada manje značajno. Toga su, koliko shvatamo, svjesni u svim crnogorskim demokratskim partijama i u partijama manje brojnih naroda i nacionalnih manjina, uključujući i onu (još uvijek) nesporno najjaču.

Treće, pozicija Demokratske partije socijalista i njenog lidera se čini najvažnijim aktuelnim pitanjem. Ono dominira crnogorskom političkom scenom. Logično je da većina kritika koje smo pomenuli, a i one koje je teško pobrojati, svoju adresu, čak i kada ona nije napisana, nalaze u DPS-u. I da nije tako – odgovornost državne partije (koja je to bila bar od 1997) i njenog lidera za transformaciju političke scene u Crne Gore je ogromna. Vjerovatno i presudna. Još uvijek presudna. 

Za DPS bi bilo najgore, a za Crnu Goru (u datom kontekstu) loše, da rukovodstvo te partije (“soliter” Đukanović i grupa mlađih političara iz novog rukovodstva, dominantno od strane samog Đukanovića odabranih, koji se još uvijek bore i trude da se politički profilišu i nametnu široj biračkoj publici) propusti momentum da upravo njihovi potezi i političke odluke budu najvažnije za sadržinu i dinamiku opozicione politike u Crnoj Gori. 

U njihov uticaj na procese treba ubrojiti – mada se to nekima neće učiniti logičnim – i povlačenje Đukanovića sa pozicije šefa stranke. Tome slijedi ili treba da bude proces koji se uporedo dešava, repozicioniranje novog rukovodstva u odnosu na aktuelne, ali i potencijalne političke saveznike. Za ove druge će biti vremena da se detaljnije razmišlja i govori. 

Što se aktuelnih tiče DPS ne može biti ona vrsta stožera i političke osovine kao što je to bio slučaj dok je bio partija na vlasti. Signale za to ne treba tražiti dalje od posljednje sjednice i obznanjenih zaključaka rukovodstva SDP.

Što se budućih partnera i saveznika tiče: jednonacionalni demokratski i građanski blok (naravno) ne postoji, niti može postojati. Što će reći: ne može postojati ni jednonacionalni suverenistički blok. Niti je on Crnoj Gori potreban, sve i da je moguć. Snaga crnogorske suverenističke politike se decenijama ogledala upravo u njenoj multinacionalnoj i multikonfesionalnoj, ali i sekularnoj osnovi. To treba da bude ideja vodilja i u perspektivi. 

Na kraju, četvrto, pominjanje neophodnosti i nužnosti za novim ljudima i novim idejama je – neophodno i neizbježno, iako ono, u crnogorskoj političkoj kulturi, obično izaziva uslovni refleks “a na koga se tu misli?”. Još i više ako se napomene neophodnost i neizbježnost da i aktuelni političari budu dio tih novih situacija. 

Zato misao o potrebi novoga treba koncentrisati na – novom političkom programu, A njega nema. I sve dok ga ne bude, to će biti znak da crnogorska demokratska i građanska (suverenistička, dakle) politika nije u potpunosti shvatila potrebu za modernizacijom. 

Odgovor na velikosrpski nacionalizam, na negiranje crnogorske istorije i identiteta, na urušavanje i uništavanje Crne Gore, ugrožavanje pozicije i interesa naših manjina – mora biti i ostati moderniji i civilizovaniji od tih pritisaka, agresije i destrukcije. Taj odgovor ne smije biti provincijalan i retrogradan. 

“Braćo i sestre” nije poklič koji nas može okupiti. To je samo loš odjek sa nekih drugih okupljanja, onih litijaških, koja su i gurnula Crnu Goru ka istorijskoj provaliji. Modernoj Crnoj Gori je potrebna politika i retorika, program i strateški ciljevi koji korespondiraju sa njenim savremenim potrebama i interesima.

Moramo se boriti i braniti Crnu Goru, saglasni smo. To je naša istorijska obaveza. “Obrana je s životom skopčana”.

Ali Crna Gora i svi njeni građani zaslužuju pametnu i efikasnu borbu koja će imati šansu na uspjeh, a ne kratkovidu i uzaludnu kuknjavu o propasti i nepravdi.Povezani članci...

3 Komentara

Adilkhatri Postavljeno 25-05-2023 14:44:32

Aside from immigration services, 3E Accounting provides extensive corporate assistance, including payroll, accounting, taxation, and corporate secretarial services. The company's services have been recognized globally, with the firm winning multiple awards in different categories, indicating its commitment to providing customized, innovative, and professional solutions to meet the unique needs of each client. Employment Pass Agency Singapore

Odgovori ⇾

Adilkhatri Postavljeno 24-05-2023 08:33:27

The site is affectionately adjusted and spared as much as date. So it ought to be, a debt of gratitude is in order for offering this to us. touchless car wash equipment

Odgovori ⇾

Adilkhatri Postavljeno 23-05-2023 08:59:00

Gee… I translate writes on a similar to issue, be that as it may I never went by your blog. I added it to populars additionally i'll be your reliable preliminary. Michigan Private Investigator

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.