Istorija

Savić Marković Štedimlija: Crna Gora žrtva svoga blagorodnog čuvstva! (II)

(15 riječi)

‘’Crnogorski portal’’ će u više nastavaka publikovati jedan dio priloga iz ‘’Istorije crnogorske filozofije’’ II tom (od kraja XIX-og vijeka do 1945.g.) autora dr Gorana Sekulovića koji se odnosi na djelo Savića Markovića Štedimlije.

Kralj Nikola je tada uputio kralju Petru jedno svojeručno pismo, u kojem je stajalo ovo: »Mi smo objica ljudi u godinama, te nam dužnost nalaže da naš narod i naše nasljednike ostavimo nakon nas na jednoj tvrdoj podlozi za njihov život, za njihovu bezbjednost i za očuvanje nasljedstva, koje im ostavljamo, kako bi tim načinom lakše mogli pristupiti ostvarenju ostalih nacionalnih zavjeta. Što skoriji naš sporazum u tome pravcu bio bi koristan objema strankama. Prijeka je potreba saglasiti se na temelju nezavisnosti i jednakopravnosti naših država i dinastija u obilježenju dužnosti prema zajedničkom zadatku u vojničkom, diplomatskom i finansijskom polju«. Dalje: »Ne samo naš narod iz Srbije i Crne Gore sporazumu će se tome obradovati, nego i ona još neoslobođena braća srpska, pa i cijelo Jugoslavenstvo, i, u nadi jedne opšte zajednice, dušu će mu krijepiti«. Prema ranijem Pašićevom obećanju kralj Petar je odmah odgovorio na ovo pismo (20. III. — 2. IV. 1914.) u glavnom prihvatajući predlog kralja Nikole. U njegovom pismu stoji: »Razmišljajući posle naših slavnih ratova o položaju Crne Gore i Srbije, koje danas ne deli tuđin — hvala neka je Gospodu i hrabrim njihovim sinovima, — sam sam dolazio na misli kojima je prožeto Vaše Veličanstvo«.
Uglavnom, predlog kralja Nikole u cjelosti je prihvaćen i svaka njegova misao potvrđena sem jedne, a ta je: da će se uniji sem Srbije i Crne Gore obradovati i »ona još neoslobođena braća srpska pa i cijelo Jugoslavenstvo, u nadi jedne opšfe zajednice«. Time je pitanje unije bila ograničeno na samo rješavanje međusobnih odnosa i materijalnih potreba dviju kraljevina. Za vođenje ovih pregovora bili su određeni Pašić i Mijušković. Kako je uskoro izbio rat, Pašić je predložio Mijuškoviću da se pregovori prekinu do završetka rata, kada će se — ako dođe do diobe Habzburške monarhije — nastaviti pod povoljnijim okolnostima. On je bio mišljenja da bi bilo korisnije da se pojave dvije zasebne srpske države sa zasebnim zahtjevima, koje bi odvojene — po zaključku mira — a pri diobi Monarhije, mogle svaka za sebe više dobiti. Tako je svjetski rat omeo stvaranje unije između Srbije i Crne Gore.’’[1]
U odjeljku ‘’JEDNA ŽRTVA BLAGORODNOG ČUVSTVA’’ Štedimlija dalje piše: ‘’Padom Crne Gore 1916 prekinut je svaki rad na ujedinjenju u zemlji. Ovaj se rad obavljao sada u emigraciji. Pred odlaskom iz Crne Gore kralj Nikola je bio rekao u jednoj proklamaciji, da gdje on bude, tu će biti crnogorska zastava i službena Crna Gora. Tim je on htio reći da se državni život Crne Gore ne gasi dok god on bude njen slobodan kralj. Dok nije srušen caristički režim u Rusiji, kralju Nikoli je bilo mnogo lakše voditi pregovore preko svoje vlade sa srpskom vladom na Krfu o ujedinjenju Crne Gore i Srbije. Po svjedočanstvu Lazara Mijuškovića bila je sa Pašićem stvorena neka osnova za ujedinjenje na taj način, što se dinastičko pitanje rješavalo priznanjem kralja Nikole kraljem ujedinjene države, a regenta Aleksandra njegovim regentom i nasljednikom. Ostala pitanja, bilo je ugovoreno, da se sporazumno riješe. Ruska revolucija je pokvarila ravnotežu u odnosima između crnogorske i srpske vlade, te je i ovaj plan o ujedinjenju sporazumnim putem odbačen. Od tada je srpska vlada prestala da sa predstavnicima službene Crne Gore vodi pregovore o zajedničkim poslovima i o ujedinjenju. Ali crnogorske vlade u emigraciji nijesu obustavile svoj rad na pripravljanju pogodnog terena za ujedinjenje. Samo je taj njihov rad, zbog nemanja kontakta sa srpskom vladom, bio jednostran.
Lazar Mijušković saopštava kako mu je Stojan Protić, jedan od šefova radikalne stranke predložio, kad je već bio u ostavci kao šef crnogorske vlade, da osnuje u Parizu jedan crnogorski odbor za narodno ujedinjenje, koji bi kao jedna vrsta vlade vodio poslove i pripreme za ujedinjenje sa Srbijom. Ovaj bi odbor finansirala srpska vlada i stavila mu na raspolaganje sva potrebna sredstva za rad. Mijušković je odbio taj predlog, ali nije mogao ubijediti Pašićevog izaslanika da osnivanje jednog ovakovog odbora može da izazove teških posljedica po Crnu Goru i da pogorša njene odnose sa Srbijom. Kasnije, kad je dao ostavku na predsjedništvo vlade u emigraciji, Andrija Radović prihvatio je ovu ponudu i osnovao Crnogorski odbor za narodno ujedinjenje, sa kojim je srpska vlada, i ako je bio njen organ, održavala veze kao sa službenom vladom jedne države. Radikalna narodna skupština kraljevine Srbije je u Nišu 1915, na predlog Pašićeve vlade, donijela jednu rezoluciju, kojom je proglasila, do tada odbranbeni rat protivu Austrije, napadnim i fiksirala svoje minimalne ratne ciljeve. Za ovu rezoluciju, prije njenog donošenja, nije znala crnogorska vlada, pa prema tome nije mogla ni dati svoj pristanak na to, da ova skupština proglasi jednim od ratnih ciljeva Srbije i prisajedinjenje saveznice Crne Gore, koja je zagazila u taj rat samo zato, da pomogneSrbiju. Dokle se crnogorska suverena država borila da spase Srbiju, polažući za nju hiljade života svojih sinova i žrtvujući svoju slobodu i suverenitet, dotle je radikalski parlamenat u Nišu donosio i svijetu objavljivao svoju odluku da Crnu Goru uništi kao slobobnu i suverenu državu u korist kraljevine Srbije. Tome aktu nema ravna u istoriji civiliziranog svijeta!
Tako je Crna Gora postala žrtva svoga blagorodnog čuvstva! Program niškog parlamenta proveden je po završetku rata u djelo!’’[2]
                                            (Nastavlja se)
 
 
[1]  Savić Marković Štedimlija: ''OSNOVI CRNOGORSKOG NACIONALIZMA'', Zagreb, Putovi, 1937.g.
 
[2] Savić Marković Štedimlija: ''OSNOVI CRNOGORSKOG NACIONALIZMA'', Zagreb, Putovi, 1937.g.
 


1 Komentara

Lasixp Postavljeno 15-09-2023 19:12:34

lasix for sale: lasix furosemide 40 mg furosemida 40 mg lasix pills https://lasixfurosemide.store/# - furosemide 100mg

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.