Politika

Ambasadori odobrili IBAR, Međuvladina konferencija 26. juna

(15 riječi)

Ambasadori zemalja članica EU u Briselu odobrili su Zajedničku poziciju EU u poglavljima 23 i 24 u pregovorima sa Crnom Gorom. Time se stiču uslovi za Međuvladinu konferencije na ministarskom nivou, koja će biti održana 26. juna u Briselu.

U poziciji koju su usvojili ambasadori na današnjem sastanku navodi se da je Crna Gora, generalno gledano, ispunila prelazna mjerila u poglavljima pravosuđe i temeljna prava i pravda, sloboda i bezbjednost.

Prethodno je Evropska komisija u procjeni konstatovala da je Crna Gora, sveukupno, ispunila prelazne standarde, dostigla dobar rezultat na nivou usklađenosti i napreduje u primjeni pravnih tekovina EU, što se navodi u nacrtu zajedničke pozicije u koju je dopsinik RTCG u Briselu imao uvid.

U zajedničkoj poziciji utvrđena su i završna mjerila kojima se definišu dalje smjernice u radu koji predstoji na ovim poglavljima.

Prema procedurama, Zajednička pozicija sada treba i formalno da bude odobrena na ministarskom nivou, a potom slijedi održavanje Međuvladine konferencije.

Kako saznajemo, Međuvladina konferencija sa Crnom Gorom biće održana u srijedu 26. juna, a na njoj će pored predsjednika Vlade Milojka Spajića učestvovati visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Žozep Borelj, komesar za proširenje Oliver Varhelji i ministarka vanjskih poslova Belgije Hađa Labib, kao i predstavnici ostalih zemalja članica EU.

Belgijsko predsjedavanje potvrdiće ispunjavanje privremenih mjerila i saopštili koja su završna mjerila koja su dogovorena od strane EU. Dodatne komentare daće i komesar Varhelji.

Od crnogorske strane se potom očekuje da se saglasi sa predloženim kriterijumima za zatvaranje poglavlja.

Nakon ovog događaja biće održana i konferencija za novinare.

Prva međuvladina konferencija sa Crnom Gorom na ministarskom nivou održana je 29.juna 2012, kada je naša zemlja zvanično i počela pregovore.Od tada je održano 15 ovakvih sastanaka. Crna Gora otvorila je sva 33 pregovaračka poglavlja u kojima pregovara sa EU, dok su tri privremeno zatvorena.

U maju 2021. godine, Savjet se saglasio o primjeni revidirane metodologije proširenja na pristupne pregovore sa Crnom Gorom s ciljem da se ponovo osnaži proces pridruživanja, stavi jači fokus na temeljne reforme i snažnije političko usmjeravanje. Novom metodologijom poglavlja su grupisana u šest klastera.0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.