Politika

Tunel kao simbol državne sramote

(15 riječi)

Prokopavanje tunela do depoa zgrade Višeg suda, kako to ukazuju dosadašnji prikupljeni dokazi, predstavlja sofisticiranu akciju kriminalne grupe. Činjenica da je tunel išao tačno do depoa Višeg suda ukazuje da su izvršioci imali podršku iznutra kao i da su bili u posjedu detaljnog plana zgrade Višeg suda ali i njene okoline – kazao je sagovornik Pobjede iz istrage. Niko iz vrha bezbjednosnog sektora juče nije uspio da pruži objašnjenje: kako je bila moguća akcija za sada nepoznate kriminalne grupe koja je operaciju izvela u reonu đe su smještene najznačajnije državne institucije i đe bi trebalo da je najveći stepen bezbjednosne zaštite

Udepo Višeg suda u Podgorici, gdje se čuva velika količina dokaznog materijala, provaljeno je iz tunela koji je prokopan do te zgrade, saopštio je predsjednik te sudske instance Boris Savić koji je kazao da bi detaljan popis svih sudskih predmeta iz depoa trajao mjesecima, te da su se stoga fokusirali na evidentiranje naoružanja, laptopove, telefone i da dosadašnji tok popisa nije našao da bilo šta fali.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić je nakon održane konferencije otkrio da drugi kraj tunela vodi do stana u zgradi naspram Višeg suda i da policija utvrđuje kako je došlo do ove nezakonite aktivnosti koja predstavlja udar na državu.

Savić je juče predstavnicima medija predočio da je pres konferenciju sazvao kako bi stao na kraj netačnim i zlonamjernim informacijama nakon što je u ponedjeljak objavljeno da postoje indicije da je obijen depo Višeg suda.

– Istina je da je ulaskom zaposlenih u prostorije Višeg suda u ponedjeljak konstatovano da su u prostorijama depoa (arhiv Višeg suda) zatečeni tragovi boravka drugih lica. Stvari nijesu nađene na mjestu gdje se uobičajeno nalaze. Konstatovano je da su neki predmeti preturani – kazao je on, navodeći da su informacije da je nešto ukradeno neistinite.

Savić je pojasnio da nije bilo tragova obijanja brava na vratima depoa, ali da je drugačiji raspored predmeta ukazivao na boravak drugih lica.

Viši sud je o svemu odmah obavjestio policiju koja je u ponedjeljak od osam do 17 časova sprovela uviđaj.

Nakon okončanja policijskog uviđaja službenici Višeg suda započeli su popis predmeta koji je trajao do zore narednog dana.

– Prilikom vršenja popisa pronašli smo na dobro sakrivenom mjestu u prostoriji, gdje se nalazi na desetine hiljada predmeta, otvor. Taj otvor je bio takvih dimenzija da je morao biti pravljen značajan vremenski period. Dimenzije otvora tunela i onoga što se vidi u njemu ukazuju da je to nešto što nije rađeno na brzinu i bez tehničke podrške – kazao je Savić.

POPIS

On je naveo da su prilikom popisa konstatovali da gotovo ništa ne nedostaje.

– U depou ima 100.000 predmeta, sudskih spisa, fizičkih predmeta. Prilikom popisa imali smo određene prioritete. Prvo smo tražili da li postoji neki nedostatak u oružju, osjetljivim sudskim predmetima. U ovom momentu mi nemamo indicija da je bilo što ukradeno. Upotrijebio sam izraz ,,gotovo sve je tu“, a izraz „gotovo“ nije baziran na tome što je nešto ukradeno, pa procjenjujemo da li je to malo ili puno, nego zbog toga što nijesmo uspjeli sve da završimo. Detaljan popis svih sudskih predmeta bi trajao mjesecima, govorim o fizičkim predmetima: naoružanju, laptopovima, telefonima… Dosadašnji tok popisa nije našao da bilo šta fali – pojasnio je Savić.

On je ukazao da se u depou Višeg suda čuvaju predmeti koji su već izvještačeni odnosno da njihov nedostatak ne bi prouzrokovao nenadoknadivu štetu.

PLAN

Savić nije želio da otkriva detalje istrage, ali na osnovu činjenica sa kojima je bio upoznat kazao je da je njegovo lično mišljenje da tunel nije prokopavan kako bi bili ukradeni neki od predmeta iz depoa.

-VIŠE MI LIČI NA NAMJERU DA SE ORGANIZUJE NEČIJE BJEKSTVO, ILI GORA VARIJANTA U ODNOSU NA PRITVORENA LICA KOJA BI BILA DOVEDENA U VIŠI SUD NA SUĐENJE. NIJESU TAČNI NAVODI IZ MEDIJA DA JE TO NEKO URADIO DA BI ODUZEO DROGU KOJE ZBILJA IMA U NEKIM ODREĐENIM KOLIČINAMA U TIM PROSTORIJAMA. MEĐUTIM, ONA DROGA (KOKAIN) KOJA JE INTERESANTNA ZBOG SVOJE VRIJEDNOSTI POTENCIJALNIM IZVRŠIOCIMA, UOPŠTE SE NE NALAZI U DEPOU. ZBOG TOGA JE ISKLJUČENA MOGUĆNOST DA JE TO BILA META. SUMNJAMO DA JE ONAJ KOJI JE PRAVIO TAJ TUNEL TO RADIO SA PLANOM DA DOĐE U BLIZINU PROSTORIJE ZA ZADRŽAVANJE, ALI TAJ PLAN JE OSUJEĆEN – POJASNIO JE SAVIĆ.

POBJEDI JE POSEBNO POJAŠNJENO DA SE KOKAIN ČUVA U POSEBNIM PROSTORIJAMA VIŠEG SUDA KOJE SU OBEZBIJEĐENE 24-ČASOVNIM ELEKTRONSKIM I VIDEO NADZOROM.

Savić je istakao da nema apsolutno nikakvih indicija da je tunel prokopavan u saradnji sa nekim od zaposlenih u Višem sudu.

– Ne mogu vam reći sadržinu snimaka kamera, jer se upravo pregledaju, ali sam način izvršenja ukazuje da se na kamerama vrlo vjerovatno neće pronaći ništa, jer izvršioci nisu prošli kroz prostorije Višeg suda već spolja – kazao je on.

TUNEL

Opisujući tunel, Savić je kazao da je on po svojim gabaritima daleko od neke rupe u zemlji i da će dalja istraga utvrditi da li su u prokopavanju tunela iskorišćeni podzemni tuneli koji datiraju iz ranijeg perioda.

– Ljudi koji su rođeni u glavnom gradu znaju da je Podgorica premrežena značajnim brojem podzemnih tunela koji datiraju iz ranijeg perioda. Sada ne mogu da kažem koliko je dio neke postojeće tunelske infrastrukture iskorišćen. Da bi došli do prostorije Višeg suda, izvršioci su morali da iskopaju, savladaju i probiju i zid ove zgrade koji je debljine barem 70-80 centimetara, a što je karakteristično za objekte izgrađene nakon Drugog svjetskog rata. Zasigurno je uložen značajan rad da bi se došlo do ovih prostorija. Ne možemo zaključivati koje su tehnike izvršioci koristili i na koji način su ušli u zgradu. Istraga će pokazati koji su alati upotrijebljeni za iskopavanje tunela i bušenje temelja i da li je iskorištena neka postojeća infrastruktura, te da li je sve ponovo kopano – kazao je Savić.

On je podsjetio da zgrada Vrhovnog suda, u kojoj se nalazi i Viši sud, ima 24-časovno obezbjeđenje 365 dana u godini, kao i specijalizovane alarm uređaje na posebnim mjestima koji bi reagovali na upad spolja.

Dodao je da istražitelji za sada nijesu utvrdili koliko je dugo vremenski kopan tunel do Višeg suda.

ODGOVORNOST

Savić je kazao da se neće izjašnjavati o sopstvenoj odgovornosti ali da su to već uradili određeni funkcioneri u svojim izjavama dajući sebi za pravo da daju komentare ne znajući činjenice u vezi sa događajem.

– Što se tiče određenih propusta ne možemo mi cijeniti svoju odgovornost, ali činjenica je da se ušlo u zgradu spolja kroz prokopani tunel, a što smo do sada gledali samo u holivudskim filmovima, ali ne i u stvarnosti. Postavlja se pitanje na koji način je policija trebala da prepozna ili spriječi ovu nesvakidašnju aktivnost.

Smatram da kroz klasične mjere obezbjeđenja ne bi mogli da spriječe ono što se dešava ispod zgrade. Podzemnu kontrolu još uvijek ne vršimo – naveo je Savić.

Iz Višeg suda su kazali da se u depo ulazi svakodnevno, da je prije otkrića provale poslednji put depo pregledan u 14.30 časova u petak.

Predsjednik Višeg suda kazao je kako će predložiti da se materijalni dokazi čuvaju u posebnoj prostoriji koja će imati visok nivo bezbjednosti.

STAN

Dok je predsjednik Višeg suda zbog zaštite istrage odbio da govori o detaljima gdje vodi tunel čiji jedan otvor se nalazi u zidu depoa Višeg suda, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić je sat nakon obraćanja Savića otkrio da prolaz vodi do stana susjedne zgrade.

Adžić je novinarima, nakon obilaska Višeg suda sa vršiocem dužnosti direktora Uprave policije Nikolom Terzićem, rekao da je riječ o stanu u privatnom vlasništvu, i da tek treba da se utvrdi kako je došlo do te nezakonite aktivnosti.

Kako je naveo, sve ide u dobrom pravcu i vrlo brzo se može doći do opipljivih dokaza.

– Ovo je jedna akcija dobro isplanirana i organizovana koja se mjesecima pripremala i koja liči na akcione filmove – kazao je Adžić.

On je rekao da će policija uraditi sve da otkrije počinioce, i da je u toku popisivanje materijala u depou Višeg suda.

– Trenutno nema lica koja su procesuirana, ali vrlo brzo očekujemo da će se i od pojedinaca uzimati izjave – kazao je Adžić.

On je ocijenio da je ovaj događaj “neka vrsta napada na sistem i državu”.

SOFISTICIRANA AKCIJA

Prokopavanje tunela do depoa zgrade Višeg suda, kako to ukazuju dosadašnji prikupljeni dokazi, predstavlja sofisticiranu akciju kriminalne grupe, kazao je za Pobjedu izvor blizak istrazi.

– Činjenica da je tunel išao tačno do depoa Višeg suda ukazuje da su izvršioci imali podršku iznutra kao i da su bili u posjedu detaljnog plana zgrade Višeg suda ali i njene okoline – kazao je sagovornik Pobjede.

Njemu je posebno zanimljiva činjenica da niko, ni u zgradi Višeg suda, ni u objektu iz kojeg je prokopavan tunel, nije čuo buku koje je moralo biti prilikom kopanja.

Tunel otkrile službenice suda i pored uviđaja policije koji je trajao devet sati

Tajni tunel koji je prokopan do depoa Višeg suda u Podgorici nisu otkrili policijski inspektori tokom devetočasovnog uviđaja, već sasvim slučajno dvije službenice ovog suda tokom popisa deponovanih predmeta koji je rađen tokom čitave noći.

Jedna od službenica prilikom kratkog odmora dva sata iza ponoći osjetila je strujanje hladnog vazduha, što joj je na trenutak zasmetalo. Pošto se požalila koleginici da klima baš „bije“ dobila je odgovor da u toj prostoriji nema rashladnog uređaja. Koleginice su pogledale iza sebe i primijetile da kroz fajlove posložene na metalnoj polici naslonjenu na jedan od zidova bije hladan vazduh.

Zajedno sa još nekoliko kolega pomjerili su policu iza koje se ukazala rupa na zidu.

ODT formiralo predmet

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je predmet u slučaju probijanja tunela iz stambene zgrade u Njegoševoj ulici do depoa Višeg suda u Podgorici – potvrdio je za portal Pobjeda rukovodilac ovog tužilaštva Duško Milanović.

– Obavili smo uviđaj i naložili dalje radnje – kazao je Milanović.

Do Kvonov laptop na sigurnom

Laptop korejskog „kralja kriptovaluta“ Do Kvona koji se nalazi na izdržavanju četvoromjesečne zatvorske kazne zbog falsifikovanja ličnih dokumenata nisu ukradeni iz Višeg suda, kazao je predsjednik ovog suda Boris Savić.

On je kazao da se Do Kvonov računar nije ni nalazio u depou Višeg suda.

– Laptop Do Kvona se ne nalazi u Višem sudu već na sasvim drugom mjestu – pojasnio je Savić.

Sofisticirana akcija kriminalne grupe

Prokopavanje tunela do depoa zgrade Višeg suda, kako to ukazuju dosadašnji prikupljeni dokazi, predstavlja sofisticiranu akciju kriminalne grupe, kazao je za Pobjedu izvor blizak istrazi.

– Činjenica da je tunel išao tačno do depoa Višeg suda ukazuje da su izvršioci imali podršku iznutra kao i da su bili u posjedu detaljnog plana zgrade Višeg suda ali i njene okoline – kazao je sagovornik Pobjede.

Njemu je posebno zanimljiva činjenica da niko, ni u gradi Višeg suda, ni u objektu iz kojeg je prokopavan tunel, nije čuo buku koje je moralo biti prilikom kopanja.0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.