Politika

Baltić: Popis najviše ometaju pripadnici političkih partija

(15 riječi)

Tokom prvih nekoliko dana Popisa nisu zabilježene veće nepravilnosti, ocijenila je Sanja Baltić, izvršna direktorica agencije za istraživanje tržišta Stars up, gostujući u emisiji “Znam da znaš” Gradske RTV.

“Ono što možemo da vidimo golim okom jeste da se ometa rad Monstata i Popis. I to najviše od strane predstavnika političkih partija. Vode se kampanje od strane pripadnika svih političkih partija koje djeluju u Crnoj Gori. Zabilježeno je čak i da je predstavnica jedne političke partije svoj popisni listić objavila na društvenoj mreži da bi ga nakon upozorenja povukla uz obrazloženje da Monstat nije dao informaciju da se to ne smije raditi”, kazala je Baltić.

Baltić smatra da svi koji se ne ponašaju u skladu sa zakonom treba da snose posljedice.

“Prema zakonu o popisu to su novčane kazne koje idu i do pet stotina eura. Predstavnici političkih partija šalju važne poruke stanovništvu. Krenimo od toga da se oni, zbog neprimjerenog i ponašanja koje nije u skladu sa zakonom, kazne. To bi bio dobar korak. Da ne govorimo samo postoji zakon i postoje kazne nego da uradimo nešto i počnemo zakon da primjenjujemo”, kazala je Baltić.

Baltić apeluje na građane da prijave ako se dese problemi prilikom popunjavanja upitnika ili vrši pritisak na njih.

“Možda će ovo zvučati grubo ali popisivač je robot. On je taj koji postavlja pitanje i unosi odgovore. To je sve što treba da radi. Da prati proceduru koju je naučio tokom obuke. Svaka druga komunikacija, postavljanje pitanja zašto ste vi to, a niste ovo, to nije primjereno ponašanje popisivača i takve stvari treba prijaviti”, istakla je Baltić.

Pitanja koja se nalaze na popisnom listiću su transparentna i, kao što je poznato, mogu se pronaći na stranici Monstata, a kada je riječ o samom broju popisivača Baltić ocjenjuje da ih na terenu ima dovoljno.

“Njihov broj je na istom naivou kao i 2011. godine, ima ih blizu 4.000. To je dovoljan broj, čak i da ih je manje ukoliko se dobro organizuje podaci bi mogli bez problema da se prikupe”, zaključila je Baltić.

Čitavu emisiju možete pogledati na linku ispod teksta:0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.