Politika

Burno u parlamentu – vika, tenzije, umalo tuča: Skupština usvojila izmjene Zakon o popisu

(15 riječi)

Poslanici crnogorskog parlamenta usvojili su večeras Zakon o popisu. Za Zakon su  glasala 64 poslanika, koliko ih je i bilo u sali. Zakon će stupiti na snagu danom objavljivanja u Službenom listu. Rasprava je bila burna i u jednom trenutku umalo nije došlo do fizičkog sukoba između poslanika SD-a i GP URA Nikole Zirojevića i Dritana Abazovića. Tokom rasprave se skretalo i sa teme pa je poslanik ZBCG Milan Knežević kazao da nikad neće priznati Kosovo. Poslanici su se složili da popis treba održati, ali su iz opozicije poručili da nisu ispoštovani svi uslovi iz Sporazuma o popisu. Planirano je da popis počne 30. novembra.

Tok sjednice:

Poslanik SD-a Branislav Nenezić je kazao da je Abazović u Skupštini prijetio Zirojeviću: “Zapamtićeš me za života, razbiću ti glavu i zavrnuću ti grkljan”.

On je naglasio da je predsjednik Skupštine trebalo da sankcioniše Abazovića.

“A što se tiče vike, stara izreka kaže da prazna šerpa najjače zveči”, rekao je Nenezić.

On je podsjetio da je bio meta Abazovićeve prozivke na sjednici Vlade Crne Gore zbog njegovog angažmana kao odbornik Skupštine opštine Bar, gdje je tražio hitnu sjednicu za kupovinu feribota Frančeska od firme Barska plovidba.

“Vi ste me tada okarakterisali kao negativca, iskompleksiranog odbornika, koji liječi svoje komplekse kroz to angažovanje.Očigledno i dalje stojite po toj tvrdnji, jer klimate glavom i nakon toga ste iznijeli niz neistina o tome kolika šteta je napravljena Barskoj plovodbi”, kazao je Nedović.

Abazović: Imali smo kapaciteta da sprovedemo popis

Dritan Abazović je kazao da se nada da će popis krenuti 30.11.

“Oni koji su se najviše bunio  protiv popisa, o tome su znali u februaru, a do septembra nijesu ni na šta ukazali sve to vrijeme. Popis u Crnoj Gori je trebalo biti završen 15.11. Isti taj Monstat koji je premao popis za 1.11. sprema i ovaj sada. Imali smo kapaciteta da sprovedemo popis”, rekao je Abazović.

Slađana Kaluđerović iz SNP-a je pozvala građane da se slobodno izjasne na popisu.

Ibrahimović: Žao mi je što nijesmo više mislili o dijaspori

Lider BS Ervin Ibrahimović je poručio da vjeruje da je nacionalna svijest Bošnjaka u odnosu na prošli popis porasla.

Kazao je da nije slučajno što je najveći dio dijaspore iz manjinskih naroda.

“Žao mi je što nijesmo više mislili o dijaspori i što nijesmo omogućili online popisivanje”, dodao je on.

Vučurović: 30. novembra počinje popis

Poslanik NSD Jovan Jole Vučurović je kazao da popis vidi kao tačku dogoovra.

“Shvatam i revolt Zenke. Možda je trebalo uvažiti sve što on kaže. Tridesetog novembra ćemo početi sa popisom”, kazao je.

Poručio je da popis 2011. nije sproveden na demokratski način.

“MONSTAT je 2011. služio kao poluga režima. Sada želimo da država funkcioniše po pravdi, da nema tenzija, nema straha, ucjena. Da svi narodi budu ravnopravni”, poručio je on.

Kazao je da je nonsens da se iz popisa izuzmu identitetska pitanja.

“Ponosim se što sam Srbin, govorim srpskim jezikom i pripadam SPC. Ne vidim da time ugrožavam bilo koga”, dodao je.

Upitao je zašto bi bio problem da na popisu bude više Srba nego na prethodnom popisu.

Poslanica Jevrosima Pejović kazala je da će popis pokazati koliko smo zakazali pred svakim važnim pitanjem.

Zenka: Kako će se dijaspora popisati

Lider DUA Mehmed Zenka, pitao je li iko razmišljao kako će onaj iz Australije ili SAD doći da se popiše.

“Puna su vam usta demokratije. Vas ne tangira što će 15 do 20 hiljada Albanaca ostati nepopisano. Jeste li razmišljali o tome. Ponovo se obespravljujemo. Gaze se naša prava. Ovi što se dogovaraju, njih ne tangira i nemaju problem da im je pola porodice van Crne Gore. Odgovara Crnoj Gori kada oni pune budžet, odgovara nam što investiraju ovdje, ali ne odgovara da im damo elementarne mogućnosti. Mogli smo to riješiti putem pisma. Ima nas preko 70000 Albanaca i Bošnjaka koji žive vani. Od toga neće ni 15.000 uspjeti da se popiše. Treba li neko da dobije otkaz da dođe da se popise. Pet para ne date za manjine u Crnoj Gori”, naveo je on.

Mogli su se stvoriti uslovi da se u ambasadama i konzulatima popišu ljudi.

“Ali vi to nećete. Ne odgovara vam. U Crnoj Gori ima više od sedam odsto Albanaca. Politika je uslovila da Albanci idu trbuhom za kruhom. Danas 50 odsto Albanaca živi vani”, dodao je.

Možda je nekome i cilj da Albanci ne dođu da se popišu.

“Mome narodu ukidate pravo da se popišu”, rekao je on.

Nakon tenzija nastavljena sjednica

Zirojević se uključio u raspravu o popisu.

Kazao je da je sada važno popis sprovesti na kvalitetan način tako da rezultate popisa neće niko osporavati.

Rekao je da kampanja kvazimedija iz Srbije o popisu i dalje traje.

Naglasio je da niko nije protiv popisa ali da je ključno da se obezbijede uslovi za sprovođenje popisa.

Tenzije između Zirojevića i Abazovića

Poslanik SD-a Nikola Zirojević je kazao da se omogući da se poslaniku koji urla obezbijedi bensendin, misleći na Abazovica.

Uslijedile su prijetnje Abazovića Zirojevicu. Sjednica je prekinuta.

Knežević je kazao da ako bira između funckije ministra ili da bira Kosovo, onda on ide u Zetu da sadi paradajiz.

Živković kaže da nema potrebe za pokazivanjem bilo koje vrste hrabrosti.

“Ne morate da se ljutite na nas jer vas je DF iskoristio za ostvarivanje svojih ciljeva”, kazao je Živković Abazoviću.

Živković: Abazović izgubio autoritet ne može ga povratiti

Vršilac dužnosti predsjednika DPS Danijel Živković kazao je Abazoviću da je izgubio autoritet i da ne može povratiti.

“Vi ste partija koja nestaje. Toliko poslanika ste zadržali zahvaljujući Demokratama. Znate koji su dokazi u tužilaštvu i spustie ton. Ovo se odnosi na vas. Ne zaboravite vaše funckionere i oni čime su se oni bavili. A baš vas funckioner završio u pritvoru zbog šverca cigareta. Sve što se govorili do sada pokazalao se kao netačno.

Abazović pita što je netačno.

Živković kaže da Abazović ne smije da se suoči sa time što je smijenjen.

“Nijeste vjerovali. Čovjek zauzeo poziciju premijera i ne pušta. Mi da smo imali nešto protiv vas kao Albanca nikada vas ne bi podržali za funkciju premijera, tako da ne stoje takve tvrdnje. Pišite odbranu jer će pravda zakucati na vaša vrata”, poručio je Žikovic Abazoviću.

Vijećete uskoro o čemu se radi, dodao je.

Onda je Kneževicu rekao da je potpisao u Sporazumu da priznaje nezavisnost Kosova, a sada kaže da ga ne priznaje.

Abazović se javio za riječ.

“Živkoviću, nemojte da glumite Mila Đukanovića gestukulacijom jer vam to ne priliči. Već sam se naslušao priča o tužilaštvu. Sve što se stigne ja sam mu naredan. Nadam se da jednaku spremnost imate i vi do kojih je ruka pravde stigla”, poručio je on.

Abazović ne prestaje da govori iako mu je isteklo vrijeme za polemiku. Mandić traži da se polemika prekine i završi rasprava o popisu.

Žučna rasprava, Abazović viče

Žučna rasprava, Abazović viče u Skupštini i uzima riječ a da mu nije data. Vidljiva nervoza.

“Nemojte mjesto predsjedavajućeg da zloupotrebljavate”, obratio se predsjedavajućem Pejoviću.

Lider URA Dritan Abazović je kazao da ga raduje sinhronizacija napada PES i DPS na URA.

“Vukoviću, kada je riječ o Sky prepisci. Uzmite kokice, ovo je ništa sto ćete vidjeti u narednom periodu. Sve ce doći na svoje. Razlog koji ste vi naveli za pad Vlade, a to je Temeljni ugovor, bio je dio tog sporazuma o podršci manjinskoj Vladi”, kazao je on.

Poslanik DPS Ivan Vuković poručio je da se odomaćila praksa da se cijela jedna partija karalteriše na ružan način, a da niko ko sjedi u fotelji predsjedsvajućeg Skupštinom, sjedi ne reaguje.

“Odvikavaćemo vas od te prakse. Adžić nas u DPS doveo u vezu sa nekim stvarima. Vi niste reagovali pa ja moram”, obratio se Vuković predsjedavajućem.

Onda se direktno obratio Adžiću riječima da nije bilo zakulisnih igara i pregovora.

“Principijelno smo se odredili u odnosu na proces formiranja Vlade. Mi smo političku principijelnost dokazali podrškom za formiranje prethodne manjinske vlade. Da nije bilo mene i nas ni vi Adžiću ne iste bili nikada ministar. Vi ste posljednji član ovog parlamenta koji bi tome trebalo da govori. Tada smo podržali manjinsku vladu sa idejom da se realizuje proces pristupanja Crne Gore u EU. Vi ste nas prevarili, a prevarili ste crnogorsku javnost i mi smo izgubili godinu dana. Vi nama ponešto dugujete, neko bi rekao i puno. Mi vama ništa ne dugujemo. Vodite računa kako nam se obraćate i kako komunicirate sa nama. Ovdje u ovim redovima nema nikoga ko se pominje u SKY prepiskama. Na drugoj strani ima, a javio se onaj koji je predsjednik vaše partije, Abazović.

Adžić mu je rekao da je Vuković iskorišćen i da su ga preveslali.

Poslanik PES-a Laković je kaza da se saopštavaju neka saznanja, te upozorio predsjedavajućeg da su se udaljili od teme i da treba da se drže dnevnog reda.

Poslanik GP URA Filip Adžić, je kazao da je štetna odluka da se odloži popis.

“Danas smo u situaciji da nemamo definisane propise o održavanju popisa nekoliko dana pred datum početka popisa”, kazao je on.

Smatram da je vrijeme da se proces privede kraju.

“Mislim da su građani prevareni. Neko zloupotrebljava institucije i želi da zaustavi razvoj Crne Gore”, naveo je on.

Lider DNP Milan Knežević poručio je Adžiću da je izrekao ozbiljnu kknstrukciju jer je saopštio da de radio političkoj trgovini ZBCG i DPS sa PES-om.

“Rekli ste da će DPS za godinu dana ući u koaliciju sa PES-om. Dozvoljavam da imate dosta informacija. Ovo zabrinjava političke procese jer smo mislili da imamo stabilnu Vladu”, kazao je on.

Adžić je odgovorio da je “isključenje Kneževića iz Vijeća za nacionalnu bezbjednost jedan od nagovještaja takvih dešavanja”.

Knežević mu je rekao “fala Vam đe čuli i ne čuli”.

“Vi imate četiri poslanika, isto koliko i mi, pa kad ne budemo htjeli da priznamo Kosovo, eto prilike da Vi uletite. Mi nemamo đe nazad, samo naprijed”, istakao je.

Huter: Svjedočimo devastaciji institucija

Huter je kazao da tri godine svjedočimo devastaciji institucija.

“Očigledno je da imate strah. Očigledno da je vožd iz Srbije vam rekao da će popis biti 30.11. i koga će biti više, a koga manje”, istakao je on.

Huter je poručio da SDT treba da se bavi načinom na koji je Rudnik uglja prodavao ugalj Srbiji jeftinije nego građanima Crne Gore.

Bojović: Ogroman broj Srba bio izložen pritiscima da se ne izjasne kao Srbi

Vladislav Bojović iz DNP kazao je da građani od njih očekuju rješenje kako da se obnovi proizvodnja nakon, kako kaže, pljačkaških privatizacija u ranijem periodu.

“Popis treba da omogući i slobodno izjašnjavanje o identiteskim pitanjima. I ne vidim šta je strašno da se desi. Ogroman broj Srba bio izložen pritiscima da se ne izjasne kao Srbi”, kaže on.

On navodi da je došlo vrijeme da se svi izjasne kako misle, “da svi koji pripadaju srpskom narodu kojem je pripadao Marko Milljanov, Petar II Petrović Njegoš, Stefan Mitrov Ljubiša, kojima je pripadao Sveti Petar cetinjski, kralj Nikola, Petar Lubarada, da se izjasne da govore srpskim jezikom, pripadaju srpskom narodom i prpadaju SPC”.

Za riječ se javio poslanik DPS Oskar Huter, rekavši da je Bojović promovisao isto ono što je činio “pop Srbije koji je ovdje dolazio da nam kaže kako ćemo da se izjasnjmo kojim jezikom govorimo”.

Strujić Harbić: BS za popis ali u normalnim uslovima

Poslanica BS Kenana Strujić Harbić kazala je da su oni za održavanje popisa, ali u normalnim uslovima.

“Mislim da ambijent nije povoljan”, kazala je ona.

“Nećemo dozvoliti da se urušava ustavna pozicija maternjeg jezika Bošnjaka”, poručil je ona.

Podsjetila je i na jučeršnju izjavu  predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića vezano za srpski jezik.

Tvrdi da se popis svodi na pokušaj etničkog inženjeringa.

Govorila je o prijetnjama Bošnjacima od 2020. godine, kao i o tome da se u pjedinim medijima targetiraju Bošnjaci isključivo u negativnom kontekstu.

Podsjetila je je na nemjerljiv doprojos Bošnjaka nezavisnosti Crne Gore.

“Ukoliko se stvore uslovi da se sprovede popis, pozivam sve akatere vlasti da se suzdrže od svake manipulacije”, navela je ona.

Zakonom se svima pruža ruka

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović danas je tokom rasprave kazao da se predlogom ovog zakona pruža ruka svima.

“Crna Gora postaje regionalni lider u postavljanju statističkih standarda”, naveo je on.

Postoji mehanizam da se popis produži na još 15 dana 

Poslanik PES-a Miodrag Laković kazao da softver treba da bude operativan kad se podaci pohrane u bazu podataka.

“Ono će biti i prije jer je predviđena procedura formiranja komisije i izrade softvera”, dodao je Laković.

Broj popisivača je, priznaje, trenutno nedostajući.

“Postoji mehanizam da se popis produži na još 15 dana i na taj način se sanira nedostajući broj popisivača. To se odnosi i na vremenske uslove, koji mogu da uslove da se prolongira vrijeme popisa”, naveo je Laković.

Poslaik DPS-a Andrija Nikolić navodi da u Podgorici fali nešto više od 200 popisivača.

Nikolić: Nijesu ispunjeni uslovi, softvera nema

Poslanik Demokratske partije socijalista Andrija Nikolića kazao je da namjere prethodne Vlade nijesu bile dobre, te da nijesu postojali uslovi za održavanje popisa od 1. do 15. novembra.

Andrija Nikolić

“Mislim da nijesu bile dobre namjere ni kod MONSTAT-a koji je tvrdio uoči prethodno planiranog datuma popisa da postoje svi uslovi za održavanje popisa, da bismo par dana čuli da nema 1.700 popisivača. Tvrdilo se da će odgađanje popisa koštati državu milione eura, da bismo došli do toga da odgađanje ne košta ni euro”, istakao je Nikolić.

Navodi da uslovi iz sporazuma sa Milojkom Spajićem nijesu ispunjeni.

“U ovom trenutku u jednom broju opština fale popisivači. Takođe još uvijek nema softvera, niti rješenje o softveru”, istakao je Nikolić.

Potpisnici sporazuma se, kaže Nikolić, obavezuju na zabranu uticaja političkih partija na sprovođenje popisa.

“Svi ste vidjeli da ovih dana neimenovani aktivisti u Nikšiću sugrađanima ispred vrata ostavljaju knjigu “Zemljopis Kraljevine Crne Gore”, čija je glavna poruka da svi koji žive u našoj domovini su Srbi. Izdavač knjige je Institut za srpsku kulturu čiji je osnivač funkcioner NOVA-e Budimir Aleksić“, kazao je Nikolić.

Podsjeća i da lider NOVA-e Andrija Mandić dan unazad izjavljuje da su moguće izmjene Ustava.

“Dakle li ovo statističko pitanje ili inženjering za destabilizaciju države?”, pita Nikolić, uz konstataciju da misli da je u pitanju ovo drugo.

Nikolić Mandiću: Vi ste za mene vuk u jagnjećoj koži

Na to je Mandić kazao da je u tom intervjuu koji mu spočitava Nikolić kazao da kada se završi popis i utvrdi da je neki jezik najbrojniji – da treba život upodobiti u najvišem pravnom aktu.

“Ako sada na popisu budu konstatovane neke činjenice, svakako da mi koji dolazimo iz srpskog naroda nemamo dovoljno poslanika da to ostvarimo. Ali ako i vi kroz dijalog prihvatite da i taj jezik bude službeni – mislim da je završeno sa vremenom kada je politika bila usmjerena protiv jednog naroda, jedne crkve… Dao sam samo odgovor na to šta ako se utvrdi da najveći broj građana govori srpskim jezikom”, kazao je Mandić.

Nikolić mu na to odgovara da se ne sjeća da je Mandić prepoznat kao poštovalac Ustava, sopstvene države, iako je promijenio retoriku, ali ne i političke ciljeve.

“Nijesam ja 2011. godine pred popis govorio da mladi Srbi treba da se izjasne tako, da bi ostvarili pravo na zaposlenje. Niti smo koga stimulisali u pogledu nacionalnog, vjerskog ili jezičkog određenja”, istakao je Nikolić.

On je Mandiću kazao da je on za njega “vuk u jagnjećoj koži”.

Mandić je kazao da Ustav Crne Gore nije Biblija pa da ne može da se promijeni kvalifikovanokm većinom.

“On ima tačnu proceduru propisanu kako se mijenja Ustav, izvan te procedure ne treba iskočiti. Ako život pokaže da ovaj Ustav treba da se mijenja, ima i procedura po kojoj treba da se mijenja. Govorimo o političkim idejama”, navodi Mandić.

Laković: Svaki građanin će moći da provjeri da li su njegovi podaci autentično uneseni u bazu podataka

Poslanik PES-a Miodrag Laković kazao je, raspravljajujući o Predlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, da se navedene promjene najviše odnose na izradu softverskog rješenja koje će biti normirano kroz zakon, uvedeno u sam proces vršenja popisa, tako što će svaki građanin moći da provjeri podatke sa svoje popisnice da li su autentično unešeni u bazu podataka.

Miodrag Laković

“Ova mogućnost onemogućava zloupotrebu popisivača”, istako je Laković.

Poručuje da popis ne treba posmatrati kao izbore.

“Nakon popisa neće biti pobjednika niti poraženih,  popis neće donijeti ništa epohijalno”, poručio je Laković.

Pozvao je građane da se slobodno izjasne i učestvuju u popisu.

Biće formiran Odbor za praćenje poštovanja sporazuma o popisu

Poslanici su prihvatili prijedlog da se dnevni red dopuni sa prijedlogom odluke o obrazovanju odbora za praćenje primjene sporazuma o uslovima za održavanje popisa stanovništva. Od 70 poslanika, svi su bili za.

Odbijen prijedlog URA-e da se raspravlja o odlasku u penziju sa 64 godine i deblokadi Alimentacionog fonda

Poslanici Pokreta URA tražili su proširenje dnevnog reda kako bi mogle biti usvojene izmjene zakona o PIO i Alimentacionom fondu. Zakonom o PIO se propisuju povoljniji uslovi za odlazak u penziju sa 64 godine, dok se drugim predlogom deblokira rad Alimentacionog fonda.

Poslanica URA-e Ana Novaković Đurović podsjetila je na odluku Ustavnog suda na osnovu koje je, kako je istakla, došlo do pravnog haosa u sistemu.

Ana Novaković Đurović

Poslanik Pokreta Evropa Sad Vasilije Čarapić ističe da je neophodno što prije djelovati, ali da je Ustavni sud dao mandat Vladi da ona predloži izmjene zakona o PIO, te predlaže da se ova tačka danas ne uvrsti u dnevni red.

Novaković Đurović ističe da Ustavni sud ne može dati mandat Vladi, već je preporučio da do 4.decembre donese izmjene i dopune zakona.

“Očekivala sam da Vlada brže reaguje i da već danas imamo rješenje po ovom pitanju”, navodi Novaković Đurović.

Nakon stavljanja na glasanje, ovaj prijedlog je podržalo 14 poslanika, dok je njih 43 bilo uzdržano, te on nije prihvaćen.

Četrnaest poslanika je glasalo za izmjene zakona kojim se traži deblokada Alimentacionog fonda, njih 42 je bilo uzdržano, tako da ni ovaj prijedlog URA-e nije prihvaćen.

Poslanica Demokrata Zdenka Popović optužila je URA-u da je prisvojila zasluge Ženskog kluba kada su tražili izmjene zakona o Alimentacionom fondu, jer su, kako je navela, na dnevni red stavili isti tekst koji su pripremile poslanice Ženskog kluba.

S.Đukanović – M.Dušević  izvor: cdm



0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.