Sagovornici

Jovanović: Formirati vladu u sjenci, mladi intelektualci da kanališu nezadovoljstvo i okupe progresivne snage

(15 riječi)

Sagovornik Analitike poziva na agilnije i aktivnije suprotstavljanje pogubnoj politici sadašnjeg režima. Vjeruje da će podvale Srpske crkve u Crnoj Gori uzimati sve više maha i da nam ostaje samo da se protiv toga borimo istinom. Volio bi, kaže, da crnogorski intelektualci mlađe generacije preuzmu liderstvo

Danas je više nego vidljivo da je DPS potonjih dvije decenije izgubio propagandni rat, ako ga je uopšte i vodio. I na unutrašnjem i na spoljašnjem planu“, ocijenio je u razgovoru za Portal Analitika Slobodan Jovanović, publicista i jedan od potpisnika nedavnog apela suverenističkim strankama. 

U apelu se od njih traži da, ukoliko se nastavi trend urušavanja institucija i ugrožavanja ljudskih prava i slobode, napuste institucije i pozovu na građanski otpor.

„Velikosrpski nacionalizam i klerofašizam, uz pomoć Beograda, parapolitičkih, koruptivnih i profterskih NVO i domaćih tabloida koji su, zahvaljujući naivnosti stranih adresa, stekli oreol boraca protiv diktature i kriminala, uspjeli su da stvore unutrašnji i vanjskopolitički odijum i stigmu prema DPS-u, kao stožeru suverenističkog bloka, pripisujući mu organizovani kriminal, korupciju i ko-zna-što-sve još“, ukazuje Jovanović. 

Što je pacifikovalo DPS

Nakon promjene vlasti ta stigma je, kaže on, postala opravdanje za svaštočinstvo i urušavanje svega u Crnoj Gori. 

„Svaki pokušaj građanskog otpora pripisivan je Milu Đukanoviću i „poraženim snagama“, uz etiketu ekstremizma i remetilačkih pokušaja DPS-a da se ulicom vrati na vlast. Tako smo dobili situaciju da su proeuroatlantske, prozapadne snage i građanski aktivisti dobili epitet ekstremista i terorista od najgore klerofašističke ološi, Putinovih sljedbenika i poštovaoca djela i lika Ratka Mladića“, naglašava Jovanović.

Ta budalaština je, kako kaže, prošla i kod međunarodne zajednice što je pacifikovalo DPS, stvorivši od njih nijeme posmatrače koji priželjkuju politički rasplet u kojem će, dodaje, oni postati dio neke eventualne evropske vladajuće agende. 

Vlada u sjenci da se suprotstavi prljavoj propagandi 

Sagovornik Analitike naglašava kako ideja napuštanja institucija, posebno Skupštine, jeste krajnja mjera koja mora postojati kao opcija ali takvo nešto, poručuje, mora biti praćeno mnogo agilnijim i proaktivnijim razotkrivanjem suštine sadašnjeg režima. 

„Za takvo nešto bilo bi dobro da suverenističke partije formiraju vladu u sjenci, sa jakim naglaskom na informisanje javnosti, uključujući i međunarodnu, o prljavoj propagandi koja se vodi protiv Crne Gore spolja i iznutra i pogubnoj politici sadašnje većine koja Crnu Goru udaljava i od Evrope, i od evropskih i od civilizacijskih vrijednosti“, poručuje Jovanović. 

Iako, kako napominje, u suverenističkim partijama ima veoma dobre prijatelje koje jako poštuje, ne može reći da u postojećim okolnostima prepoznaje među njima lidera koji bi poveo vaninstitucionalnu borbu protiv sadašnjeg režima. 

„Harizma doskorašnjeg predsjednika DPS-a Mila Đukanovića i dalje je velika a ne vidim još osobu sa makar približnom snagom i mogućim uticajem“, izričit je Jovanović.

Suverenisti ogorčeni i dezorijentisani

Osvrnuvši se na sve češće kritike državotvornim strankama koje stižu od njihovih glasača i simpatizera zbog anemičnog načina djelovanja, sagovornik Analitike navodi kako one samo potvrđuju veliku dezorijentisanost u suverenističkim redovima. 

„Ogorčenost tog dijela društva je ogromna zbog svega što se događa, a ne vide nikoga od postojećih političkih aktera ko radi na tome da se odupre nasilju većine u tribalizaciji Crne Gore, uništavanju njenih resursa i ideološku agresiju pročetničkih i velikosrpskih snaga, predvođenih SPC. Tome doprinosi i neshvatljiv odnos međunarodne zajednice prema njima, koja je okrenula leđa proeuroatlantskoj, prozapadnoj, civilizovanoj Crnoj Gori zbog neke veoma loše geostrategije na Balkanu“, ističe Jovanović. 

Crna Gora ne može se odbraniti bez višenacionalne sinergije

Smatra da ideja za novu stranku koja bi okupila i iskoristila prisutno nezadovoljstvo i kanalisala ga nije loša, posebno što se, kako kaže, na javnoj sceni pojavljuju mlađi intelektualci koji plijene elokventnošću i odličnom političkom analitičnošću.

„Zaista bih volio da vidim kao političke lidere neke naše, crnogorske intelektualce mlađe generacije i da oni pokušaju da okupe progresivne snage u Crnoj Gori. Ne bi to opet bila neka jaka crnogoska nacionalna priča na razočarenje mnogih, sudbina Crne Gore je da rezultantu tražimo u višenacionalnoj sinergiji, bez koje se Crna Gora ne može odbraniti od ove pošasti populizma, tribalizma, klerofašizma i nekompetentnosti. Ali, koja bi sigurno zagovarala crnogorske vrijednosti, koje nikada nijesu bile uperene protiv drugih naroda u Crnoj Gori. Naprotiv“, naglašava Jovanović.

Crnogorce nema ko da pomogne da se izbore za prava u svojoj zemlji

Komentarišući činjenicu da su vodeće crnogorske institucije, poput Crnogorske pravoslavne crkve, Matice crnogorske i Dukljanske akademija nauka i umjetnosti, gotovo u potpunosti ostale bez finansijske pomoći države, sagovornik Analitike kaže da, nažalost, Crnogorci nemaju neku državu van Crne Gore koja bi im logistički i finansijski pomogla da se izbore za svoja prava u rođenoj zemlji, po kojoj nose ime.

„Ljudi koji su se obogatili u vrijeme protekle vlasti nemaju osjećaj obaveze da društvu koje im je to omogućilo vrate nekim dobrom. A, nažalost, ni prethodne vlasti, iako ih optužuju za crnogorski nacionalizam, nijesu se pretrgle da pomognu to malo crnogorskih institucija, kamoli da rade sami na njihovom stvaranju i jačanju“, navodi Jovanović. 

Zato smo, kaže on, tu đe smo.

„Vraćanje“ kapele na Lovćenu bi bila crvena linija

„Ako je neđe jasno da je četnički pokret bio kolaboracionistički sa fašističkim okupatrotom, to je u Crnoj Gori“, ističe Jovanović komentarišući sve učestalije krivotvorenje istorije Drugog svjetskog rata od strane sveštenika crkve Srbije u našoj zemlji. 

„Mi stariji pamtimo iz priča naših očeva, đedova i baba da su sve gradove držali četnici sa okupatorom. Četnici su imali čak befele za slobodan prolaz teritorijom koju je držao okupator“, podsjeća Jovanović. 

Skoro je, kaže on, čuo da sveštenik Srpske crkve, imenom Metodije, optužuje partizane za neki „zločin prema Talijanima“. 

„Toliko su apsurdne njihove tvrdnje i pokušaj da rehabilituju četničke zlikovce i učine jedini pokret koji se borio protiv okupatora zločinačkim. Vjerujem da će ta podvala sa četničkim maroderima i zlikovcima uzimati sve više maha, nama ostaje samo da se borimo protiv toga istinom. Kad je u pitanju „vraćanje“ kapele Karađorđevića, kao simbola okupirane i posrbljene Crne Gore, bojim se da je to prevelik zalogaj, za koji neće biti podrške čak ni u jednom dijelu vladajućih partija. To bi bila crvena linija koju ne bi mogli tako lako preći“, zaključuje Jovanović.

Nikola Boljević - portalanalitika



1 Komentara

wtetenby Postavljeno 17-10-2023 02:57:54

Dear immortals, I need some wow gold inspiration to create.

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.