Ekonomija

Sjednica IO ASCAME: Jačanje pozicije Meditarana u svjetskim okvirima

(15 riječi)

(Foto: PKCG)

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Pavle D. Radovanović učestvovao je 5. juna u radu sjednice Izvršnog odbora Asocijacije privrednih komora Mediterana - ASCAME, koja je održana u Barseloni.

Tokom sastanka, između ostalog, razmotren je akcioni plan ove asocijacije za 2024., planirani događaji za naredne dvije godine, realizacija potpisanih sporazuma o saradnji na polju obrazovanja, ekonomskog i društvenog razvoja mladih, kao i obnavljanja prirodnog kapitala ovog područja, te očuvanja okeana.

Prezentovani su izvještaji vezani za međunarodne projekte koji se implementiraju na području Mediterana, te saradnja i mogućnosti umrežavanja članica.

Razgovarano je o novim uslugama za članice, povezivanju Evrope, Bliskog istoka i Afrike u cilju podsticanja poslovanja i investicija, kao i o realizaciji Nedjelje zajednice komora ASCAME.

Skup je, u ime domaćina, otvorio predsjednik Privredne komore Barselone Josep Santacreu, govoreći svojoj predanosti da promoviše ekonomiju ove regije, te potrebi jačanja njene pozicije u globalnom okviru.

Predsjednički izvještaj podnio čelnik asocijacije Ahmed M. El Wakil koji je apostrofirao važnost saradnje mediteranskih država čemu posebno doprinosi partnerstvo privrednih komora u okviru ASCAME.

- Cilj ASCAME-a je da ostvari misiju asocijacije i da nastavi da podstiče rast i jača uticaj mediteranskih privrednih komora. Neprocenjivo iskustvo i liderstvo privrednih komora su od suštinskog značaja za usmjeravanje budućih strategija i inicijativa - istaknuto je na skupu.


                                                    (Foto: PKCG)

Kako je saopšteno, svi međunarodni projekti koje ASCAME implementira i razmatra služe kao instrumenti naglašavanja važnosti zelene ekonomije, energetske efikasnosti, kulturnog nasljeđa, inovacija, investicija i tehnološkog razvoja.

- U PKCG smo svjesni da saradnja privrednih komora doprinosi stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta, jačanju ekonomskih veza i podsticanju održivog ekonomskog razvoja regije, pa smo zato aktivni i u okviru Asocijacije privrednih i industrijskih komora Mediterana (ASCAME). Razgovarali smo o jačanju privredne saradnje, kao i o načinima rješavanja izazova koji se odnose na zeleni i plavi rast, zaštitu životne sredine i održivost - rekao je potpredsjednik Komore Pavle D. Radovanović.

Jačanje poslovne saradnje će biti podržano i osnivanjem Mediteranskog biznis kluba (MEDBusiness Club) čiji članovi će biti privrednici iz Evrope, Bliskog Istoka i Afrike.

- ASCAME MEDBusiness Club će postati odlična platforma za održavanje kontakta i odnosa u okviru cijele mreže, kao i za promociju i olakšavanje trgovine - kazao je Radovanović.

ASCAME je neprofitna međunarodna organizacija koja predstavlja privatni sektor iz 23 zemlje, okupljajući više od 300 komora.Povezani članci...

1 Komentara

Razi Anggara Postavljeno 07-06-2024 06:32:37

This post was incredibly insightful! Thanks for sharing your knowledge with us. SLOT GACOR

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.