Sagovornici

Dušan Ičević

Jakov Kadrovik

(15 riječi)

Prije nego je sazdana, nova Vlada  – pada! Smutnje i ljutnje izokola, i u domaćoj izvedbi. Svepolni Predsjednik Srbije, bespolna Premijerka Srbije, pevac ministar spoljnih poslova Srbije hoće svoje miljenike Srbe u Vladi, oličene u bivšim “frontovcima”. I Predsjednik Crne Gore smatra da savez ZBCG treba da bude u Vladi, oprečno mandataru. Zvanično, Srbija se “ne meša u unutrašnje stvari Crne Gore”, ali prebrojava da Srbi nijesu predviđeni u novoj vladi, dok skoro trećinu stanovništva Crne Gore, prema popisu 2011, čine Srbi. Izborne brojke pak kazuju da je koalicija Za budučnost Crne Gore od izašlih birača dobila svega 14,76% glasova. Procjena: „samo kroz Pokret Evropa sad i Demokrate, koji će biti kičma Spajićeve Vlade, u nju biti uključen veći broj Srba nego što će se njihov broj smanjiti isključivanjem DF-a“.(politički analitičar Miloš Bešić). Protesti  pristalica bivšega DF  “Odbrana izborne volje“ traže od Milatovića da oduzme mandat Spajiću. Podrškom  popa Tapuškovića da Spajiću oduzme mandate,[1] Crkva nadoknađuje svoje “odsustvo”. Neizvjesno je hoće li naći kandidata sa potrebnom većinom podrške!

Milat hoće da bude Glavni kadrovik Crne Gore, izvan ustavnih ovlašćenja. Po uzoru na gn Amfilohija, koji je sastavio apostolsku Vladu pod zaštitom Svetoga Vasilija Ostroškoga. Rado bi da, protivustavno, dobije dvostruko pravo: da sastavlja novu Vladu, da bude i mandator i mandatar.    

Zbrčkano kazuje: Nije bilo jasne strukture kako bi Vlada trebalo da izgleda, i na kojim principima bi trebalo da bude osnovana. Ipak, “Na programskim principima pozvati savez ZBCG, URA i partije manje brojnih naroda”. Zna, naravno, da se nova vlada sastavlja na osnovu Deset proglašenih principa, kao Deset božjih zapovijesti, koje je objavio mandatar. Početno: “Crna Gora je nezavisna i suverena država, zasnovana na demokratiji i jednakim političkim pravima svih njenih građana, kao i na ostalim Ustavom proklamovanim vrijednostima”. Sebi daje “Apsolutno imam pravo na politički stav …”. Kao građanin svakako ima svako pravo. Kao Predsjednik pravo mora da priklađuje funkciji.

Zastupa tri principa državne politike: ubrzanja puta Crne Gore ka EU, kredibilnog članstva u okviru NATO saveza i Crne Gore kao dobrog susjeda. (Izvorna izjava “put u Evropskoj Uniji”, pokazuje da “po crnogorski” brka padeže. Naravno, zna “naški” ali se pravi Englez).

Zalaganje, u ime apsolutnoga prava, za učešće bivšega Demokratskoga fronta, ZBCG u novoj vladi suprotno je navedenim principima pošto su protiv a) nezavisne Crne Gore, b) članstva Crne Gore u NATO, c) nezavisnoga Kosova…                                                             

Bore se za ujedinjenje svih Srba u jednu državu, za “Srpski svet”, Veliku Srbiju. Podržavaju rat Rusije protiv Ukrajine… Prihvataju formalno ulazak Crne Gore u Evropsku Uniju, ali sa privremenim mortorijumom na prethodne stavove.

Zapamćeno je: U Skupštini gazili su Ustav Crne Gore. Čelnici Demokratskoga fronta, i prvostepeno osuđeni u pokušaju dražavnoga udara, Andrija Mandić i Milan Knežević službenim avionom Vlade Srbije lete u Beograd da dobiju blagoslov Patrijarha Irineja i uputstva za akciju Predsjednika Vučića, koji stalno ponavlja  da se “ne meša”.[2]

Predvodnik Demokratskoga fronta Andrija Mandić u debati u Skupštini  o Zakona o slobodi vjerospovijesti kazao je da ima dosta skrivenoga oružja po Crnoj Gori i pozvao svoje saborce iz ratova da budu spremni. Naoružava se i Srbija (Spremte se, spremte, četnici). Bojovnici čekaju…

Predsjednik svih građana, kako se hvališe, protiv je učešća u Vladi DPS u koaliciji Zajedno za budućnost Crne Gore koji optužuje za krivice bivšega režima, iako sadašnji poslanici nijesu saučesnici.             

Milatović rado ponavlja da sve cvjeta od kad je on Predsjednik svih građana “po volji naroda”. Pravno, samo onih koji su ga glasali.

Nije glasao za PES! Nego za koga? Sreća za PES što Jakovov glas nije bio potreban. Neće da napušti funkciju potpredsjednika PES-a jer vjerovatno želi da u partijskoj borbi bude izabran za predsjednika pokreta. Tako bi zadobio apsolutnu vlast u svojoj partiji i kontrolu u državi.[1] Spajić evrokokot, Milatović da mu oduzme mandat – traži pop Tapušković, Priredio: V.J., Antena M, 29.08.2023.  Branko Tapušković, jedan od paroha u Podgorci područne eparhije crnogorsko-primorske Crkve Srbije (SPC), a u arhijerejskom namjesništvu Gojka Perovića…

 

[2] Kaćuša Krsmanović, Lideri prosrpskih partija u Crnoj Gori ne vide i ne čuju govor mržnje iza kulisa protestnih litija, Bez komentara o četničkom orgijanju, Pobjeda, 07.02.2020. 06:500 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.