Ekonomija

Crnogorski Telekom ima najzadovoljnije korisnike

(15 riječi)

Telekom tokom prva tri mjeseca 2024. bilježi rast prihoda i operativne dobiti u odnosu na isti period prethodne godine. U okviru korisničke baze rast je najevidentniji u postpaid segmentu, dok se i u prvom kvartalu potvrđuje stabilna pozicija tržišnog lidera po broju korisnika mobilnog interneta. Na izrazito konkurentnom tržištu telekomunikacija, Crnogorski Telekom je mart završio na prvoj poziciji, kada je riječ o zadovoljstvu korisnika.

Finansijske rezultate poslovanja Telekoma u prvom kvartalu 2024. godine karakterišu stabilni trendovi. Pozitivna kretanja u maloprodaji dominantno su uslovila rast prihoda od 4,6% u odnosu na prvi kvartal prethodne godine. Operativna dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), nakon najma i isključujući posebne uticaje, iznosila je 7,3 miliona, što predstavlja rast od 3%, u odnosu na isti uporedni period.


Crnogorski Telekom je prvi kvartal zaključio i kao tržišni lider kada je riječ o zadovoljstvu korisnika, što je pokazalo istraživanje koje realizuje nezavisna, inostrana agencija po metodologiji relevantnoj na globalnom nivou. Prema percepciji korisnika, Telekom u odnosu na konkurenciju u najvećoj mjeri prednjači po ocjeni kvaliteta mobilne mreže i brzine mobilnog interneta. Korisnici visoko ocjenjuju i kvalitet uslužnih kanala, dok je nova TV platforma – MagentaTV značajno podigla zadovoljstvo i u ovom segmentu, kako zbog naprednih funkcionalnosti, ali i sadžaja, odnosno novih kanala koji su dostupni našim korisnicima. Poseban dio je Magenta Moments, inovativan program povoljnosti i nagrađivanja Crnogorskog Telekoma, koji bilježi odlične rezultate, iz aspekta broja aktivacija, kao i korisničkih ocjena.

Postpaid baza porasla je za čak 8% u odnosu na prvi kvartal prethodne godine, čime je nastavljen stabilan rast broja postpaid korisnika i potvrđena prva pozicija na izrazito konkurentnom tržištu. Telekom je tržišni lider i u segmentu broja korisnika mobilnog interneta, sa rastom od 3% u odnosu na isti period 2023. godine.

Kontinuirane investicije u infrastrukturu, rezultirale su dostupnošću optičke mreže za novih 8,2 hiljade domova, što predstavlja povećanje od 6%, čime je postignuta ukupna pokrivenost optikom za oko 137 hiljada domova. Povećao se i broj korisnika na optičkoj mreži Telekoma i to za 12%, u odnosu na prvi kvartal prethodne godine.

Mart je zaokružen i stabilnim trendovima u segmentu širokopojasnih priključaka (84 hiljada korisnika) i TV korisničke baze (89 hiljada korisnika).

„Pregled rezultata daje jasnu sliku naše strategije koju dosledno inkorporiramo u naše poslovanje – Telekom je garant kvaliteta i stabilnosti servisa, investira u mrežu i inovacije i tako forsira ostatak tržišta da prati inovativne tehološke izazove koje postavljamo. Kada govorimo o najsavremenijim zahtjevima razvijenih, svjetskih tražišta, u Telekomu smo pokazali da smo spremni da pratimo trendove i da inovativna rješenja isporučujemo prije svih u Crnoj Gori. Imamo i odgovor - zadovoljstvo naših korisnika, kao ključan indikator ispravnosti onoga što preduzimamo. Nastavljamo da investiramo - nakon 2022. godine, kada smo krenuli sa 5G tehnologijama, danas imamo najveću i najbržu 4G i 5G mrežu, već pokrivamo preko 80% stanovništva 5G signalom i ne planiramo da se zaustavimo. U fokusu ulaganja je i nova TV platforma - MagentaTV, ubrzan proces migracije, konstantno inoviranje sadržaja, ali i nove funkcionalnosti u okviru platforme, koje tek treba da isporučimo tržištu. Započeti su i procesi modernizacije jezgra mreže u glasovnom segmentu, kao i u segmentu jezgra mreže, koje podržava prenos podataka, u procesu pripreme mreže za samostalni 5G („5G Standalone“). U Telekomu nema naglih iskoraka bez pokrića – što će tržište vjerujem nastaviti da nagrađuje, naravno ukoliko opšti, društveni kontekst bude stabilno orijentisan.  Prepoznati smo i kao kompanija koja odgovorno djeluje, investira i podupire zajednicu u okviru koje posluje u najširem smislu. Radili smo i nastavićemo da radimo na projektima, ali i podizanju svijesti o pozitivnim praksama koje ciljaju na životnu sredinu. Sa zadovoljstvom i strateški investiramo značajna sredstva u ovaj segment, ali je važan odgovor i podrška ne samo korsnika, već i šire javnosti. Usmjeriću se na eksternu digitalizaciju procesa, gdje smo na nivou od 75% korisničke baze koja koristi elektronski račun, sa namjerom da ovaj procenat dodatno poguramo naprijed. Zato pozivam korisnike da razmisle o elektronskoj alternativi, prevaziđu barijeru i prihvate jednostavnije rješenje i to bez predrasude da je pojedinačni čin bez značaja, jer u finalnom presjeku svako odgovorno djelovanje ima uticaj“, istakao je Stjepan Udovičić izvršni direktor Crnogorskog Telekoma, povodom Q1 rezultata za tekuću godinu.Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.