Politika

Više od trećine odbornika PES-a odlučilo da formira zaseban klub

(15 riječi)

NOVI RASKOL: Dva dana nakon ostavke, predsjednik države Jakov Milatović izvršio udar na podgorički odbor Pokreta ,,Evropa sad“ koji se pocijepao na dva dijela

Više od trećine odbornika PES-a odlučilo da formira zaseban klub

Svi odbornici koji su odlučili da napuste klub PES-a su, prema saznanjima Pobjede, bliski i lojalni Milatoviću i njihove odluke nemaju veze sa Milovićevim isključenjem. Novi odbornički klub će, kao okosnica za osnivanje nove Milatovićeve partije, kako nam je nezvanično rečeno, predvoditi, sada nezavisna odbornica, a ujedno i poslanica Jevrosima Pejović, kao i Milatovićeva saradnica iz kabineta Nađa Ljiljanić. Izvori Pobjede tvrde i da novi odbornički klub neće pokretati pitanje smjene gradonačelnice Olivere Injac

Više od trećine obornika Pokreta ,,Evropa sad“ u Skupštini glavnog grada napustilo je odbornički klub tog pokreta i odlučilo da formira sopstveni, potvrđeno je Pobjedi iz više izvora.

Cijepanje odborničkog kluba PES-a uslijedlo je svega dva dana nakon što je šef države, ali i predsjednik podgoričkog odbora PES-a Jakov Milatović podnio ostavku na sve funkcije u Pokretu i dan nakon iznenadnog isključenja iz stranke aktuelnog ministra pravde Andreja Milovića.

Svi odbornici koji su odlučili da napuste klub PES-a su, prema saznanjima Pobjede, bliski Milatoviću i njihove odluke nemaju veze sa Milovićevim isključenjem. Portali Dan i Borba su objavili da će čak devet od 13 odbornika PES-a formirati zasebni klub, ali izvori Pobjede kategorično tvrde da ih neće biti više od šest. Iz PES-a se juče nijesu oglašavali tim povodom.

MILATOVIĆEVA EKIPA

Novi odbornički klub će, kao okosnicu nove Milatovićeve partije, kako nam je nezvanično rečeno, predvoditi sada nezavisna odbornica, a ujedno i poslanica Jevrosima Pejović i Milatovićeva saradnica u kabinetu Nađa Ljiljanić.

Izvori Pobjede tvrde i da novi odbornički klub neće pokretati pitanje smjene Olivere Injac.

– Prioritet je formiranje zasebnog kluba, kazali su izvori Pobjede.

Pejović je nezavisna odbornica i poslanica koja je mandat stekla zahvaljujući poziciji koju je imala na listi PES-a na posljednjim parlamentarnim izborima. Ona je Pokret napustila tokom pregovora o formiranju vlade, nezadovoljna načinom na koji su ti pregovori vođeni.

Njih dvije, prema saznanjima Pobjede, vjeruju da imaju većinu za formiranje zasebnog odborničkog kluba pa čak i da taj klub bude veći od odborničkog kluba PES-a.

Pejović i Ljiljanić su organizovale u oktobru prošle godine paralelnu sjednicu podgoričkog odbora koja je bila suštinski uvod u raskol u podgoričkom PES-u.

– Pejović je, za razliku od državnog parlamenta, uglavnom glasala za sve ideje gradonačelnice Injac i vladajuće većine, tvrde izvori Pobjede.

Odbornički klub PES-a u Skupštini glavnog grada predvodi Vasilije Čarapić, a klub, osim njega, čine i Boris Pejović, Dragutin Vučinić, Jasna Jovanović, Anđela Mićović, Branka Marković, Ranka Otašević, Tamara Rosandić, Bojana Savić i Dragan Radović.

NEMA NESTABILNOSTI

Komentarišući ostavku Milatovića i isključenje Milovića, funkcionerka PES-a i ministarka evropskih poslova Maida Gorčević kazala je juče kako je uvjerena da to neće uticati na imidž pokreta niti na stabilnost aktuelne vlade.

– Zato što Pokret ,,Evropa sad“ ne čine pojedinci, već ljudi i ideje. Mi smo ovdje došli da ostvarimo pokret, kroz njega i formalizujemo program ,,Evropa sad 2“ što smo već uradili kroz prvi korak povećanja penzija. Ono što dalje slijedi jeste da okupljamo dobre, vrijedne ljude koji će pratiti ovu ideju, radi rezultata, a ne radi politike – rekla je Gorčević. Milović koji se nalazi u posjeti Briselu se ni juče nije oglašavao povodom isključenja iz PES-a.

Ona je novinarima, tokom posjete Žabljaku, kazala i kako su podjele u PES-u na one koji podržavaju premijera Milojka Spajića i one koji su na strani Milatovića završene još kada su Jevrosima Pejović i Radinka Ćinćur prestale da budu dio tog pokreta.

PORTALI DAN I BORBA SU OBJAVILI DA ĆE ČAK DEVET OD 13 ODBORNIKA PES-A FORMIRATI ZASEBNI KLUB, ALI IZVORI POBJEDE KATEGORIČNO TVRDE DA IH NEĆE BITI VIŠE OD ŠEST. IZ PES-A SE JUČE NIJESU OGLAŠAVALI TIM POVODOM

– Tu je stala sva podjela kada je poslanički klub PES-a u pitanju. Vjerujem da će poslanički klub u narednim danima pokazati jedinstvo. Pokazaće zbog čega smo ovdje, a to je upravo zbog građana. Nekako bi se birale strane i sigurno bismo na kraju birali da li smo za jednog ili drugog – kazala je Gorčević.

Navodi i kako se, sa druge strane, Jakov Milatović Pokretom ,,Evropa sad“ i svojim učešćem u njemu nije bavio od trenutka kada je postao šef države. Gorčević ipak ističe da su mu zahvalni na svemu što su zajedno uradili.

OPOZICIJA TRAŽI IZBORE

Najava odlaska više od trećine odbornika vladajuće većine u Podgorici i raspuštanje Odbora PES-a mora, kako smatra odbornica Socijaldemokratske partije Biljana Ćulafić, dovesti do vanrednih lokalnih izbora.

U suprotnom će, navodi ona, Podgorica ući u dugotrajnu krizu, poput one u Budvi.

– Građani Podgorice suočeni su sa brojnim problemima, od saobraćajnog haosa, prepunih kontejnera, raskopanih i nezavršenih ulica, do neefikasnih gradskih službi, pa je i bez ove turbulencije lokalna vlast zaslužila nedovoljnu ocjenu. Sada je jasno da se naš grad mora voditi na drugačijim i boljim osnovama, u čijem će središtu biti briga o građanima, a ne briga o upravnim odborima i raspodjeli političkog plijena – saopštila je Ćulafić.

Ona je dodala i da je zbog svega toga građanima potrebno vratiti mandat.

– Kako bi na novim izborima odlučili da se prekine sa ružnim praksama iz ranijeg perioda, a da se u središte rada nove uprave stavi rješavanje nagomilanih problema – zaključila je Ćulafić.

Šef odborničkog kluba Socijaldemokrata i Liberalne partije u Podgorici Miloš Mašković ističe da je podgorički odbor PES-a od samog osnivanja funkcionisao u duhu podjela između dvojice lidera te partije, te da je raskol u njemu bio očekivan.

– Ovo je sada i formalan uvod u političku krizu u Glavnom gradu u kome se već sada ne zna ko pije, a ko plaća. Tu krizu je jedino moguće razriješiti raspisivanjem vanrednih lokalnih izbora – smatra Mašković.

On ističe i da će dinamiku razvoja političke krize u Glavnom gradu diktirati dešavanja na državnom nivou.

– Vjerujem da će dinamika ove krize oslikavati ono što se događa na državnom nivou. Isto tako vjerujem da će Demokratski front pokušati da iskoristi trenutak i bolje se pozicionira u strukturama vlasti, ukoliko ona opstane – zaključio je Mašković.

Gorčević: Milović je i dalje član Vlade

Kada je riječ o isključenju ministra pravde, Gorčević ističe da je on i dalje član Vlade i da ima konstruktivne sastanke u Briselu.

– Gospodin Milović nastavlja da obavlja funkciju ministra pravde. Na osnovu njegovih rezultata će se premijer, ali i ostali članovi Vlade odnijeti prema njemu, kao i za svakog od nas pojedinačno, jer svi odgovaramo za svoje rezultate – rekla je Gorčević.

pobjeda0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.