Politika

Živković za sada jedini najavio kandidaturu za lidera DPS-a

(15 riječi)

Demokratska partija socijalista otpočela je pripremne aktivnosti za unutarstranačke izbore u kojima će se prvi put u istoriji te partije, ali i crnogorskog parlamentarizma, predsjednik stranke birati neposredno.

Pravila će utvrditi Glavni odbor te stranke, ali ono što je poznato jeste da će predsjednika partije, ali i potpredsjednike, nalik američkom modelu, birati svi registrovani članovi stranke. Nakon izbora predsjednika i potpredsjednika, neposredno će se birati i predsjednici opštinskih odbora i u tu svrhu su formirane radne grupe za pripremu tih aktivnosti.

GO RASPISUJE

Unutarstranački izbori su u DPS-u najavljeni nakon što je bivši neprikosnoveni lider DPS-a Milo Đukanović 5. aprila ove godine nakon poraza na predsjedničkim izborima podnio ostavku, ali su odgađani zbog prijevremenih parlamentarnih izbora, a potom i popisa. Nezvanični rok za izbor novog rukovodstva je kraj januara ili početak februara.

Kandidaturu za lidera stranke za sada je jedini najavio vršilac dužnosti predsjednika DPS-a Danijel Živković, dok izvori Pobjede ne isključuju mogućnost kandidovanja poslanika Nikole Janovića.

Po Statutu DPS-a, izbore u partiji raspisuje Glavni odbor.

– Predsjednika partije biraju neposredno članovi partije, u skladu sa Statutom i posebnim pravilima koje donosi Glavni odbor – navodi se u Statutu DPS-a.

Izvor Pobjede iz vrha DPS-a je rekao da bi bilo dobro da osim Danijela Živkovića bude još neki kandidat za predsjednika stranke.

– To bi pokazalo demokratski kapacitet stranke i potvrdilo reforme – rekao je izvor.

REEVIDENCIJA

U DPS-u je u toku reevidencija članstva i tek nakon tog postupka će se precizno znati koliko će registrovanih članova DPS-a birati predsjednika. Očekuje se da taj broj bude do 30 hiljada, budući da je do sada reevidentirano 20 hiljada članova.

Shodno Statutu, ,,članstvo u partiji stiče se dobrovoljnim potpisivanjem e-pris – tupnice preko zvanične web stranice partije ili pristupnice u Opštinskom odboru, odboru Prijestonice, odboru Glavnog grada, odnosno opštine u okviru Glavnog grada“.

– Predsjednik partije obezbjeđuje jedinstveno i cjelovito funkcionisanje partije i zastupa njene interese u odnosima s državnim organima i drugim partijama. Predsjednik partije za svoj rad odgovara Kongresu, a između dva kongresa Glavnom odboru – navodi se u Statutu DPS-a.

Povodom pripremnih aktivnosti za unutarstranačke izbore, aktuelni vršilac dužnosti predsjednika Danijel Živković boravio je u posjeti Opštinskom odboru DPS-a u Baru gdje je kazao da će ,,DPS iskoristiti stranačke izbore da predstavi novu strategiju, pokaže koheziju i pripremi se za vrlo izvjesne političke promjene koje će predvoditi, stvarajući evropsku Crnu Goru“.

Živković je na sjednicama ukazao da se bliže partijski izbori. – To je prilika koju ćemo iskoristiti da predstavimo novu strategiju, pokažemo koheziju i pripremimo se za vrlo izvjesne političke promjene koje ćemo predvoditi – rekao je Živković. Na sjednici je, kako su naveli iz DPS-a, zaključeno da ta partija jeste i da će biti zdrava politička porodica u Crnoj Gori. Živković je kazao da je danas svako dovoljno odgovoran da podnese odgovornost ako je učinio nešto negativno, ako je bilo loših praksi iz prethodnog perioda.

Izvor: Pobjeda



0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.