Ekonomija

Predavanja, paneli, autohtoni proizvodi i kulturna baština dio sinopsisa 6. Međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu

(15 riječi)

 Treći dan 6. Međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu ponudio je nastavak zanimljivih, autohtonih i inspirativnih panela, predavanja i prezentacija hrvatskog kulturnog blaga i baštine, uz naglasak na hrvatske otočne proizvode. Bio je to odličan zaključak radnog dijela ovog Kongresa, s obzirom da je subota rezervirana za posjet otoku Braču i njegovim prirodnim ljepotama. 

Petak je započeo s predavanjima u dvorani Grand Dalmatia hotela Le Meridien Lav. Osnaživanje zajednica kroz pametne strategije za izgradnju suradnje i poboljšanje komunikacije bila jetema Diane Dodd, predsjednice Međunarodnog instituta za gastronomiju, kulturu, umjetnost i turizam (IGCAT). “Mi smo izvan niše“ – Ruralni turizam kao konsolidirani dio turističkog gospodarstva predavao je Klaus Ehrlich, suosnivač i voditelj nekoliko poduzetničkih udruga povezanih s ruralnim turizmom u Španjolskoj.Agroturizam kao novi trend prema razvoju klastera i održivim prehrambenim sustavima – slučaj Albanije predstavila je Valbona Ylli, iskusna stručnjakinja koja ima više od 25 godina iskustva kao nacionalni i međunarodni konzultant s brojnim vodećim međunarodnim institucijama. Patricia Carbona (Turizam pri UN-u) je pak, predavala na temu Turizam za ruralni razvoj: mogućnosti i izazovi. 

Nakon završetka prvog dijela predavanja, uslijedili su paneli. Enogastronomija - prilika za poduzetnike i užitak za turiste na kojem su panelistibili: Diana Lazar, Edith Szivas, Renata Vincek, Ivana Vladović, Silvija Jačan Obratov, Antonia Radić Brkan i Josip Brna. Drugi panel pod nazivom Iseljenici i povratnici – turisti, investitori i revitalizatori pametnih ruralnih zajednica, održali su ambiciozni stručnjaci koji su se vratili u domovinu te cijele sebe utkali u poljoprivredu i ruralni napredak Lijepe naše. Na pozornici su bili: Mirela Rubić, Joško Lokas, Crotiana Gregurić i Ivo Đuračić. Uslijedilo je predstavljanje turističke ponude Baranje u organizaciji Turističke zajednice Baranje uz autohtone specijalitete, okuse i mirise baranjske kuhinje. 

U drugom dijelu dana, ponovno su na rasporedu bile zanimljive teme. Radionica za transformaciju ruralnih destinacija: Otkrijte održivi turizam sa Stefanom Petterssonom, stručnjakom koji je više od 35 godina u turizmu i ugostiteljstvu, oduševila je prisutne, baš kao i tema: Interpretirajmo baštinu pametnih ruralnih sela koju jeprezentirao Dubravko Fijačko.

Predvečer je bila rezervirana za odlazak u biser Mediterana, grad Split i puteve splitskih velikana, a veliki doprinos dala je Turistička zajednica grada Splita. Svečanu večeru pak, Tragom baštine Splitsko – dalmatinske županije podržala je također,Turistička zajednica grada Splita i Turistička zajednica općine Podstrana. Nasmijana lica, splitske nošnje i puno razloga za lijepu budućnost ruralnog turizma zaključili su petak. Subota, 13. travnja, ujedno i završni dan Kongresa, rezervirana je za otok Brač i puteve bračke baštine, saopšteno je Crnogorskom portalu od Press Kluba članova Selo.

B.P.0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.