Škrinja

Srpski časopis Banatski almanah 1828. godine navodi Crnogorce i Morlake u Dalmaciji, a za Srbe NE ZNA! (DOKUMENT)

(15 riječi)

Stav učenog Dimitrija Tirola i Srba iz Vojvodine da 1828. godine Srba nema u Dalmaciji (i Boki Kotorskoj) je još jedan perfektan dokaz u prilog - istini da je srpska narodnost u ovim krajevima izmišljena u 19. vijeku

Piše: Miroslav Ćosović

Posljednjeg dana maja 1793. godine, u Čakovu je rođen Dimitrije Tirol. O Dimitriju Tirolu portal RTV Vojvodine je 30. marta 2010. ovo naveo:

“Dimitrije Tirol, srpski književnik, prevodilac, izdavač, lingvista, novinar. Rođen je u Čakovu u Banatu (danas Rumunija). Bio je upravnik srpskih škola u Temišvaru i inspektor Državne štamparije u Beogradu. Od 1842. redovni je član Društva srpske slovesnosti, preteče Srpske kraljevske akademije. Bio je izdavač i priređivač almanaha i kalendara: “Banatski almanah”, “Novi zabavni kalendar”, “Uranija”. Sarađivao je sa Dimitrijem Davidovićem u “Srbskim novinama”, “Zabavniku”. Uređivao je “Novine čitališta beogradskog”. Objavio je i “Nemačku gramatiku: za upotreblenije srbske mladeži”.”

Otac mu se prezivao Georgijević a imao je nadimak Tirol, po tom nadimku njegov sin Dimitrije uzeo je da se preziva. Dimitrije Tirol je umro 1857. godine.

BANATSKI ALMANAH DIMITRIJA TIROLA

Banatski almanah je bila publikacija koja je na srpskom jeziku izlazila u Temišvaru u trećoj deceniji 19. vijeka. Filološkinja Renata Minić ga ovako opisuje:

“Banatski almanah bio je almanah na srpskom jeziku koji je izdavao Dimitrije Tirol u Temišvaru 1827. i 1828. godine, a druga knjiga preštampana je u Budimu 1829. godine.

Banatski almanah bio je više poučno-praktičnog nego književnog karaktera. Glavni sadržaj almanaha su različiti statistički podaci. Na početku publikacije nalazi se kalendarski deo, a zatim su objavljeni razni statistički pregledi, spiskovi, geografske i genealoške informacije i slično. Objavljeni su rodoslovi tadašnjih evropskih monarha, šematizam Karlovačke mitropolije, statistički pregled evropskih država po površini, broju stanovnika, vojsci i finansijama, zatim spisak država sveta po veličini, stanovništvu i vojsci, pregled naroda na svetu, letopisni spisak mađarskih kraljeva, statistički pregled stanovništva Rusije po narodnostima, statistički pregled Habzburške monarhije, letopisni spisak srpskih vladara i drugi slični sadržaji. Znatno detaljnije date su statistike o Banatu. Štampan je statistički pregled Banata i istorije ove oblasti prema spisu Franca Grizelinija Geschishte d. Temesvarer Banats. Kao kuriozitet u dotadašnjoj srpskoj publicistici izdvaja se članak Primečanija o buzijaškim celitelnim istočnicima dr Georgija Čokrljana, temišvarskog fizika, jer prema rečima Stefana Josifovića predstavlja jedan od najranijih članaka iz oblasti higijene na srpskom jeziku.” (Blog filološkinje Renate Minić)

SRPSKI ČASOPIS IZ 1828. GODINE NE ZNA DA POSTOJE SRBI U DALMACIJI

U Banatskom almanahu za 1828. godinu, na stranama 77 i 78 opisana je austrijska pokrajina Dalmacija, navedeni su narodi koji žive u Dalmaciji, ovako su nabrojani:

– Sloveni (Morlaci i Crnogorci) 270.099

– Talijana 37.000

– Uskoka 8.500

– Cigana 3.000

– Nemaca 500

– Evrea 401

Bilo je to u godinama kada je velikosrpska ideja tek stupila na scenu i među samim Srbima još nije bilo potpune saglasnosti oko te ideje. Odmah poslije početka Prvog srpskog ustanka prvi plan o Velikoj Srbiji izložio je Somborac Ivan Jugović (pravo ime Jovan Savić). Nakon toga Vuk Karadžić je 1836. napisao pamflet “Srbi svi i svuda”, pa je čuveni velikosrpski program Načertanije 1844. godine sastavio Ilija Garašanin. I tako dalje, bilo je još (novo)srpskih programa za posrbljavanje djelova Balkana.

No, 1828. saglasnost među svim (Novo)Srbima oko prostora Velike Srbije, još nije bila postignuta, Srbi u Dalmaciji, Crnoj Gori i krajevima oko Crne Gore, još nijesu bili izmišljeni.

U VRIJEME AUSTRIJSKE VLADAVINE BOKA JE BILA DIO DALMACIJE

Po austrijskoj teritorijalnoj podjeli Boka Kotorska je te 1828. godina bila dio Dalmacije.

Bezbroj puta sam napisao da pomena Srba u arhivskim dokumentima koji se odnose na Boku Kotorsku, prije 19. vijeka – nema. Čak nema i prije druge četvrtine 19. vijeka. Aktuelno je objavilo nekoliko tekstova u kojima se dokazuje da su Srbi, kao narod – u Boki Kotorskoj izmišljeni u drugoj četvrtini 19. vijeka. Evo ih:

Petar I Njegoš piše Bokeljima 1813. godine, prije nego što je u Boki Kotorskoj izmišljen srpski narod

Čuveni italijanista Srđan Musić prije 34 godine dokazao da nijedan Srbin nije 1687. oslobođao Herceg Novi od Turaka

Goran Komar i mnogi drugi srpski istraživači dokazali: Srpska narodnost je u Herceg Novom i Hercegovini izmišljena u 19. vijeku

Pop iz Risna po uputstvima Vuka Karadžića posrbljavao Bokelje u prvoj polovini 19. vijeka

Ovakvih dokaza ima još na hiljade.

Vuk Karadžić u knjizi “Srpski rječnik istumačen njemačkijem i latinskijem riječima” (Beč, 1852, str. 68), pošteno prikazuje da narod u Dalmaciji sebe Vlasima imenuje, piše:

“U Dalmaciji građani i varošani i ostrvljani zovu Vlahom svakoga seljaka sa suhe zemlje, koje mu drago vjere, a što se našijem jezikom onamo zove Vlah, ono se Talijanskijem i po ovome Nemačkijem zove Morlak (Morlacco). Riječ ova Vlah onamo nije nikakva poruga, jer i sami Vlasi za sebe reku, n. p. kad se kakav pravda da kakvoga gospodina nije dočekao ili ugostio kao što treba: ‘oprostite gospodine, mi smo Vlasi; u vlaškijem kućama ovako se živi’.”

Dakle, Dimitrije Tirol je tačno napisao da u Dalmaciji žive Morlaci (Vlasi), 24 godine kasnije seljaci, običan narod Dalmacije je Vuku Karadžiću rekao – da su Vlasi.

Stav učenog Dimitrija Tirola i Srba iz Vojvodine da 1828. godine Srba nema u Dalmaciji (i Boki Kotorskoj) je još jedan perfektan dokaz u prilog – istini da je srpska narodnost u ovim krajevima izmišljena u 19. vijeku.0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.