Istorija

Arhiepiskop Simeon: Neistinita je tvrdnja da je mitropolit Mihailo blokirao rad Sinoda, jer on to jednostavno ne može

(15 riječi)

,,Samoproglašenje episkopa Borisa za mitropolita na skupu na Cetinju, za Episkopiju Kotorsko-primorsku nije validno, i ničim nas ne obavezuje“, navodi u pismu koje je proslijeđeno medijima arhiepiskop Episkopije kotorsko-primorske Simeon.
Pismo prenosimo u cjelosti:

S  obzirom da je na današnjem skupu, nazvanom „Opštecrnogorski zbor“, za koji smo se već izjasnili da nema  crkveni karakter, pomenuto moje ime, sa interpretacijama iz korespondencije sa Mitorpolitom Mihailom,  najoštrije osuđujem zloupogtrebu moje ličnosti, i još jednom upozoravam na ponovljene manipulacije kada je u pitanju Episkopija kotorsko primorska, jer tako se stiče utisak da naša Episkopija podržava ovaj skup.

Naša episkopija broji 12 klirika i svi smo bili mišljenja da se ovakvim necrkvenim skupom ozbiljno, uz to kršeći kanonsko pravo,  miješa u ingerencije  Svetog Sinoda, na što apsolutno ne  smijemo pristati. Neposredno   prije ovog mitinga, jedan sveštenik  naše episkopije je izdvojio svoje mišljenje! Danas je postalo jasno zašto  Episkop Boris nije podržao naše težnje da se problemi riješe u primjerenoj  kanonskoj i Ustavnoj proceduri, na śednici Sv. Sinoda. Neistinita je tvrdnja da je  mitropolit Mihailo blokirao rad Sinoda, jer on to jednostavno ne može, i da stoga Ustavna procedura nije bila moguća, jer Sinod  može sazvati prosta većina-3 episkopa! Sveti  Sinod čine 4 episkopa pa je zato netačna i tvrdnja da bi dva glasa Mitropolitova, koja se koriste samo u slučaju neriješenog ishoda glasanja, mogla bilo što promijeniti ili blokirati u konačnoj odluci rješavanja nastalih problema!

Prema tome, današnje samoproglešenje episkopa Borisa za mitropolita na ovom skupu, za Episkopiju Kotorsko-primorsku nije validno, i ničim nas ne obavezuje. U svemu ostalom, kada su u pitanju unutrašnji problemi Crkve, ostajemo pri ranije izrečenim stavovima.

Molićemo se da vancrkvene radnje i okupljanja ne doprinesu dodatnom zaoštravanju i podjelama među patriotski orijentisanim Crnogorcima.

 

U Hristovoj Ljubavi,

Symeon

Arhiepiskop kotorsko-primorski0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.