Društvo

CENTAR ZA GRAĐANSKO OBRAZOVANJE

Okončano 130 postupaka zbog smjene direktora u vrijeme mandata Bratić: Šteta nesporna, a nadležne institucije ne pokreću postupke

(15 riječi)

Bratić (Foto: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta)

Od 140 pokrenutih postupaka zbog smjena direktora vaspitno-obrazovnih ustanova u vrijeme mandata Vesne Bratić, bivše ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta, do sada je 130 okončano pravosnažnim presudama koje utvrđuju nezakonitost tih smjena i administracije kojom je rukovodila Bratić, dok je 10 postupaka još u toku, ukazuju iz NVO Centar za građansko obrazovanje (CGO).

Ministarstvo prosvjete iz Budžeta Crne Gore, kako su naveli, mora da isplati 102 924,35 eura samo na račun sudskih troškova, a taj iznos će, kažu, “biti višestruko veći jer traju i paralelni postupci za naknadu štete”.

“CGO je zbog ovog slučaja u novembru 2022. predao krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu koje, po dostupnim informacijama, do danas po njoj nije postupilo. Takođe, zaštitnica imovinsko-pravnih interesa najavljivala je tokom 2022. regresnu tužbu protiv Bratić koja, po dostupnim informacijama, još

CGO ukazuje da ni nadležno Ministarstvo prosvjete nije iskoristilo mogućnost sudskog poravnanja kroz mirno rješvanja sporova pred Agencijom za mirno rešavanje radnih sporova u ovim predmetima.

“Koji je bio najefikasniji mehanizam za smanjenje troškova koji padaju na teret države, odnosno građana i građanki, a što predstavlja dodatni vid odgovornosti onih koji su na ovo morali paziti po službenoj dužnosti”, pojasnili su iz CGO.

Iz te nevladine organizacije pozivaju Tužilaštvo i zaštitnicu imovinskopravnih interesa u Crnoj Gori da pokrenu postupke iz domena svoje nadležnosti u vezi sa ovim pitanjem.

“CGO je blagovremeno upozoravao Ministarstvo da će nastupiti ogromna materijalna i nematerijalna šteta zbog kolektivnih razriješenja direktora, ukoliko se Bratić ne zaustavi i izvrši procjenu rada direktora u svakom pojedinačnom slučaju. Sluha za to nije bilo, nastala šteta je danas nesporna, a još uvijek nema odgovornosti”, poručuju iz CGO.



Povezani članci...

2 Komentara

Zbuivoilk Postavljeno 07-05-2024 10:41:59

sildenafil 20 mg tablet

Odgovori ⇾

Zbuivoilk Postavljeno 07-05-2024 09:48:42

sildenafil 50 mg para que sirve

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.