Politika

Zoran Vulević

FCJK – RTCG

(15 riječi)

Sve planski i postupno rade neprijatelji Crne Gore na njenom nestajanju!  Prvo se, i po ko zna koji put, napadne Fakultet za crnogorski jezik i književnost (FCJK) od strane resornog ministarstva (majko mila đe živimo), s ciljem da se obesmisli njegovo postojanje, a onda se Javni servis oglašava zabranom da se u informativnom programu koristi crnogorski jezik, jotovana varijanta. Dakle, zabranjuje se upravo ono zbog čega je ovaj fakultet i nastao-izučavanja i standardizacije  crnogorskog jezika, istraživanja i proučavanja crnogorske kulturne i književne baštine. Više nego očigledno, sinhronizovano djelovanje s planom zatiranja traga crnogorstvu i svemu crnogorskom! Baš je njih briga što je posebnost crnogorskog jezika, kao starog autentičnog jezika Crnogoroca, najbrojnijeg naroda u Crnoj Gori, potvrđena s najmeritornijeg mjesta. Naime, 2017. godine dobili smo međunarodni kod za crnogorski jezik kojom prilikom je i definisana njegova oznaka-CNR. Ovu odluku je donio Ujedinjeni savjetodavni komitet za kodifikaciju jezika sa sjedištem u Vašingtonu. Zato se mora razumjeti, da je ova odluka za crnogorski jezik jednako važna koliko i pobjeda na referendumu za crnogorsku nezavisnost. No, oni su se izjasnili verbalno i svojim konkretnim postupcima i djelovanjem da ih evroatlanske vrijednosti ne interesuju.

 FCJK je jedina visoko obrazovna institucija u Crnoj Gori osnovana s ciljem afirmacije crnogorske kulture i književnosti i, s tim u vezi, još  mnogo toga važnog za crnogorski identitet. FCJK je  uzvišeni svetionik slobode i visoke naučne kompetencije u mrklom mraku neznanja, primitivizma i svake vrste malograđanštine. Vjerujemo i neprobojna brana o koju se razbijaju svi velikosrpski kleronacionalistički, često fašistički, talasi koji prijete Crnoj Gori. FCJK je mjesto đe stanuje evropski duh u punom smislu te riječi, koji na najvišem naučnom i intelektualnom nivou promovišu njegovi profesori.  

S druge strane, što reći o RTCG, jer i oni su sve o sebi sami kazali, Javnom servisu koji bi trebalo da bude promoter svih medijskih i civilizacijskih vrijednosti koje baštine javni servisi razvijenih, demokratskih zemalja. A nije! Naprotiv! Prihvatio je da svoj autoritet kao vodećeg državnog medija ponizi i bači u prašinu. Na ovaj način RTCG je snažno uronila u ogavnu baruštinu sramote i besčašća koju već više od dvije godine širi i promoviše aktuelna vlast pod dirigentskom palicom Beograda i Moskve.

Zato je FCJK tako snažan svetionik slobode jednog naroda i države sa hiljadugodišnjom tradicijiom, što je samo po sebi više nego ubjedljiva potvrda i o dugovremenom trajanju autentičnog  jezika tog naroda. FCJK je ponosni  svetionik ove države, spreman i odlučan da, uz pomoć svih koji je vole i poštuju, i dalje neumorno i beskompromisno razgrće te naslage mrklog mraka koje sa svih strana  pritiskaju Crnu Goru. Čije će civilizacijsko djejstvo, na kraju,  iznijeti na svjetlost dana svu prljavštinu i nepočinstva onih koji se svim silama upinju da unište sopstvenu državu. Na tom jarko osvijetljenom smetilištu, na jednom od najzagađenijih mjesta, naći će se i javni servis Radio televizije Crne Gore.

 



3 Komentara

ALjItAO Postavljeno 13-07-2023 15:46:59

cialis tadalafil Sengupta PP, Mohan JC, Mehta V, Arora R, Khandheria BK, Pandian NG

Odgovori ⇾

unsaniulp Postavljeno 21-02-2023 22:55:15

Schizophrenia has a strong genetic component and linkage and association studies have identified several loci and susceptibility genes that may confer risk to schizophrenia including neuregulin 1 NRG1, a trophic factor, and its receptor ErbB4 buy cialis generic

Odgovori ⇾

Proki Postavljeno 23-01-2023 20:05:29

Pravo u centar problema čestitam

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.