Politika

EKSKLUZIVNO Šolc-Spajić: Podrška rezoluciji o Srebrenici, prijem Kosova u SE tek kad ZSO bude pred Ustavnim sudom

(15 riječi)

Prijem Kosova u Savjet Evrope biće tek nakon formiranja zajednice srpskih opština. To je, kako nezvanično eksluzivno saznaje CdM, saopšteno tokom susreta premijera Milojka Spajića i njemačkog kancelara Olafa Šolca. Tokom sastanka je saopšteno i da se očekuje da Crna Gora podrži rezoluciju o Srebrenici koju je inicirala Njemačka. CdM nezvanično saznaje da je Spajić pregovarao i tražio ovakvo rješenje, odnosno da Crna Gora glasa za Rezoluciju o Srebrenici u UN, a da Kosovo bude primljeno u SE nakon formiranja ZSO.

Nacrt o formiranju ZSO nalazi se pred Ustavnim sudom Kosova i čeka se njegova odluka.

Podsjećamo, parlamentarna skupština Savjeta Evrope je 16. aprila usvojila preporuku za prijem Kosova u tu organizaciju, dok bi konačna odluka trebalo da bude donijeta 16. maja.

Do tada Kosovo mora da ubijedi najmanje dvije trećine od 46 članica, da zaslužuje da bude dio Savjeta Evrope.

Jedan od pozitivnih koraka u tom pravcu bi moglo da bude formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom je dogovoreno još 2013. u okviru dijaloga Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa koji se vodi uz posredovanje Evropske unije.

Potom su 2015. dogovoreni i principi, za koje je Ustavni sud Kosova iste godine utvrdio da nisu u potpunosti usklađeni sa zakonima Kosova, te da se tako nešto može uraditi statutom ili podzakonskim aktom Vlade.

Zbog toga je Kosovo odbijalo da formira Zajednicu uz obrazloženje da može biti štetna po unutrašnje funkcionisanje zemlje.

U međuvremenu su zapadne diplomate izradile nacrt statuta za formiranje Zajednice i dostavile ga Kosovu i Srbiji.

Dvije strane su najprije ovaj statut prihvatile u načelu, ali je premijer Aljbin Kurti u intervjuu za Radio Slobodna Evropa 19. marta rekao da ga ipak ne prihvata.

izvor: cdm



0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.