Politika

Marković: Sad je trenutak za jedinstvo, da se upišemo onako kako su nam se đedovi i preci pisali

(15 riječi)

„I pored svega što se dešavalo za vrijeme Dritanove Vlade, koji je uzeo za pravo da stvori neregularni ambijent kako bi falsifikatima i uz propagandu Crkve Srbije i Vučića došlo do nasilne asimilacije Crnogoraca i tako povećali broj Srba i pored toga, sada kada su suverenističke partije stava da su se stvorili uslovi za popis stanovništva, u šta ja sumnjam“, poručila je za Portal Analitika potpredsjednica Liberalne partije Jelena Marković.

Kako dodaje, sada je trenutak za jedinstvo crnogorskog naroda i da se masovno odazovu i upišu samo onako kako su im se đedovi i preci pisali, a oni su dobro znali da su Crnogorci i da govore crnogorskim jezikom. 

„Ovo nije tehničko pitanje, kako neki žele da kažu, već veoma političko pitanje koji su Srbija i Vučić sami nametnuli svojim izjavama i time se direktno umiješali u unutrašnje stvari Crne Gore. Nažalost, niko od institucija nije imao snagu da na to odgovori po Ustavu i zakonu Crne Gore, da im kažu đe im je mjesto“, podsjeća ona.

Zato, kako ističe, odgovorimo složno da smo nepokolebljivi i da ćemo očuvati crnogorski identitet.

„I pored svih priprema za prevaru ovog popisa, Crnogorci će znati na to da odgovore kao vazda kroz istoriju kada je bila ugrožena njihova sloboda i kada je bila ugrožena Crna Gora. Ja kao Crnogorka i profesorica crnogorskog jezika pozivam da se što masovnije odazovu i slobodno upišu bez obzira na sve ove pritiske i podvale koje su nam pripremali“, kaže Marković.

Zato, kako naglašava sagovornica Analitike, složno, jedinstveno, odbrambeno i zaštitnički poput majke koja grli svoje čedo i štiti ga od svake opasnosti i ovaj put zagrlimo svoju jedinu domovinu svi zajedno jer jedino tako možemo je spasiti.

„Ako pak oni koji joj spas vide u bojkotu ne misle da promijene stav, ja ću im još jednom reći da ih razumijem, da sam i sama pokušala još ranije da otrijeznim i osvijestim građane oko istog, ali sam odustala kako to nije bilo u dovoljnoj mjeri podržano i nije se na vrijeme ušlo u organizaciju bojkota, odnosno terensko obilaženje svakog doma u cilju informisanja o namjerama ovih koji ga sprovode. Pošto je sad tu, na vratima našeg doma, bez povlačenja vjerujem da ćemo im svi mi sa ponosom reći i ko smo i kojim jezikom govorimo i u kojoj se crkvi molimo, a i naši prijatelji i braća drugih vjera vjerujem učiniće isto za svoju jedinu kuću“, kategorična je Marković.4 Komentara

etnonacionalne manjine Postavljeno 05-12-2023 14:52:21

Crnogorci/rke imate podršku od svih manje brojnih naroda u Crnoj Gori da se na ovom popisu stanovništva upišete svi, baš svi, da pripadate Crnogorskoj naciji i da govorite Crnogorskim jezikom.To je od istorijskog značaja za budućnost evrpske Crne Gore. Jer kako bi modeni Hamlet uzvikao:"Biti ili ne biti, pitanje je sad"! !

Odgovori ⇾

sociolog Postavljeno 05-12-2023 14:34:34

Odličan je napisao tekst prethodni komentator.Nadam se da će na ovom popisu stanovništva doći do punog izražaja crnogorska nacionalna svijest i da će se crnogorci izjašnjavati po nacionalnosti ono što jesu: Crnogorci, da govore crnogorsim jezikom i da su pravoslave vjeroispovjesti i da njihova Crkva je Crnogorska pravoslavna Crkva. Crnogorci i Crnogorke Vakat je da napustite istorijske zablude o jugoslovenstvu i internacionalizmu i konačno se okrenite svom nacionalnom biću crnogorstvu.To je danas vaša istorijska misija.Živjeli!

Odgovori ⇾

seo Postavljeno 04-12-2023 08:47:50

I doubt anyone hates the website called www.signnow.com/esignature/create-signature-online-free. I can do my assignment almost immediately. You should definitely try it!

Odgovori ⇾

politikolog Postavljeno 03-12-2023 14:17:16

Crnogorci/rke, dosta ste srbovali kroz istoriju, uključujući i vaše vladare. Vakat je da se jednom okrenite sebi. Postoji moralna, politička i istorijska odgovornost da na ovom popisu stanovništva da se upišete, ono što jeste. To je od substancijalnog značaja u odbrani vašeg nacionalnog identiteta, ali i u odbrani samostanosti i suverenosti Crne Gore, kao građanske i mulinacinalne drđave. Svi građani savremenih nacija širom svijeta se izjašnjavaju po nacionalnosti, ono što jesu. Na primjer: Francuzi, Englezi, Njemci, Slovenci, Hrvati, Albanci itd. Međutim, u Crnoj Gori,jedan ne mali broj građana, od popisa do popisa stanovništva mijenja svoju nacionalnu pripadnost. To nejma nigdje u svijetu, osim u Crnoj Gori.To nije dobro. Stručno je nezasnovano, a politički je neprihvatljivo. Jer, nacija ima trajnu istorijsku vrijednos.Ona je konstantna društvena kategorija. Valjda krv nije voda. I na kraju, Crnogorci/rke, upametite se i upišite se ono što ste. Vakat je!

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.