Politika

,,Srpska Bjelorusija”: Iza Rezolucije o Jasenovcu krije se mračan Vučićev plan, Zagreb ne smije nasjesti!

(15 riječi)

JUTARNJI LIST: Političke posljedice izglasavanja Rezolucije o Jasenovcu u crnogorskom parlamentu

,,Srpska Bjelorusija”: Iza Rezolucije o Jasenovcu krije se mračan Vučićev plan, Zagreb ne smije nasjesti!

Rezolucija je i rađena sa zločestom namjerom da se naudi u prvom redu europskoj Crnoj Gor…Aleksandar Vučić sa svojim podgoričkim šegrtima krenuo je u konačni obračun i pokušaj revanša za neuspjehe velikosrpske politike Slobodana Miloševića.

Autor: Vlado VURUŠIĆ, Jutarnji list

Vladajuća prosrpsko-proruska koalicija u Crnoj Gori svjesno je i vrlo prisebno pucala u nogu sebi, odnosno državi čije bi interese trebala zastupati i braniti. Izglasala je spornu rezoluciju o Jasenovcu. Dodajmo ovome da su na opće udivljenje valjda i samih “autora” rezolucije u zadnji čas, onako lopatom, dodani uz Jasenovac još i nacistički konclogori smrti Dachau i Mauthausen. Zašto baš ti logori, a ne, recimo, Auschwitz, Treblinka, Buchenwald ili beogradsko Sajmište ili Glavnjača?

No, to ostaje mala tajna sitnih političkih spletkara iz Beograda i Podgorice.

Svojevrsno objašnjenje dao je jedan od vodećih prosrpskih političara u Crnoj Gori Milan Knežević. Dachau je dodan kako Nijemci, koji su, kako kaže, ,,sponzori srebreničke rezolucije, ne bi zaboravili svoju genocidnu prošlost“. Rezolucija o Jasenovcu zapravo je trebala kompenzirati crnogorsko ,,izdajničko“ glasovanje za UN-ovu Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, a Crnu Goru je odabrao Aleksandar Vučić da bude neka vrsta ,,budaline Tale“, odnosno Crna Gora bila je tek puki izvršitelj ingenioznog komplota zamišljenog u odajama na Andrićevu vijencu, kao jedan od paragrafa u programu “srpskog svijeta”.

Čak je izveden otužni performans u kojem Vučić kaže da Podgorica neće izglasati ,,svoju” rezoluciju, pa se oko toga s Kneževićem kladio u bocu vina i, kojeg li ,,baksuza”, izgubio. Podsjetimo da ni neki vladajući zastupnici nisu glasovali za rezoluciju, a bivši premijer Dritan Abazović rekao je da je rezolucija ,,iskupljenje pred Vučićem”.

No, to je na površini, a razlozi zbog kojih je osmišljen ovaj mračni plan puno su dublji i uznemirujući, ali podjednako tako i prozirni. Genocid nad Srbima u ustaškoj NDH i logoru smrti Jasenovac nije sporan, ali je zabrinjavajući politikantski razlog donošenja rezolucije, što je sada kristalno jasno. Rezolucija je uzdrmala regiju, raskolila ionako krhko crnogorsko društvo i političku scenu, dovela u pitanje njezine daljnje europske integrativne procese jer je evidentno da će imati posljedica i reperkusija te poremetila odnose Crne Gore s Hrvatskom.

Nadalje, pokušava isprovocirati Zagreb da blokira nastavak pregovora – to je glavni cilj ideologa rezolucije – i kao šlag na torti definitivno je razotkrila, ako to dosad nekome nije bilo jasno, da je Aleksandar Vučić sa svojim podgoričkim šegrtima krenuo u konačni obračun i pokušaj revanša za neuspjehe velikosrpske politike Slobodana Miloševića iz 90-ih. Rezolucija je i rađena sa zločestom namjerom da se naudi u prvom redu europskoj Crnoj Gori. Ona se našla u raljama Aleksandra Vučića i njegovih osvajačkih ambicija.

Rezolucija o Jasenovcu zapravo nije ništa drugo nego Vučićevo kukavičje jaje podmetnuto Crnoj Gori da je još više pokuša privezati uz sebe, poput srpske Bjelorusije, da je izbaci iz europskog kolosijeka te da je ponovno zavadi s Hrvatskom koja podržava europske ambicije Crne Gore. Vučić na ovome neće stati, stoga bi i Hrvatska i Bruxelles morali odgovoriti na ovaj nasrtaj na crnogorske interese i državnost, ali ne tako da svojim potezima zapravo opravdaju i “podrže” ono što su inspiratori i miloševićevski epigoni htjeli postići ovom demagoškom i prozirnom rezolucijom.

NE TREBA ZANEMARITI DA ANDRIJA MANDIĆ 12. SRPNJA, DAKLE SAMO DAN NAKON OBILJEŽAVANJA SREBRENIČKOG GENOCIDA, U CRNOJ GORI NAMJERAVA ORGANIZIRATI JOŠ JEDAN SVESRPSKI SABOR

Planeri rezolucije očekuju da bi Hrvatska sada mogla blokirati pregovarački proces, a uskoro će se znati kakav bi mogao biti odgovor Zagreba, koji je u određenoj delikatnoj situaciji jer je vjerojatno svjestan zašto je sve ovo napravljeno.

Kako god bilo, nitko ni u Crnoj Gori, ni u Srbiji, ni u Hrvatskoj, a sada ni u Bruxellesu ne vjeruje u “spontanost” jasenovačke rezolucije. Jasno je da iza nje stoji plan skovan u Beogradu, koji ima za cilj najmanje ometanje, ako ne i zaustavljanje crnogorskog europskog puta – podsjetimo da je Crna Gora od svih država kandidata odradila dosad najveći pregovarački posao.

Cilj je također da se dodatno ucijene mladi neiskusni premijer Milojko Spajić i predsjednik Jakov Milatović te “potvrdi” da su “prava” vlast u Crnoj Gori antieuropski i antizapadni predsjednik Skupštine Andrija Mandić, četnički vojvoda, te njegov pobočnik Milan Knežević, a sve u korist onoga tko nastoji povlačiti konce – srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića. Ne bi čudilo da je ideja potekla baš od Vučića jer je to njegov prepoznatljiv i uočljiv političko-kompleksaški habitus.

Naima, bjelodano je da je Vučić, pogotovo nakon nedavnog Svesrpskog sabora, definitivno krenuo u realizaciju politike “srpskog svijeta” i konačni nasrtaj na crnogorsku neovisnost, državnost i zasebni nacionalni identitet. Stoga se postavlja pitanje tko vlada Crnom Gorom jer je od početka jasno da ova rezolucija nije u političkom i strateškom interesu Crne Gore.

REZOLUCIJA O JASENOVCU ZAPRAVO NIJE NIŠTA DRUGO NEGO VUČIĆEVO KUKAVIČJE JAJE PODMETNUTO CRNOJ GORI DA JE JOŠ VIŠE POKUŠA PRIVEZATI UZ SEBE, POPUT SRPSKE BJELORUSIJE, DA JE IZBACI IZ EUROPSKOG KOLOSIJEKA

Podsjetimo da je predsjednik Europskog vijeća na odlasku Charles Michel otkazao posjet Podgorici i govor u tamošnjoj Skupštini upravo zbog sporne rezolucije. To je na svom X profilu priznao i crnogorski predsjednik Jakov Milatović koji je svjestan razornosti rezolucije koja može imati kobne posljedice za daljnju europsku perspektivu. Podsjetimo, on je u kampanji govorio da će uvesti Crnu Goru u EU, a sada mu to i zbog njegove inertnosti i straha, možda, pada u vodu. Sada kad je voda došla do grla (zašto nije prije reagirao?), ipak je napisao kako smatra “da su politički akteri koji obavljaju najvažnije funkcije u zemlji dužni, umjesto relativizacije i izvrtanja realnosti, odgovornije pristupati u odnosu na ono što su državni interesi Crne Gore”, očito upirući prstom u Mandića i Kneževića.No, sada treba pokazat imaju li Milatović i Spajić ikakav politički integritet ili je sve ovo tek igra “bad cop – good cop” za Bruxelles, odnosno da svi “pušu” u isti rog.

Što je donijela rezolucija, osim pogoršanja odnosa s Hrvatskom, od čega korist mogu imati samo Aleksandar Vučić – jer je “eliminirao”, kako on misli, zemlju koja je zagovarala crnogorsko europsko članstvo – te Andrija Mandić i cjelokupna prorusko-prosrpska opcija kojoj nije do članstva u EU, nego razmišljaju kako izvući Crnu Goru i iz NATO-a? Jasno je da u crnogorskoj vlasti puno toga ne “štima”, a sada kad su Mandić i Knežević preuzeli volan vlasti u svoje ruke, pitanje je i kako će se postaviti premijer Spajić i predsjednik Milatović koji su sada upali, svjesno ili ne, u zamku svojih koalicijskih partnera. Je li stoga Crna Gora na pragu političke krize?

Osim toga, Mandić je sada pokazao da ima snagu, da je on taj koji diktira uvjete, pa već upozorava Milatovića i Spajića “o neophodnosti rekonstrukcije vlade Crne Gore”. Jedan od razloga što se krenulo u ovu rezoluciju i što je donosi baš Crna Gora, a ne Srbija jest da se Crna Gora još više veže uz Srbiju te da se potvrdi Vučićeva politika o tome da svi Srbi u regiji budu “odani” i lojalni Srbiji – po onoj “svi Srbi u jednoj državi” i “Aleksandar Vučić je predsjednik svih Srba” – a ne zemljama u kojima žive. Rezolucija nije niti imala za cilj komemoriranje sjećanja na žrtve strašnog genocida ustaškog režima nad Srbima, nego isključivo dnevnopolitički učinak kojim bi se usporili eurointegrativni procesi, poremetili odnosi s Hrvatskom te Crnu Goru još više uključilo u “srpski svijet”.

U svemu tome ne treba zanemariti da Andrija Mandić 12. srpnja, dakle samo dan nakon obilježavanja srebreničkog genocida, u Crnoj Gori namjerava organizirati još jedan Svesrpski sabor. Mandić je rekao da je javno pozvao rukovodstva Srbije i Republike Srpske da dođu u Crnu Goru te bi želio da pošalju poruku (srpskog) zajedništva. Takva politika svakako izaziva nelagodu i prijeti destabilizacijom regije, ali i potvrđuje opasne namjere Aleksandra Vučića i njegovih pomagača Milorada Dodika i Andrije Mandića.0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.