Škrinja

REAGOVANJE NA PISANJE POBJEDE

(15 riječi)

          Božji poziv da uvijek treba zboristi istinu ne ostavlja ravnodušnim čitaoce Biblije, naročito Jevanđelja. U ovom kratkom reagovanju upućujem na riječi proroka Isaije: „Gledaš mnogo, ali ne vidiš; Otvorene su ti uši, ali ne čuješ.“

          U dnevnom listu Pobjeda od 04.04.2024. godine na strani 9. objavljen je tekst sa potpisom J.M. Tekst  je sačinjen na osnovu informacija dobijenih od Aleksandre Šofranac, predśednice Crkvenog opštinskog odbora Bar. Po maniru svojstvenom Pobjedi u potonje vrijeme, riječi gospođe Šofranac prihvaćene su kao „gola istina“ ili kako to narod kaže „zdravo za gotovo“, bez provjere tačnosti informacija kod druge strane. U Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi njenim Ustavom je određeno lice koje je predstavlja i zastupa pred javnošću. 

          U pomenutom tekstu, pored ostalog, piše da se „Mitropolit Mihailo prije dvije godine sastao  sa predśednikom opštine (Bar) Raičevićem, kada mu je i predao zahtjev za izgradnju crkve i parohijskog doma. Od tada je prošlo dvije godine, ali CPC odgovor nije dobila“... „Od tada su predstavnici  CPC nekoliko puta podnosili zahtjev, a posljednji put to je učinjeno 18. marta ove godine.“

          U tekstu se ne kaže koja su to ovlašćena lica i kada podnosila zahtjeve.

          Istina je da prije dvije godine nije predat nikakav zahtjev  predśedniku opštine gospodinu Dušanu Raičeviću. Ne samo tada, nego nikada nijesmo podnosili bilo kakav pismeni zahtjev. Kao duhovna institucija crnogorskoga naroda mi smo uvijek na izvoru istine, izgradnje i očuvanja crnogorskog identiteta, državotvornosti, temelju i braniku nezavisne države Crne Gore. Poštujemo sve druge nacije i vjeroispovijesti, ne tražeći ni manje ni više prava od drugih.

         

 

 

Poštujemo sve druge nacije i vjeroispovijesti, ne tražeći ni manje ni više prava od drugih.

Tačno je da sam se prije dvije godine sastao u Baru sa gradonačelnikom Dušanom Raičevićem, ali bez prisustva gospođe Šofranac. Razgovarali smo o statusu i položaju CPC i njenih vjernika u opoštini Bar. Prilikom razgovora zapazio sam da se radi o humanisti, kosmopolitu, obrazovanom, tolerantnom čovjeku, kome su bliske evropske vrijednosti, plemenita ličnost kreativnog duha, uvijek spremna da čini dobra djela. Svoju podršku razvoju Crnogorske pravoslavne crkve i dobronamjernost  već je pokazao svojim   odnosom prema Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

Predśednik Dušan Raičević dobro razumije potrebu da vjernici  CPC u Baru treba da imaju sopstveni  crkveni objekat  u kojem bi mogli slobodno da ispoljavaju svoje religijsko opredjeljenje, kao što to rade i drugi građani Bara. Obećao je da ćemo imati puno razuimijevanje od njega i da će nam pomoći da ostvarimo naš cilj. U toku iduće sedmice zakazaće nam sastanak  kako bismo konkretizovali zaključke oko dodjele placa u Baru na kojem će se graditi crkveni objekat Crnogorske pravoslavne crkve. Po Ustavu Crnogorske pravoslavne crkve sve ugovore kojim se regulišu ovako važna pitanja jedino može potpisati njen mitropolit Mihailo ili arhiepiskop Simeon, a ne nikako predśednik ili predśednica Crkvenog opštinskog odbora.

Nesporazumi i problemi nastali su pojavom nestrpljive gospođe Aleksandre Šofranac koja smatra da je ona dobila mandat da odmah počne gradnju kao zastupnik CPC  i izvršilac svih radnji  kod nadležnih opštinskih i državnih institucija za dobijanje zemljišta i izgradnju Saborne crkve i parohijskog doma CPC u Baru. Taj mandat dobila je od arhiepiskopa Simeona iz Kotorske arhiepiskopije koji je nadležan za primorsku oblast, uz saglasnost Mitropolita Mihaila.

Podržavamo sve ideje i časne namjere onih koji se bore protiv nacionalne i vjerske netrpeljivosti, diskriminacije, favorizovanja i pokušaja stvaranja jednonacionalne i jednovjerske države Crne Gore, ali se sasvim otvoreno ograđujemo od svake akcije ako ona nije u skladu sa zakonskim propisima države Crne Gore, propisima opštine Bar, Ustavom CPC ili njenim interesima.

 

Cetinje, 05.04.2024. godine               


Arhiepiskop Cetinjski i                                                                               

Mitropolit Crnogorski                                                                                 


  †  M I H A I L O



0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.