Ekonomija

Potpredsjednik PKCG Radovanović na forumu o viziji Regiona u 2030. godini

(15 riječi)

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Pavle D. Radovanović učestvovao je u radu dvodnevnog regionalnog biznis foruma tokom kojeg se u Beogradu razgovaralo o ekonomskim i političkim perspektivama, izazovima i aktuelnostima na polju održivog razvoja u zemljama Zapadnog Balkana do 2030. godine i kasnije.

Forum je okupio predstavnike biznisa, politike i civilnog društva koji su kroz izlaganja sagledali ekonomije Zapadnog Balkana iz perspektive 2030. godine. Kao u svojevrsnoj vremenskoj kapsuli, na događaju su postavljena pitanja gdje se nalazi region 2030. godine u ekonomskom, političkom i društvenom razvoju, koji su uslovi morali biti ispunjeni da bi se postigli rezultati, šta se moglo učiniti drugačije i koje su lekcije naučene. Poseban fokus bio je na temama: regionalni ekonomski razvoj, zadržavanje talentovanih nasuprot „odlivu mozgova”, kompleksnost Zelenog sporazuma i promjene koje on nameće u borbi protiv klimatskih promjena i zaštite životne sredine.

Potpredsjednik je govorio u okviru panela sa temom „Prosperitetne ekonomije Zapadnog Balkana - Da li je misija obavljena?“. Radovanović je predstavio krovnu asocijaciju crnogorske privrede, ulogu Komore u kreiranju povoljnog ambijenta za poslovanje i promociji privrede, sa posebnim osvrtom na njen doprinos transformaciji ekonomije naše države ka zelenoj i održivoj.

On je tokom svog izlaganja ukazao na potrebu da vlade regiona iznađu pravi balans između podrške privredi, omogućavanja održivog rasta i istovremenog održavanja fiskalne odgovornosti.

- Preduslov razvoja Zapadnog Balkana je politička stabilnost i profesionalizacija javne administracije. To je izuzetno zahtjevan izazov, ukoliko realno sagledavamo političke prilike u regionu. Neophodno je da se osnaže javne institucije i ojača vladavina prava kako bi se podstakao ekonomski rast - rekao je Radovanović.

Prema njegovim riječima, Crnoj Gori je potrebna nova strategija održivog rasta zasnovana na produktivnosti i jačanju ljudskih, uz očuvanje prirodnih resursa.

- Nedosljedna primjena zakona i drugih propisa, te visok nivo neformalne ekonomije predstavljaju izazove za ekonomski razvoj i ometaju integraciju u EU - zaključio je potpredsjednik Privredne komore Crne Gore. 

Skup je, u saradnji sa Odborom njemačke privrede za istočnu Evropu, organizovala Njemačko-srpska privredna komora, a povodom obeležavanja jubileja – 20. godina postojanja programa stipendija njemačke privrede “Zoran Đinđić”.0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.