Kultura

Laureati Nikolaidis, Pajović i Martinović

(15 riječi)

Andrej Nikolaidis, Andro Martinović i Dušan Pajović dobitnici su nagrada na Konkursu za najbolji esej u 2023. godini, koji je organizovala Akademija „Milovan Đilas“, u saradnji s Društvom crnogorskih izdavača i izdavačkom kućom Fokalizator.

Članovi stručnoga žirija uručiće nagrade laureatima tokom svečane ceremonije otvaranja prvog festivala savremene književnosti „BOOKIRANJE 2023“, koji će u septembru biti održan u Book Caffeu u Podgorici.

Uz radove nagrađenih, organizatori konkursa, uz prethodne dogovore s autorkama i autorima, objaviće i radove Marije Mitrović, Borisa Đurovića, Biljane Vukmanović i Ivane Janković, na Portalu Fokalizator i u štampanom broju časopisa za književnost i kulturu Fokalizator.

 Na adresu Društva crnogorskih izdavača pristiglo je 22 eseja, a stručni žiri sagledavao je kako estetske domete tekstova (ispunjenost formalnih zahtjeva eseja i erudicija kojim se opservira zadata tema), tako i odnos tekstova prema aktuelnoj društveno-političkoj situaciji u Crnoj Gori.

Konkurs za najbolji esej potencirao je teme iz oblasti đilasologije, te zaštite ljudskih prava i čuvanja identiteta. U pitanju je dio projekta koji nosi naziv Akademija “Milovan Đilas”, a realizuje ga NVU Društvo crnogorskih izdavača. Projekat je podržan kroz program „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE“ koji sprovode Centar za građansko obrazovanje (CGO), Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i Politikon mreža. Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave. Saradnik na projektu je Fakultet za crnogorski jezik i književnost.0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.