Kultura

Matica crnogorska: Ispadi i prijetnje su na vrhuncu, da li institucije mogu zaštiti ustavnost?

(15 riječi)

Crnogorsko društvo bez prestanka svjedoči grubim nasrtajima na ustavne kategorije savremene Crne Gore, njene nacionalne simbole, multietničke i građanske vrijednosti, kao i lični integritet i bezbjednost novinara i medijskih kuća koje ne prihvataju diktat vlasti, poručili su iz Matice crnogorske.

"Odsustvo adekvatnog reagovanja institucija države Crne Gore, pruža nedvosmislenu političku podršku napadima na ustavne kategorije, kao i crnogorske nacionalne vrijednosti, s već poznatim repertoarom: od prisvajanja cjelokupne hiljadugodišnje crnogorske kulturne baštine, nepriznavanja crnogorske nacije, kulture, jezika, i neizostavno – Crnogorske pravoslavne crkve. Uz to, ostrašćeni srpski nacionalisti grubo napadaju pripadnike drugih naroda i njihove istaknute predstavnike u nacionalnim partijama. Samo se treba prisjetiti nedavnog anticivilizacijskog i šovinističkog čina nepoštovanja državne himne gradonačelnika Nikšiča, kojim je na besprizoran način vrijeđao sve građane lojalne državi Crnoj Gori, braneći se tezom o tzv. ugroženosti prava Srba u našoj zemlji", istakli su oni.

Svjedoci smo, dodaju brutalnih prijetnji medijima crnogorskog i građanskog predznaka, samo zarad njihove odbrane crnogorskog nacionalnog osjećaja, zalaganju za vrijednosti građanskog društva i otporu nabujalom hegemonizmu Velike Srbije. 

"Onom koji nakon promjene vlasti u Crnoj Gori 2020. godine, ponovo vidi neku mogućnost koja je na tragu obezdržavljenja Crne Gore, na ideološkoj matrici tzv. Podgoričke skupštine. To su one iste snage, samo u drugom obliku, kojima najviše odgovara status Crne Gore kao 27. izborne jedinice Srbije. Obraćamo se nadležnim institucijama i službama da adekvatno djeluju u konkretnim slučajevima i da se, shodno zakonu, sankcionišu vinovnici i učesnici inkriminisanih radnji. Ne smije se dozvoliti da državne institucije svojim nečinjenjem crnogorsko društvo uvedu u zonu samovolje i bezakonja. To nas u prilikama izraženih društvenih i političkih podjela, može dovesti do neželjenih incidenata s nesagledivim posljedicama", dodali su.

Ispadi i prijetnje kulminaciju doživljavaju ovih dana, smatraju u Matici.

"I to preko napada na uređivačku koncepciju Antene M, poslanika Adrijana Vuksanovića, te mnoge druge pojedince i organizacije koje se oštro suprotstavljaju takvoj politici. Zbog toga apelujemo na nadležne državne organe da konkretnim radnjama zaštite ustavnost i zakonitost Crne Gore. Od njihovog profesionalnog odnosa zavisi očuvanje društvenog poretka, mira, prosperiteta Crne Gore i njenih građana. To nikada ne smiju smetnuti s uma", zaključili su oni.0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.