Ekonomija

DRAKIĆ – HERNANDEZ: UNAPRIJEDITI EKONOMSKU SARADNJU SA KUBOM

(15 riječi)

(Foto: PKCG)

Predsjednica Privredne komore Crne Gore dr Nina Drakić razgovarala je 1. septembra sa ambasadorom Kube dr Lejdeom Ernestom Rodrigezom Hernandezom o mogućnostima razvoja ekonomske saradnje dvije države i unapređenja trgovinske razmjene.

Predsjednica Drakić je prezentovala rad PKCG koja sa Privrednom komorom Kube od 2005. godine ima potpisan sporazum o saradnji. Sagovornici su se saglasili da je izuzetno važna bliska komunikacija dvije poslovne asocijacije sa ciljem povezivanja biznisa i predstavljanja razvojnih potencijala dvije države, saopšteno je iz PKCG.

Bila je ovo prilika da ambasador pozove crnogorske privrednike da posjete Međunarodni sajam Havana 2023,  najveći multisektorski sajam na Kubi koji se organizuje u novembru, a što će, prema njegovim riječima, biti dobra prilika za uspostavljanje direktnih kontakata među kompanijama.

“U toku je transformacija kubanske ekonomije i otvoreni smo za privatni sektor, strane investicije i uspostavljanje međunarodnih relacija. U daljem razvoju foksuirani smo na poljoprivredu i prehrambenu industriju, farmaciju i medicine”, rekao je ambasador Hernandez, dodajući da su najveći investitori u kubansku privredu iz Španije, Francuske, Italije, Kanade, Kine…

Prema njegovim riječima, turizam je najznačajnija grana kubanske privrede – prije kovid krize bilježili su posjetu tri miliona turista, brojke su veoma dobre i u ovoj godini – pa poziva naše turističke poslenike da razmotre mogućnosti za saradnju.

Predsjednica Drakić je ocijenila da potencijali za saradnju postoje u sektorima  poljoprivrede, energetike i turizma koje su strateške razvojne grane crnogorske ekonomije. Istakla je benefite povezanosti crnogorskog sa regionalnim i tržištima država sa kojima imamo sporazume o slobodnoj trgovini, a ukazala je na to da smo članica STO i buduća članica EU, što otvara brojne mogućnosti za strane kompanije koje žele da uspostave poslovnu saradnju. Takođe, preporučila je kvalitetne crnogorske proizvode koji bi mogli biti interesantni za kubansko tržište.

Sagovornici su zaključili da će nastojati kroz intenzivniju komunikaciju da doprinesu boljem povezivanju poslovnih zajednica dvije države i razvoju njihovih ekonomskih odnosa.

B.P.Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.