Politika

Medij blizak Kremlju: Vučić vrši političko samoubistvo, u Pariz išao da moli Makrona

(15 riječi)

"Rezultati Vučićeve posjete Parizu ilustrovali su tvrdnje Putina o evropskim zemljama koje donose odluke na svoju štetu", navodi Ruska Gazeta

Gdje to želi francuski lider Emanuel Makron da utjera Srbiju?, pitanje je koje postavlja Ruska Gazeta u tekstu vezanom za posjetu Aleksandra Vučića Parizu.

Francuski predsjednik Emanuel Makron pozvao je srpskog kolegu Aleksandra Vučića da dobrovoljno podnese ostavku i da se ne miješa u „razvoj“ zemlje Zapada. Ovo nije rečeno direktno, piše ovaj list blizak Kremlju, ali se jasno čita između redova.

Makron je tokom konferencije za novinare savjetovao Beogradu, piše Ruska Gazeta, da ne sumnja da je njegova budućnost u Evropskoj uniji.

Istina, za to Srbi moraju da potvrde ovaj strateški izbor u praksi tako što će započeti „bližu koordinaciju odluka sa rukovodstvom Evrope u oblasti spoljne politike“.

„Kako je Vučić odgovorio na iskren poziv da se odustane od nacionalnih interesa ostaje nejasno: novinske agencije ne daju njegov odgovor. Po svemu sudeći, šef Srbije je ćutao – došao je u Pariz da moli i nije mogao da priušti da se svađa sa glavnim stanovnikom Jelisejske palate“, piše Gazeta.

Makron je, kakko navode, predložio da njegov srpski kolega u Parizu slijedi potpuno istu liniju ponašanja prema Rusiji kakvu sprovode članice EU.

Sa stanovišta francuskog lidera, ovo će biti adekvatna naknada za ispunjenje brojnih „zahtjeva“ sa kojima je Vučić dolazio.

Predsjednik Srbije stigao je u Francusku kao trgovac koji je bio spreman da velikodušno plati francusku robu, investicije i pokroviteljstvo.

Vučić je posebno potvrdio predstojeće potpisivanje sa Parizom ugovora o kupovini 12 aviona Rafale, jednih od najskupljih u svijetu. Francuzi će biti uključeni u realizaciju projekata nuklearne energije u Srbiji. Čak će i metro koji se gradi u Beogradu, nakon pokretanja, upravljati francuska operativna kompanija.

Srbija je, prema Vučićevim riječima, već privukla 80 odsto francuskih investicija u regionu i ne namjerava da se zaustavi na postignutoj cifri.

Nedavno su ministri spoljnih poslova Britanije i Francuske, Dejvid Kameron i Stefan Sežurn, podsjeća Ruska Gazeta, najavili stvaranje „obnovljene Antante“.

I složili su se da su zapadne države dužne da zaustave Rusiju, čak i ako za to moraju da plate veliku cenu. Spremnost predsjednika Srbije da kupuje oružje od Francuske i, što je ništa manje važno, saglasnost Francuske da to naoružanje proda Srbiji indirektno potvrđuje odsustvo neriješivih protivrječnosti između zemalja na zvaničnom nivou, kako u vojnim pitanjima, tako i u pitanjima spoljne politike.

List blizak kremljskom režimu pita zašto je Vučić pristao da promijeni kurs zemlje, čak i ako takvi planovi nisu javno objavljeni.

"Uostalom, za njega bi to moglo da znači i kraj karijere: Brisel mu nikada neće oprostiti ni uzdržanost koju je Beograd pokazao u vezi sa antiruskim sankcijama, ni pokušaje aktuelnih srpskih vlasti da sjednu na dvije stolice u kontaktima sa Zapad i Istok, zaključuje Gazeta.

Razlog nove Vučićeve strategije


Za evropske političke elite, aktuelni srpski lider nikada neće postati jedan od njihovih, a ako se ukaže prilika, pokušaće da ga zamijene krotkijim i fleksibilnijim liderom, piše Ruska Gazeta.

Pojašnjavaju da je razlog za novu Vučićevu strategiju sledeći: 27. aprila na Generalnoj skupštini UN, na inicijativu Nemačke, glasaće se o rezoluciji o genocidu u Srebrenici, gdje je u ljeto 1995. godine srpska vojska ubila osam hiljada muslimana.

Šef Srbije je uvjeren da će se odmah po usvajanju rezolucije (a to se čini gotovo neizbježnim) pojaviti inicijativa za likvidaciju Republike Srpske u okviru Bosne i Hercegovine kao entiteta koji je nastao kao rezultat genocida. Takođe će se tražiti da Beograd plati ratnu odštetu.

Srbija teško da će moći da spriječi usvajanje rezolucije – šanse za uspjeh su minimalne. Sadašnje Vučićevo demonstrativno koketiranje sa Francuskom umnogome je povezano sa nadom da će Pariz u budućnosti, iz ekonomskih razloga, postati branilac interesa Srbije u Evropi.

Gazeta vjeruje da će Pariz spriječiti sprovođenje najbolnijih političkih scenarija za Beograd na međunarodnim platformama.

"Uključujući i one koji se odnose na Kosovo, koje će vrlo vjerovatno biti primljeno u Savjet Evrope u maju", navode.

Da bi na kraju Srbiju spasio ponižavajuće isplate i konačnog gubitka Kosova, Vučić, po mišljenju medija bliskog Putinu, u Francuskoj zapravo vrši političko samoubistvo, pristajući da se odrekne mnogih svojih deklarisanih principa.

Ranije je, podsjeća ruski list, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da su evropske zemlje u velikoj mjeri izgubile suverenitet i da donose mnoge odluke na sopstvenu štetu.

„Ovu tezu su, nažalost, ilustrovali rezultati posjete šefa Srbije Parizu. Makron je na konferenciji za novinare sa primjetnom ironijom saopštio da je pitanje evropskih integracija Srbije njen ‘suvereni izbor’, da nije ‘nametnuto’ i da ispunjava ‘zajedničke interese’. Ostaje samo da Srbi povjeruju u ove priče, zaključuje Ruska Gazeta.0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.