Politika

U Njujork na zasijedanje Generalne skupštine UN-a idu i Milatović i Abazović: Nikad brojnija delegacija

(15 riječi)

Na današnjoj sjednici Vlada je usvojila Platformu za učešće delegacije Crne Gore na Generalnoj debati 78. zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koja se održava u Njujorku od 18. do 26. septembra. Crnogorsku delegaciju predvodiće predsjednik države Jakov Milatović, a u njoj će biti i premijer u tehničkom mandatu i rukovodilac Ministarstva vanjskih poslova Dritan Abazović.

To se navodu u dokumentu Ministarstva vanjskih poslova – Generalni direktorat za multilateralne poslove koji je danas ratmatrala Vlada.

“Predsjednik Vlade i rukovodilac rada Ministarstva vanjskih poslova će 78. Generalnoj debati Generalne skupštine UN prisustvovati po procjeni, tokom svih dana boravka u Njujorku, uvažavajući dinamiku ministarskih sastanaka i drugih dođaja na visokom nivou koji će biti održani na marginama Generalne skupštine tokom trajanja Debate. Kao i u prethodnom angažmanu Crne Gore u radu Generalne skupštine UN i Svjetske organizacije uopšte, učešće delegacije Crne Gore na ovogodišnjem zasijedanju Generalne skupšine UN i sastancima na marginama, će se zasnivati na poštovanju osnovnih načela i ciljeva Povelje UN i međunarodnog prava, uvažavanju realnosti u međunarodnim odnosima i saradnje sa strateškim međunarodnim partnerima u skladu sa vanjskopolitikim prioritetima Vlade Crne Gore”, navodi se u Vladinom dolumentu.

Delegaciju Crne Gore će predvoditi predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, u čijem sastavu će biti i Ivana Pejović šefica Kabineta predsjednika, Marija Lakić Barfus savjetnica predsjednika za vanjsku politiku, Mladen Grgić savjetnik predsjednika za ekonomsku politiku, Biljana Papović savjetnica predsjednika za politički sistem i unutrašnju politiku, Ivan Šikmanović savjetnik predsjednika za pravna pitanja, Olivera Vukajlović savjetnica predsjednika za održivi razvoj, Milica Marinović konsultantkinja za odnose za javnošću, Kancelarija predsjednika
Crne Gore, Ivan Vučinić oficir za protokol, Kancelarija predsjednika Crne Gore i Milena Pejović Eraković saradnica u Kabinetu predsjednika Crne Gore.

U dokumentu se navodi da je planirano je da Abazović ima niz bilateralnih susreta sa homolozima partnerskih država, na marginama Generalne skupštine UN-a.

U sastavu delegacije biće i ambasador Vladimir Vučinić otpravnik poslova a.i. u Stalnoj misiji Crne Gore pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku, Ana Rašović šefica Kabineta predsjednika Vlade, ambasador Robert Markić državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova, Radovan Bogojević v.d. generalnog direktora za multilateralne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova;, Miloš Perišić savjetnik predsjednika Vlade za medije, Radivoje Koprivica savjetnik predsjednika Vlade za digitalne medije, Aneta Kankaraš rukovoditeljka Kancelarije za održivi razvoj, Vlada Crne Gore, Damir Šabanović, I savjetnik u Stalnoj misiji Crne Gore pri UN u Njujorku i Jovana Bubanja, treći sekretar u Stalnoj misiji Crne Gore pri UN u Njujorku.

Podsjećamo da su Abazović i prilično brojna crnogorska delegacija učestvovali i prošle godine na zasijedanju GS UN-a.

U crnogorskoj diplomatiji se prema nepisanom pravilu nalaže da državu jedne godine na zasijedanju Generalne spupštine UN-a predstavlja premijer, a naredne predsjednik države.

Abazović koji je rukovodilac MVP-a je, očito, iskoristio tu poziciju da i ove godine ode u Njujork, na ovaj značajan skup.

Manje države, a brojnije delegacije teško da će biti ovog septembra u Nujorku.

A.O.  - cdm0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.