Politika

Adžić: Treba reći NE sporazumu o dvojnom državljanstvu između Crne Gore i Srbije

(15 riječi)

One koji zagovaraju selektivno zaključenje sporazuma sa Srbijom o ustanovljenju “dvojnog državljanstva” treba pitati zašto, recimo, Austrija, Holandija, baltičke zemlje itd., ne dozvoljavaju dvojno državljanstvo, poručuje predsjednik Crnogorske evropske partije Novak Adžić.

– Primjerice, u Austriji da bi neko lice postalo austrijski državljanin mora se prvo odreći državljanstva druge države ako ga ima. Odricanje od postojećeg državljanstva je u Austriji uslov za sticanje austrijskog državljanstva.

Drugim riječima, Austrija ima strogi zakon o državljanstvu sasvim razumljivo. Razumljivo je i opravdano zašto Crna Gora ima Zakon o crnogorskom državljanstvu koji spada u tvrđe zakone u uporednoj praksi. I odredbe Ustava o crnogorskom državljanstvu (član 12) ne mogu se promijeniti ako za njih ne bude u Skupštini glasalo dvije trećine poslanika i ako ta odluka ne bi bila potvrđena na obaveznom referendumu građana na kome za nju mora da glasa najmanje tri petine (60 odsto) svih upisanih birača u birački spisak.  https://radioskala.me/

Nama iz CEP-a je jasno zašto se insistira na zaključenju sporazuma o dvojnom državljanstvu između Crne Gore i Srbije. To su prevashodno politički, nacionalni, ali i brojni drugi motivi onih koji to zagovaraju – navodi Adžić.

Kako kaže, oni koji insistiraju na tome hoće to u esenciji radi izvođenja etničkog, nacionalnog i političkog inženjeringa i sa namjerom da se tako utiče i omogući da državljani Srbije glasaju na izborima u Crnoj Gori.

– Jer ako bi se, recimo, zaključio zamišljeni sporazum o “dvojnom državljanstvu” između Crne Gore i Srbije, tada bi državljani Srbije, ne odričući se srpskog državljanstva, stekli crnogorsko državljanstvo, te na osnovu njega oni bi mogli da prijave prebivalište u Crnoj Gori i nakon dvije godine bili bi upisani u birački spisak i stekli aktivno i pasivno biračko pravo kao i sva politička i druga prava.

Znači, u tom slučaju oni bi stekli pravo da učestvuju i odlučuju u izboru vlasti u Crnoj Gori na izborima. Ta namjera je jasna i zato smo mi iz Crnogorske evropske partije odlučno protivni tom prijedlogu da se zaključi ugovor o dvojnom državljanstvu između Crne Gore i Srbije.

Crna Gora mora zaštititi svoj interes kao populaciono mala država, đe bi svaka demografska promjena nastala na osnovu potencijalnog sporazuma o “dvojnom državljanstvu” mogla dovesti do drastične promjene strukture biračkog tijela i bitno tako uticala na izbore u Crnoj Gori – smatra Novak Adžić.



1 Komentara

SPORTS BETTING Postavljeno 05-01-2024 03:27:07

We have a site for sports games. You must be interested. six nations betting

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.