Politika

Đonović: Milatović traži da podmiri svoje članove vlade jer će mu trebati kad sve pukne, SNP tu da oslabi Spajića

(15 riječi)

Sagovornik Analitike ocjenjuje da u pregovorima učestvuju oni koji bi jedni druge najradije izbrisali s političke scene, a znaju da se moraju dogovoriti kako bi bili vlast… Poručuje i da je hrabrost ostati van vlasti i pomoći da se ona sruši

Autorka: Jovana Vuković

„Pregovori izgledaju traljavo, bez ikakve suštine koju bismo mogli da primijetimo kao neku vrstu napretka“, ocijenio je u razgovoru za naš portal politički analitičar Ranko Đonović.

Smatra da u pregovorima učestvuju oni koji bi jedni druge najradije izbrisali s političke scene, a znaju da se, kaže, moraju dogovoriti kako bi bili vlast.

„Bez obzira na to, mislim da će oni formirati vlasti. No pitanje je koliko će trajati, a po mom mišljenju neće ni godinu. Ipak, čini se da će se dogovoriti, jer za sve njih je najgora varijantna da se ne dogovore, pošto u tom slučaju vlast više ne bi gledali“, ističe Đonović za Portal Analitika.

Nagledaćemo se Milatovićevih i Spajićevih svađa

Osvrnuvši se na odnos lidera Pokreta Evropa sad Milojka Spajića i njegovog partijskog kolege i šefa države Jakova Milatovića, Đonović vjeruje da se na njih sa strane vrši pritisak da dođu do kompromisa.

„Milatović traži da podmiri svoje članove vlade, jer će mu trebati sjutra kad sve pukne, s obzirom na to da ne misli da se povlači iz politike. Razlog da se dogovore je samo taj kako bi preživjeli ovaj prvi udar, a poslije ćemo se nagledati njihovih svađa, problema“, poručuje Đonović.

Prema njegovim riječima, Milatović insistira na pozicijama za SNP, jer su približnih političkih stavova.

„SNP će biti tu, ako ništa drugo, i da oslabi Spajića. Na to Milatović računa“, ističe naš sagovornik.

Kaže i da će se postići dogovor oko forimiranja vlade, ali da ona neće trajati.

Predsjedniku više stalo do Vučićeve nego evropske naklonosti

Koalicija „Za budućnost Crne Gore“, smatra Đonović, ne može da bude dio vlasti, jer, kako kaže, ne može da bude partner ni Evropi ni bilo kome.

„Milatoviću je mnogo više stalo do Vučićeve naklonosti, nego do evropske. Ne treba se mnogo vezati za njihovu priču. Pričaju jedno rade drugo. Ne smijemo zaboraviti ni da su oni na vlast došli preko političke organizacije SPC“, napominje Đonović.

Stava je i da će sukob između Pokreta Evropa sad i koalicije ZBCG biti sve veći.

„Sada ga ne pokazuju u javnosti, jer bi to škodilo i jednom i drugom. Ta politika će završiti na smetlištu istorije, ali to njima nije važno. Važno im je da koju godinu budu na vlasti i pokupe što više privilegija iz nje“, izričit je sagovornik Analitike.

Kako dodaje, oni koji Crnoj Gori misle dobro, sve što se dešava vide kao veliki problem.

„Građane je lako prevariti, posebno ako dijelite pare koje nemate. Oni ne znaju što su krediti na državnom nivou, to najbolje pokazuje broj glasova koji je PES dobio na izborima. A koliko vrijedi, vidi se po tome što njihova prva dva čovjeka razgovaraju ovako kako razgovaraju“, ističe Đonović.

Sramota je biti dio ove vlasti, hrabrost ostati van nje

Upitan da li vidi Socijaldemokrate (SD) kao dio Spajićeve vlade, Đonović odgovara da ne vidi.

„Sramota je biti dio ove vlasti, a hrabrost ostati van nje i pomoći da se ona sruši“, podvlači sagovornik Analitike.

SUKOB IZMEĐU POKRETA EVROPA SAD I KOALICIJE ZBCG BIĆE SVE VEĆI

Ipak, kako napominje, još ne znamo sve kombinacije koje mogu da se naprave.

„Možda i ovaj suverenistički blok želi da dozvoli ovoj vlasti koji mjesec ili godinu da preživi i pokaže što zna. Možda tako to bude pametan potez, ali meni kao čovjeku koji ne gleda političke poene to na moralnom nivou izgleda politički neobjašnjivo i nemoralno“, ističe Đonović.

Kada bi SD pristao da bude dio 44. Vlade, Đonović smatra da im uvijek bi ostala priča da su bili u vlasti sa tim i tim.

„Možda bude i dobro da se vlast formira i da pokažu što znaju. Nagledaćemo se brojnih manipulacija, lažavina, povećanja plata i guranja Crne Gore u dubioze iz kojih će moći da se izađe samo uz pomoć Srbije, Evrope i drugih. A to znači da će te političke elite poslije sigurno da traže nešto, jer oni nama ne pomažu što nas vole, nego zato što je njima to interes. Zato Dačić i Vučić i rade što rade“, zaključuje Đonović.  skalaradio0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.