Politika

KOALICIJA NA KLIMAVIM NOGAMA: Demokrate hoće gradnju elektrane Komarnica, a URA oštro protiv

(15 riječi)

Pored brojnih etiketiranja i vrijeđanja među visokim funkcionerima Demokrata i URA-e u bliskoj prošlosti, ovo mimolaženje oko važnog energetskog pitanja samo je dokaz da je savez Demokrata i URA suštinski podijeljen i na veoma klimavim osnovama. Takođe se potvrđuje teza da je koalicija sklopljena samo kako obje partije ne bi doživjele fijasko na izborima jer su svjesni da je trend napretka populističkog pokreta Evropa sad nezaustavljiv i da usisava i njihovo biračko tijelo

Na predstojećim parlamentarnim izborima 11. juna zajedno će nastupiti Demokrate i URA što je vrlo čudno znajući da su samo prije godinu jedni prema drugim upućivali najoštrije uvrede, a nijesu štedjeli ni na najgnusnijim kvalifikacijama.

Prije samo devet mjeseci upravo su poslanici Demokrate glasale za smjenu Vlade Dritana Abazovića i tako ga učinili premijerom sa najkraćim mandatom u istoriji države. Sve su to pratile međusobne optužbe i dijametralno suprotni stavovi o pojedinim pitanjima.

Demokrate sebe predstavljaju kao centar, dok se URA deklariše kao partija ljevice, pa stoga saradnja ne bi bila čudna, da oni nemaju toliko suprotne stavove i o važnim infrastrukturnim projektima.

Predaju kandidature za predstojeće izbore ispred Demokrata bio je Nikola Rovčanin funkcioner i direktor Elektroprivrede Crne Gore, dok je URA-u predstavljala ministarka ekologija i urbanizma Ana Novaković Đurović. 


Komarnica

Upravo Rovčanin i Novaković Đurović imaju strateško mimoilaženje oko porjektra hidroelektrane Komarnica.

Rovčanin je tako 2. maja jasno saopštio da studije koje su urađene pokazuju da gradnjom hidroelektrane Komarnica neće biti ugrožen biljni i životinjski svijeta na tom prostoru.

Gradnja hidroelektrane za građane i državu značila mnogo u finansijskom smislu. Gledajući sadašnje cijene stuje ona bi proizvela oko 34 miliona eura godišnje, što su značajna sredstva u ovom momentu, a da se ne govori o drugim finansijskim benefitima kada su u pitanju opštine Šavnik i Plužine”, rekao je Rovčanin početkom maja.

Odgovor je dobio od svoje koalicione koleginice Novaković Đurović koja je bila izričita i poručila je samo dan pred predaju liste u društvu Rovčanina “da se izgradnja hidroelektrane na Komarnici neće desiti”.

“Ona se neće graditi i ova Vlada po tom pitanju niti je, niti će preduzimati aktivnosti”, saopštila je ona gostujući u Bojama jutra na Televiziji Vijesti.

Dodala je da su se dominantno fokusirali na obnovljive izvore energije i napravili bolji zakonski osnov da što više podstiču solarne elektrane i vjetroelektrane. Rekla je da su apsolutno neutemeljene tvrdnje o tome da je HE projekat opstanka za Plužine i Šavnik.

“To apsolutno nije utemeljeno niti je jedini način da se osnaži ekonomski potencijal ovih opština. Vlada ima drugačije planove i zna kako podržati stvaranje novih prilika u tim opštinama”, poručila je Novaković-Đurović.

Istakla je da izgradnja HE nije lokalno, nego državno pitanje.

Projekat HE Komarnica pominje se još od 1972. godine. Određene aktivnosti sprovodila je i Vlada čiji je premijer bio Duško Marković, dok su nakon nje i ostale izvršne vlasti donosila određena dokumenta, ali ne i odluku o gradnji.

Pored brojnih etiketiranja i vrijeđanja među visokim funkcionerima Demokrata i URA-e u bliskoj prošlosti, ovo mimolaženje oko važnog energetskog pitanja samo je dokaz da je savez Demokrata i URA suštinski podijeljen i na veoma klimavim osnovama. Takođe se potvrđuje teza da je koalicija sklopljena samo kako obje partije ne bi doživjele fijasko na izborima jer su svjesni da je trend napretka populističkog pokreta Evropa sad nezaustavljiv i da usisava i njihovo biračko tijelo.

Te dvije partije su za tri godine, od avgusta svoju podršku sa oko 74.000 glasova sveli na 38.000 na posljednjim predsjedničkim izborima gdje je URA podržala lidera Demokarata Aleksu Bečića.

D.G.0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.